назад към Блог


Българският пчелен генофонд на прага на замърсяване

Много хора в България закупуват пчели майки от чужди държави, надявайки се да добият повече мед, но това крие редица рискове и задълбочава проблема. Именно затова пчеларите настояват за по-строг контрол. Икономическите загуби могат да бъдат сериозни.

Въпреки забраната у нас се внасят пчели майки от други държави, което е предпоставка за генни изменения, разпространение на нови болести и масово унищожаване на кошери. 

В България са регистрирани 900 000 пчелни семейства, а с нерегистрираните броят им нараства до около 1 200 000.
Колко от тях обаче не са от българската раса „апис мелифика родопика“ никой не знае, защото това не се проверява. А в социалните мрежи все по-често се появяват снимки на пчели-майки от Германия или Турция и техните собственици се хвалят с това, въпреки че законът не разрешава внос. 

Една от причините за забрана – чуждите пчели притежават определени генетични характеристики, които в нашите условия не са подходящи и настъпват негативни изменения.

Чуждите пчели притежават различни генетични характеристики, които в нашите условия не са подходящи и настъпват негативни изменения. Стопанските качества на тукашните се разпадат прогресивно. Пчелите стават силно агресивни, със слаба имунология, зимуват по-трудно.

За да не се стигне до масово избиване на пчели, както при чумата по свинете или по дребните преживни животни, пчеларите настояват за по- строг контрол – по границата и от ветеринарните служби в страната. И се надяват това да стане с обещаните им законови промени, за да бъде защитена българската медоносна пчела.