Мерки за опазване на пчелите от отравяния в Шумен

Модератор: Scutellator

Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Мерки за опазване на пчелите от отравяния в Шумен

Мнение от Dinko »

Здравейте колеги-пчелари и хора съпричастни на пчеларството,
Колежка пчеларка, чийто пчелин е съседен на моя, днес по обяд меинформира за Уведомление във в-к "Шуменска заря" за пръскане савиационна техника от 5 до 9 май в землището около нашите пчелини и мепомоли да проуча въпроса и като председател на Общинската пчеларскаорганизация да действам да се спре пръскането.

Тя е биолог пообразование, бивш директор на Дезинфекционна станция-Шумен. Пращам ВиУведомлението, в което пише да си затворим пчелините или да сипреместим пчелните семейства, тъй като ще пръскат с Карате Зенон 45мл/дка от 8 до 17 часа през тези 5 дни. Пращам Ви листовка запрепарата, там пише, че не вреди на пчелите, но не трябва да се пръска,когато те летят, освен това за рапичния цветояд дозата е 15 мл/дка.
След разговор с инж.Михайлов, председател на СБП, по негов съвет звъннах на първия телефонна фирмата "Фуражи"ООД, оттам ми обясниха, че агрономът го няма вмомента, но ще му предадат за моето безпокойство.
Набрах телефона наОбщина Шумен, оттам ми казаха да внеса Искане за спиране на пръскането,което и направих. Говорих и с колегата от Варна Янко Янков, областен преседател на СБП, който същоме насърчи да действам и да подам Опровержение (Възражение) в Общината,тъй като не съм получавала, нито уведомително писмо, нито съобщение потелефона за предстоящо пръскане.
Изпращам ви написаното от мен Искане,което входирах в Община Шумен, копие до СБП, Областна дирекция поземеделие-Шумен, РВМС-Шумен ( сега е към ОАБХ), Регионална служба порастителна защита (също е към ОАБХ). Последното копие входирах въвфирмата "Фуражи"ООД. Деловодителката ме изпрати да се срещна лично сагрономката, която се намираше в селскостопанския двор преди "5-ти км".
Същата ме укори, че не съм я потърсила за лична среща. GSM-ът в обявата бил нейния, но там това не е записано. Обясни ми, че е агроном от 20 години и нямали намерение да пръскат, когато летят пчелите. Информирахя, че в обявата така пише, освен това, чл.33, ал.1 на ЗП не разрешавапръскане на цъфтящи култури или ако е необходимо се иска писменоразрешение от Регионалната служба по растителна защита, съгл.чл.33,ал.2.
Агрономката се свърза пред мен по телефона с тази служба, останахс впечатлението, че не е получавала писмено разрешение от тях.

В Наредба 15 от 08.04.2004 г., доп.и изм. бр. 82 от 2008 г., чл. 5, ал. 6, т. 5 пише, че не се допуска използване на авиационна техника при третиране с инсектициди от 11 до 18,30 часа през м. май. Агрономката непознаваше ЗП, както и Наредба 15.
Бях изумена, когато ми заяви, че ще се обърне към техния юрист, за да ме съдят, че съм спряла пръскането и съм провалила реколтата им от рапица.
Опитах се да й обясня, че нито мога да спра пръскането, нито да го разреша, че има служба, която може да направи това, но трябва да се съобрази с изискванията на ЗП и разпоредбите на Наредба 15.
Изпращам Ви и информация за масовия мор на пчели през последните 2 дни в страната.
Моля за вашето съдействие, за да опазим пчелите в България.

Поздрави,
Даниела Челебиева
Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Re: Превантивни мерки за опазване на пчелите от отравяния в

Мнение от Dinko »

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ШУМЕН

КОПИЕ ДО:
„ФУРАЖИ” ООД
ОДЗ-ШУМЕН
РСРЗ-ШУМЕН
РВМС-ШУМЕН
СБП

ИСКАНЕ

От Председателя на Общинската пчеларска организация и областен координатор на СБП - Даниела Челебиева

