назад

При кожни заболявания

Прополисът е смолисто вещество, изработвано от пчелите. Има приятна миризма, възгорчив вкус и на пипане е лепкав. Цветът му варира от зелено-кафяв до червено-кафяв. Състои се от растителни смоли, етерични масла и восък. Богат е на минерални вещества. Прополисът трябва да се съхранява обвит в пергаментова хартия в затворен съд на хладно и тъмно място.
Прополисът се характеризира с разнообразни биологични свойства. Той действа противомикробно, противогъбно, проти-вовъзпалително и анестезиращо, повишава имунологичната реак-тивност на човешкия организъм.

Косопад
– Преди всяко хранене да се приема по една лъжица мед, примесен със суров сусам и пектин. Това ще осигури така необходимите на косата вещества и ще я направи здрава и силна.
– Маска – За приготвянето ѝ се разбъркват чаена лъжичка мед, жълтък, супена лъжица зехтин и две лъжици пресен сок от лук. Приготвената смес първоначално се нанася по корените на косата, а после по цялата дължина. След това главата трябва да се увие с хартия, а в последствие с топла кърпа и найлон. Така се престоява в продължение на около 2 часа и накрая се измива внимателно с топла вода. Процедурата продължава няколко седмици и гарантира, че косопадът ще намалее в пъти.
– Необходими са една супена лъжица мед, малко сок от алое и една чаена лъжичка сок от чесън. Субстанциите се смесват, а непосредствено преди нанасянето на маската се добавя и един жълтък. Престоява се около двадесет минути и после се измива с топла вода. За трайно решение срещу косопада, трябва да повторите тази процедура най – малко десетина пъти за около един месец.

Епидермофития
Причинява се от гъбички по участъци на кожата, където има по-голямо отделяне на пот. Прополисът се прилага лод формата на 50% -ен прополисов мехлем с прибавка на 5% салицилова киселина

Мазоли, брадавици, кокоши тръни
Прополисът се прилага лод формата на 50% -ен прополисов мехлем с прибавка на 5% салицилова киселина

Екземи
Намазват се с 20% -ен спиртов разтвор от прополис (20г прополис, разтворен в 100 г чист спирт).

Херпес (Стрестница)
Прополисът се прилага като 30% -ен спиртен разтвор (30г прополис, разтворен в 100г чист спирт), 20% -ен мехлем (20 г прополис в 100 г вазелин, ланолин или някоя животинска мазнина).

Акне (Младежки пъпки)
Отворените гнойни пъпки се намазват с 30% -ен спиртен екстрат от прополис.

Гнойни процеси на кожата
Лекуват се с 20-30% -ен прополисов крем.