назад към Блог


Маски за лице с мед

От египетската Клеопатра, известна със своята красота, до мистериозни арабски императрици, медът винаги е бил една от основните съставки в разкрасителните им процедури за лице.

Съществуват много съединения и компоненти в меда, които все още не са напълно известни на хората, но действително участието на продукта е широко разпространено и в днешни дни сред козметичните комбинации.

Голямото разнообразие от хранителни вещества, които медът съдържа, се характеризира с витамин Е, който е известен като най-добрият помощник при лечение на белези, пигментация и изгаряния, цинк, който намалява стареенето на кожата и витамин К, който изсветлява лицето и намалява черните кръгове под очите.

Маски за лице с мед

Маски за лице с мед

Медът е мощен антиоксидант, притежаващ удивителни противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства. Ето защо той е благодат не само за човешкия организъм, но и за кожата.

Ето няколко маски с мед.

Маска за лице с мед, авокадо и кокос

За приготвянето на лесната рецепта ще ви бъдат необходими:
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка пюре от авокадо
1 чаена лъжичка кокосово масло
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете всички съставки с помощта на лъжица. Подгответе предварително лицето като го измиете и почистите добре със съответен козметичен продукт.
Масажирайте готовата маска с чисти ръце за около една минута и оставете да подейства за 10-15 минути. Когато времето изтече, измийте лицето и използвайте кърпичка, която да попие останалото количество кокосово масло.
Задължително използвайте хидратиращ крем след процедурата.

Маски за лице с мед

Маски за лице с мед

Медена маска срещу белези от акне

Маската е подходяща за мазна, комбинирана и предразположена към акне кожа:
1/2 ч.л лимонов сок – зареден догоре с витамин С, лимонът помага при заличаването на тъмните петна и белезите от акне
1 чаена ъжичка канела – съдържа мощни противовъзпалителни и избелващи кожата свойства. Помага белезите от акне за избледнеят по-бързо, като същевременно намалява подутините и зачервяванията по кожата.
1 чаена лъжичка индийско орехче – притежава изразени противовъзпалителни свойства. Предотвратява отоците и зачервяванията вследствие на акне
1 чаена лъжичка мед

Смесете съставките и нанесете внимателно и равномерно върху лицето и шията. Оставете да подейства 15 до 30 минути, след което изплакнете с топла, а след това – с хладка вода. Попийте с чиста мека кърпа.

Маски за лице с мед

Маски за лице с мед

Хидратираща маска с мед

Тази маска е особено подходяща както за суха, така и за застаряваща и повехнала кожа. Тя заздравява и подхранва дехидратираната кожа:
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка кокосово масло – мощен овлажнител с изключително подхранващо сухата и лющеща се кожа
¼ зрял плод авокадо – богато на здравословни мазнини и витамин Е, авокадото е същински еликсир за сухата кожа

Смесете съставките и нанесете с нежни кръгови движение с връхчетата на пръстите си върху лицето и шията, като внимавате да не засегнете зоната около очите. След 20-30 минути изплакнете с топла, а след това – с хладка вода. Попийте с чиста мека кърпа.

Маска за лице от мед, сода и зехтин

Необходими продукти:
1 чаена лъжица зехтин
1/2 чаена лъжица мед
1 чаена лъжица сода за хляб

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в отделен съд и ги разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете маската върху предварително почистено лице и я оставете да подейства за 10 минути, след която я отмийте обилно с хладка вода. Повтаряйте процедурата веднъж седмично, за да се сдобиете с гладка, блестяща и красива кожа.

Маска за лице с мед

Измийте лицето си и го подсушете добре. Приберете косата си назад. Вземете от буркана с мед 1 с. л. С върха на пръстите вземайте от лъжицата и го разпределяйте по цялото лице. Слоят трябва да е тънък, тъй като от топлината на лицето медът става още по-течен и започва да се стича по врата и деколтето. След като сте нанесли мед по цялото лице, започнете да правите потупващи движения с върха на пръстите си. Ще усетите лек вакуум ефект. По този начин ще почистите порите от мръсотията и ще се получи добър пилинг ефект. От движенията медът ще се сгъсти и ще промени цвета си – ще стане бял. Измийте с хладка вода и нанесете хидратиращ крем.