Уважаеми г-н Костов,
В броя на в-к „Шуменска заря” от 2 май 2011 г. на стр. 8 е публикувано уведомление от Община Шумен до собствениците на пчелни смейства в гр.Шумен и кв. Макак, че фирма „Фуражи”ООД гр.Шумен ще проведе третирания с растително защитни препарати в землището на гр. Шумен. Нарушени са разпорежданията на чл.33, ал.1 от ЗАКОНА ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО, тъй като рапицата се намира във фаза на цъфтеж и разпоредбите на Наредба 15 (ДВ, бр.47 от 2004 г., доп. и изм. ДВ, бр. 82 от 2008 г. ) в цялост, напр. времето за третиране трябва да не е от 11 до 18,30 часа през м.май, разстоянията до пчелините за пръскане с авиационна техника не са спазени, моят пчелин е на по-малко разстояние от 300 м, начина за оповестяване на пчеларите чрез писма с обратна разписка или по телефон, напр. аз не съм известена по този начин за моя пчелин с рег.№9700-0255 в местността Чеир дере.
ИСКАМЕ:
1. ДА СЕ СПРЕ НЕЗАБАВНО ПРЪСКАНЕТО;
2. АКО ОТНОВО СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ТРЕТИРАНЕ, ДА БЪДЕ СЪГЛ. ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗП И НАРЕДБА 15.

Председател на ОбПО на СБП:
/Даниела Челебиева/

4.05.2011 г.
гр.Шумен
Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Начин на действие
След третиране с Карате Зеон действието срещу неприятелите се проявява много бързо. Благодарение на уникалната си формулация и в резултат на много опити и широкото търговско приложение, се установи, че Карате Зеон е изключително активен в много по-ниска доза (7,5 до 15 г а.в./ха) и е с по-дълго последействие.
Спектър на действие
Карате Зеон е силно активен срещу много широк набор от неприятели, действа на възрастното, ларвата и има овициден ефект. Карате Зеон е класифициран като безопасен за пчели в много страни. Това се дължи на иновационната формулация - микрокапсули, които не се отнасят от пчелите в кошерите, и на репелентното действие на продукта. За да се постигне, обаче, това ниво на безопасност с Карате Зеон, трябва да се третира извън часовете на масов летеж на пчелите.

Карате Зеон
Продукт, Производител Активно вещество Доза/дка (концентрация) Култура, вредител, при който се прилага продуктът ЛД 50 орално за плъх Карантинен срок в дни Категория за употреба
КАРАТЕ ЗЕОН

Синджента
Удостоверение № 01017-ПРЗ/
14.10.2009г.
Издание: 2/29.03.2010г. 50 г/л ламбда цихалотрин 0,02% шарен гроздов молец
ябълков плодов червей 522 7 зеле
10 грозде
13 пасища ливади
14 ябълки
15 зах. цвекло
28 житни
30 люцерна

60 тютюн 3
12,5 мл/дка цвеклови бълхи
15 мл/дка люцернов листояд; колорадски бръмбар; зелева нощенка по зеле; рапичен цветояд; вредна житна дървеница (ларви); обикновена житна пиявица
30 мл/дка тютюнев трипс по тютюн, зелена прасковена листна въшка по тютюн
50 мл/дка марокански и италиански скакалци
Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=710690
МАСОВ МОР НА ПЧЕЛИ В ДОБРИЧКО
4 май 2011 10:53
Масово измиране на пчели е регистрирано в Добричка област. Повече от седем сигнала са постъпили от 26 април до момента в Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи в ефира на Дарик директорът на ведомството д-р Розалина Брайкова. Съмненията на жалбоподателите са, че пчелите са загинали, заради третиране на пшенични масиви с нерегламентиран препарат. Пораженията са в четири общини на областта – Крушари, Ген.Тошево, Балчик и Добричка. Само в генералтошевското село Средина са поразени 600 пчелни кошера. Засегнати са още пчелни семейства в селата Пчеларово и Безводица.
„Проверките текат, вече са изпратени проби от пчелите и от третираните пшенични площи в две независими лаборатории, изчакваме резултатите” – обясни д-р Брайкова. Тя допълни, че ако се докаже използването на забранени за торене препарати, довели до изтребването на пчелите, на нарушителите ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за пчеларството. Потърпевшите стопани могат да потърсят правата си и по съдебен ред.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/vid ... _preparati.
НАСКОРО ЗРИТЕЛИ НА BTV ПИСАХА ЗА МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ В НЯКОИ РАЙОНИ НА СТРАНАТА. МАСОВА СМЪРТ НА НАСЕКОМИТЕ ИМА ПЪК ВЪВ ВРАЧАНСКО. НАШ ЕКИП СЪБРА ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ПО ТЕМАТА.

