НОВОСТ изисквания на Европейския съюз
Модератор: apis1964
НОВОСТ изисквания на Европейския съюз
Във връзка с повишаващите се изисквания на Европейския съюз, относно качеството на българският пчелен мед, в България вече има AOAC международен референтен метод за установяване на подправянето на пчелния мед със захари. Методът е въведен в Централната Лаборатория по Ветеринарно Санитарна Експертиза и Екология, намираща се в гр. София на ул. Искърско шосе № 5, тел 9791034. Методът се основава на определянето на С13 въглерод в пчелния мед и определяне на С13 въглерод в естрахираният протеин от съответния пчелен мед. И последващо изчисление на % С4 захари. Процентното съдържание на С4 захари е достоверен показател за чистотата на пчелният мед (автентичност, неподправен продект). Допустимото количество на С4 захари е ≥ 7 %, съобразно директивите на EC. Методът се използва във всички лаборатории на ЕС, работещи за контрола на качеството на пчелния мед и пчелните продукти. Апаратурата и обучението на персонала е осъществено с помоща на Германското правителство по проект за насърчаване на пчеларството в България, със съдействието на GTZ. Апаратът на който се извършва анализа на пчелния мед е уникален за България – Мас спектрометър измерващ изотопно съотношение. Обучението на специалиста е проведено в Люман Институт, град Бремен, Германия. Методът е валидиран съобразно действащата Система за Управление на Качеството в Лабораторията и Стандарт ISO 17025.