ПЧЕЛАРИТЕ В ГОРНА БЕШОВИЦА СА В ПАНИКА. КАЗВАТ, ЧЕ ДОСЕГА ТАКОВА ЧУДО НЕ ГИ Е СПОЛЕТЯВАЛО. ЛЮБЕН СТАМЕНОВ ОТГЛЕЖДА 25 КОШЕРА. ЗА ДВА ЧАСА МОРЪТ ПО ПЧЕЛИТЕ ОБХВАНАЛ ВСИЧКИТЕ СТО КОШЕРА В СЕЛОТО.

ПОТЪРПЕВШИТЕ ВЕДНАГА СЕ ОПЛАКАЛИ НА КМЕТИЦАТА, ТЯ ОТ СВОЯ СТРАНА - В ОБЛАСТНАТА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ.

"НЯКОИ СМЯТАТ, ЧЕ ТОВА Е ДОШЛО ОТ РАЙКОВА МОГИЛА, КЪДЕТО Е ИЗВЪРШЕНО ПРЪСКАНЕ. КАТО СЕ ВЗЕМАТ ПРОБИ И СЕ ИЗВЪРШИ АНАЛИЗ, ЩЕ СЕ УСТАНОВИ, НО ФАКТ Е, ЧЕ ПЧЕЛИТЕ МРАТ”, ОБЯСНИ РОСИЦА ДИМИТРОВА, КМЕТ НА СЕЛО ГОРНА БЕШОВИЦА.

ЕКИПЪТ НИ ПОТЪРСИ АРЕНДАТОРА, КОЙТО СТОПАНИСВА НИВИТЕ В МЕСТНОСТТА РАЙКОВА МОГИЛА. ТАМ МАШИНИ СА ОБРАБОТВАЛИ ПОСЕВИТЕ С ПРЕПАРАТИ ПРЕДИ ДА НАСТЪПИ МОРЪТ ПО ПЧЕЛИТЕ. ОТ ОФИСА НА ФИРМА "БМП ГРУП" В ГРАД РОМАН ОБАЧЕ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ПРЕПАРАТИТЕ НА ВЛИЯЯТ ВЪОБЩЕ НА ПЧЕЛИТЕ. "НЕ ПРЪСКАМЕ ЗА НАСЕКОМИ, ПРЪСКАМЕ ЗА ПЛЕВЕЛИ, А ТОВА НЕ ВЛИЯЕ НА ПЧЕЛИТЕ”, ОБЯСНИХА ОТ ФИРМАТА.

ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, ОТ ФИРМАТА СА ИЗВЪРШИЛИ НАРУШЕНИЕ, ЗАЩОТО СПОРЕД НАРЕДБА 15 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА АРЕНДАТОРИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА УВЕДОМЯВАТ В КМЕТСТВОТО, КОГАТО ОБРАБОТВАТ ПОСЕВИТЕ С ПРЕПАРАТИ.

"СПОРЕД НАРЕДБАТА ПЕТ РАБОТНИ ДНИ ПРЕДИ ТРЕТИРАНЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА НИ УВЕДОМЯТ ПИСМЕНО. НАС ПО НИКАЪВ НАЧИН НЕ СА НИ ИНФОРМИРАЛИ”, ЗАЯВИ КМЕТИЦАТА НА СЕЛОТО.

МЕЖДУВРЕМЕННО ПЧЕЛАРИТЕ ОТНАСЯТ В КМЕТСТВОТО ПАРТИДИ С УМРЕЛИ ПЧЕЛИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ. ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ И ПРОБИ ОТ ПОСЕВИТЕ В РАЙОНА. ПОТЪРПЕВШИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ЗАЩОТО И БЕЗ ТОВА НЕ ПОЛУЧАВАТ НИКАКВА ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА. РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЛАБОРАТОРНИТЕ АНАЛИЗИ ЗА МИСТЕРИОЗНИЯ МОР ПО ПЧЕЛИТЕ ЩЕ СТАНАТ ЯСНИ ДО ДНИ.
http://dariknews.bg/view_article.php?ar ... o_id=80596
МАСОВ МОР ПО ПЧЕЛИТЕ В С. ГОРНА БЕШОВИЦА
3 май 2011 10:25
В неделя вечерта, към 20.30 ч. жители на с. Горна Бешовица се оплакали на кмета на селото Росица Димитрова, че пчелите им масово измират. „В селото имаме 100 кошера и всичките са засегнати" - каза в интервю за „Дарик" тя.
Хората от селото си обясняват измирането на пчелите с това, че по-рано през деня в района е имало пръскане на посевите. Каква е причината ще стане ясно сле изследването на взетите вчера проби от мъртвите пчели и от растенията в селото.
Повече по темата - в интервюто с Росица Димитрова, в звуковия файл.
Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

О Б Щ И Н А Ш У М Е Н

Уведомява собствениците на пчелни семейства в гр.Шумен и кв.Макак, че фирма „Фуражи” ООД гр.Шумен ще проведе третирания с растителнозащитни препарати в землищата на гр.Шумен както следва:
На 5, 6, 7, 8 и 9 май 2011 г. от 8 до 17 часа с авиационна техника на рапица с препарата ПРОТЕУС и КАРАТЕ ЗЕНОН при доза 45 мл/дка. срещу ВРЕДИТЕЛЯ РАПИЧЕН ЦВЕТОЯД. Подлежащите на третиране терени са на площ 400 дка в местността „Летището”, 500 дка в местността „Фазанария”, 200 дка в местността „Чеир дере” и 214 дка в местността ”Брадърсите”. Карантинният срок е 45 дни.
Съгласно Наредба №15/08.04.2004 г. на МЗГ, собствениците на пчелни семейства са длъжни да затворят пчелина или да преместят пчелните семейства в съответствие с указанията на комисията по чл.36, ал.1 от Закона за пчеларството.
За повече информация: тел: 054/ 800276 и 0896668845 –“Фуражи” ООД и 054/ 857710 - Община Шумен
светльо

Мнение от светльо »

Масов мор,масов мор,масов мор - усещам,че ще има в близките години запалени ниви,ама да видим.

И не м/у другото
Dinko написа: 2. АКО ОТНОВО СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ТРЕТИРАНЕ, ДА БЪДЕ СЪГЛ. ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗП И НАРЕДБА 15.
какво гласи тази наредба - признавам не съм се интересувал по-подробно до сега,единственото което знам,е че се оповестяват пчеларите 5 дена преди пръскане,ама това изобщо с нищо не ни помага,какво ме грее мен колко дена преди пръскане ще ме уведомяват.Да си затворим кошерите за една седмица ли - това е проява на неграмотност и некомпетентност относно нашия занаят.Да си преместя кошерите - и къде да стане това,примерно имам хиляда кошера,всички пчелари знаем,че не можем да си преместим пчелите на разстояние под 5-6 километра ...... е аджеба тези хиляда кошера аз къде да ги преместя и колко пари ще ми струва това.Аз защо им казвам на арендаторите,да кажат против какво искат да пръскат,да идем да намерим препарат който е безвреден за пчелите,разликата от този който ползват,ще я доплатя аз,само и само да не ми опръскат пчелите ..... е да ама не,то като си бай Ганьо и си знаеш само своето.

Пак казвам не съм наясно със тази наредба,но във страните от ЕС е ЗАБРАНЕНО!!! пръскането със каквито и да е било препарати вредни за пчелите,независимо дали в района има регистрирани пчелини или не - и не само това,знаете ли че във ЕС ако те барнат да унищожаваш пчели,било то дори горски рой/семейство,директно влизаш в затвора!!!!
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
светльо

Re: Мерки за опазване на пчелите от отравяния в Шумен

Мнение от светльо »

Зарко бате - изобщо не ми трябва да ми съобщават,че ще пръскат още повече па със какво.Едва ли има 100% безвредна за пчелите химия от ползваните за земеделските нужди - но няма нужда и да откриваме топлата вода.Във Америка,ЕС,Австралия,близкия изток (визирам основно Израел) хората са измислили от преди 20 години препарати,които са максимално безвредни за пчелите - да се натровят,хиляда,две хиляди,приемам дори 5 000 пчели да умрат Април месец,това все се преодолява,не е фатално,ама нашите тука пръскат със възможно най-върлите отрови,които са и най-евтини,защото във съвременните и цивилизовани страни са забранени.

По този начин те погубват цели семейства,цели пчелини,цели бизнеси - съжалявам,но седнали във СБП и чакат Динко админа и обикновенните пчелари да им свършат работата,освен от субсидии от нещо друго интересуват ли се изобщо там ........ насърчавали човека да действа,това ли им е длъжноста да те насърчават да действаш,бата в съюза братче,срам,позор и нехайство е това.

Има си и препаратите,има си и начините за пръскане - естествено,че пчеларите не сме толкова глупави та да искаме изобщо спиране на пръсканията,но да се прави целесъобразно,защото по този начин първо пострадва цял отрасъл и неминуемо след него ще пострадат и самите земеделци ..... хубаво е малко да се замислят,какво ще оставят след себе си,а не да мислят само за максимални печалби и минимални разходи.

п.п.лека му пръст на Батето и от мен - не мога да повярвам,колко помия се изля по негов адрес след смърта му.
jorgakiev

Мнение от jorgakiev »

извинявам се на колегите но вие говорите за наредба 15 без изобщо да я познавате а както разбирам дори и г-жа Челебиева от Шумен не я знае.

1. Това съобщение на община шумен че ще пръска е НЕЗАКОННО, всяко друго съобщение в свободен текс СЪЩО.
Има строго определен образец на Уведомително писмо за целта което трябва да е адресирано до Общинската администрация и кметствата, Пчеларските дружества, РСРЗ, РВМС и РУГ и които се считат за уведомени само с писма по образец. Това е важно защото после в съда се тръгва тъкмо от това а съда признава именно образеца а не свободното съченение (и арендатора а и някои служби остават доста изненадани в случая)
Ако кметове, РСРЗ и т.н. приемат уведомление за пръскане в своден текс са в нарушение и може да им се търси съдебна отговорност.

Самото писмо трябва да е ето това:

Приложение №1 към чл. 9, ал. 1
Изх. № .....................
До Кмета на ...................гp./с. .....................
До РСРЗ ................... гр. ...................
До РВМС ................................ Гр. ...............

УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО
От .....................................ЕГН ..................
Фирма ...........................БУЛСТАТ .......................

За провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия
В изпълнение на Наредба № 15 от 2004 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекциони и дезинсекциозни дейности Ви уведомяваме:

1. На ................ 20.... г. от ............ до ............ часа ще се проведе третиране на .......................................................... с препарат/продукт - ................................................... (култура) карантинен срок .... дни, при доза .........../дка. В случай на нужда, антидот(противоотрова) ......................................по лекарско предписание.
Третирането се извършва срещу вредител ..............................................
2. Подлежащите на третиране терени са в местностите и на площ, както следва:
а) ................................... дка, отстоящи от населеното място ................ км, отстояние от съседно селище на ............... км;
б) ............, ...............дка, отстоящи от населеното място ................. км, отстояние от съседно селище на ..................... км;
3. Препаратът/продуктът е включен в Списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата и/или в Регистъра за ветеринарномедицински препарати, като е извършена селективност поред вредителя на културата, съобразен с климатичните особености за периода, начина на приложение, както и с оглед опазване на околната среда.
4. Препаратът/продуктът е закупен от ................................... (фирма)
и се придружава с копие от сертификат за качество № ....... / .......... 20... г.
5. За организиране и провеждане на третирането отговаря лицето: .............
ЕГН: ......., Л.К. № ........, издадена на ......,от МВР- ......., тел: .... мобилен ....
6. За изпълнител на пръскането е определен със заповед или сключен договор ..................... авиационен оператор (механизатор) с ЕГН: .........,
Л.К. № ........., издадена на .....от МВР-..... тел: ........., мобилен ..............
7. Приготвянето на разтворите и зареждането ще се извърши на работна площадка, намираща се в ........................................................
дата: 20 .... г. Подпис и печат:

Чл. 9. (1) Възложителят на всяко авиационно третиране или третиране с инсектициди и вегетационни хербициди с наземна техника е длъжен да изпрати уведомително писмо по образец съгласно приложение № 1 до кмета на кметството най-малко 5 работни дни преди третирането.
(2) В срок не по-малко от 3 работни дни (72 часа) преди третирането кметът на кметството уведомява писмено и по телефона собствениците на пчелини в района по данни за адреса за кореспонденция, вписани в регистъра по чл. 8, ал. 1 от Закона за пчеларството, както и чрез обява на видно място в съответното населено място, вкл. и кметовете на кметства и кметските наместници на населените места, чиито землища граничат с третираните площи.
(3) Към екземпляра на уведомителното писмо до кмета за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия задължително се прилага схема на площите за третиране, както и се отразяват видът и фенофазата на културите в съседните площи.
Чл. 10. Растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните мероприятия се провеждат само след като възложителят е получил писмено съобщение от кмета на кметството, че собствениците на пчелини са предупредени за предстоящото третиране.

В случай на отряване на семейства както в случая на колега тату то той е трябвало да направи следното
Чл. 13. (1) При масов подмор на пчели в срок до 24 часа от констатираната смъртност собственикът на пчелина подава жалба до директора на областната дирекция "Земеделие" с копие до кмета на населеното място. Директорът на областната дирекция "Земеделие" незабавно уведомява РСРЗ и свиква комисията по чл. 36, ал. 1 от Закона за пчеларството в срок до 24 часа от получаване на жалбата в работни дни или в срок до 72 часа след получаване на жалбата в предпразничен и празнични дни. При осъществяване на своята дейност комисията може писмено да покани за участие възложителя или негов представител.
(2) Ветеринарният лекар, обслужващ пчелина, след информация от собственика на пчелина за масов подмор съгласно чл. 132, ал. 1, т. 8 ЗВД взема в срок до 24 часа от уведомяването необходимите проби, които се изпращат за анализ в акредитирана лаборатория с придружително писмо (по образец КЗЖ-31).
(3) Пробата по ал. 2 трябва да съдържа не по-малко от 50 г от материалите за изследване, поставени в подходяща опаковка (стъклен или пластмасов съд, здраво затворен). Пробата се транспортира незабавно в хладилна чанта. При невъзможност за незабавен транспорт пробата следва да бъде съхранявана при температура не по-висока от 4 градуса Целзий, но не повече от 48 часа.
(4) След проверка на място комисията съставя констативен протокол съгласно приложение № 2, в който:
1. се потвърждава или отхвърля съмнението за отравянето, придружено с мотиви;
2. при установяване на отравяне се отразяват обстоятелствата, при които е настъпило събитието;
3. се определят видът и размерът на причинените щети на пчелните семейства от отравянето.
(5)Представителят на РСРЗ взема проби от третираната растителност. Пробите се транспортират незабавно. При невъзможност за незабавен транспорт пробите следва да бъдат съхранявани и доставени в лабораторията по подходящ начин. Пробите се придружават от Протокол за вземане на проби от растения и растителни продукти за установяване на остатъчни количества от ПРЗ.
(6) Окончателното заключение за причините за смъртта на пчелите и установяване на нарушителя по образец в приложение № 3 се изготвя от комисията на основание констативния протокол по ал. 4 и след получаване на резултатите от анализите.
(7) Пробите по този член се изпращат за анализ в акредитирана лаборатория от и за сметка на жалбоподателя.
(8) Лица, претърпели вреди, имат право да търсят обезщетение по съдебен ред.

точно по този начин колеги пчелари осъдиха арендатора, кмета на селото и се стигна до извънсъдебно спорузамение с юристите на РСРЗ понеже и те бяха "осрани" и им бяха платени не само кошерите но и пропуснатите ползи от добива на пчелен мед но тук не на 100 % понеже съда допусна че и арендатора е претърпял загуба от добива си благодарение на това че пчелите не са извършили необходимото опрашване.

Казано по накратко в такива случай трябва да си търсите правата и първата ви работа е да се обадите на ветеринаря и да подадете жалба а ако не направят нищо завеждането на дело струва 10 лв. и го отнасят заедно с арендатора.... лошото е че ние не си търсим правата а махаме с ръка, псуваме и си викаме де ще се занимаваме с ходене по съда и т.н.
светльо

Мнение от светльо »

Браво колега jorgakiev - това което си написал,трябва да бъде поставена в най-видимата част на всеки пчеларски форум със големи букви,за да знаем всички как да действаме при евентуални проблеми и да си знаем правата.

Но уточнението за това кой плаща пробите никак не ми харесва - защото 600лв. е леко подигравка.Инак е важно да се знае,че не пчеларя - защото той не е упълномощено лице (т.е.не важи във съда),а ветеринаря взема пробите!!!

И нещо важно искам да попитам - ако видим пръскане,без да сме били уведомени по описания начин,и без значение дали са ни пострадали или не пчелите,можем ли да предприемем подобни действия и какъв е реда в случая.

Точка трета от приложение едно,обаче е много куца - примерно Нуриеле (така ли се пише правилно не знам) е включен в списъка със разрешени препарати,а знаем колко е вреден за пчелите.
Аватар
Dinko
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Това тълкуване на Наредба 15 от 08.04.2004 г от jorgakiev
който може да го разпечата 10-20 пъти и
да го даде на познати пчелари и арендатори :idea:
dimitarbonev
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

светльо написа:Зарко бате - изобщо не ми трябва да ми съобщават,че ще пръскат още повече па със какво.Едва ли има 100% безвредна за пчелите химия от ползваните за земеделските нужди - но няма нужда и да откриваме топлата вода.Във Америка,ЕС,Австралия,близкия изток (визирам основно Израел) хората са измислили от преди 20 години препарати,които са максимално безвредни за пчелите - да се натровят,хиляда,две хиляди,приемам дори 5 000 пчели да умрат Април месец,това все се преодолява,не е фатално,ама нашите тука пръскат със възможно най-върлите отрови,които са и най-евтини,защото във съвременните и цивилизовани страни са забранени.

По този начин те погубват цели семейства,цели пчелини,цели бизнеси - съжалявам,но седнали във СБП и чакат Динко админа и обикновенните пчелари да им свършат работата,освен от субсидии от нещо друго интересуват ли се изобщо там ........ насърчавали човека да действа,това ли им е длъжноста да те насърчават да действаш,бата в съюза братче,срам,позор и нехайство е това.

Има си и препаратите,има си и начините за пръскане - естествено,че пчеларите не сме толкова глупави та да искаме изобщо спиране на пръсканията,но да се прави целесъобразно,защото по този начин първо пострадва цял отрасъл и неминуемо след него ще пострадат и самите земеделци ..... хубаво е малко да се замислят,какво ще оставят след себе си,а не да мислят само за максимални печалби и минимални разходи.

п.п.лека му пръст на Батето и от мен - не мога да повярвам,колко помия се изля по негов адрес след смърта му.
Не разчитй на СБП да направят нещо. Хората, които се мъчиха да вършат работа вече не са в съюза. Михайлов и неговите кошери да отровят пак няма да си мръдне пръста.
Така че да повикаме неволята и да вземем да направим нещо. Като за начало нека да видим къде и колко семейства са били унищожени. Да направим карта и да видим какви са причините. От службите за растителна защита масово нарушават наредба 15 , арендаторите също. А защо да не спретнем масов протест по места. Не е нужно да се ходи на жълтите павета.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
ba4o_ivan1976
Обратна връзка:

Мнение от ba4o_ivan1976 »

Зарко написа:Светльо, мисля, че няма как да се забрани пръскането, но въвеждане на задължение да се пръска с препарати безвредни за пчелите е решение. Пръскането задължително да е, когато няма летящи пчели и да се предупреждава 4-5 дни преди това като се съобщи препарата и се каже неговото действие.
Пръскането колеги трябва да става или сутрин рано преди да излетят пчелите или вечер след като спрат да летят - друго всичко е празни приказки и писанки !
При нас един арендатор си купил един трактор /страшна машина/ поема 10-12 метра на едно минаване - машината е чисто нова и я е купил специално заради пчелите защото много добре знае каква е ползата му от тях и хем и за момента и за бъдеще да няма конфликти с пчеларите! И ПРЪСКА ПРЕЗ НОЩАмашината имала камери и сензори за следене на напръсканоти и за всичко! Новото и хубавото си ново и хубаво!!!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
ivan5555

Мнение от ivan5555 »

адаш напиши го в тяхните сайтове .да ги светнеш за новости. но щом стане въпрос за пчели те не се интересуват много.тяхното мнение е който има пчели да си ги пази.
tatu

Мнение от tatu »

Блазе ти бачо Иване явно арендатора е грамотен ,какво да се прави като голяма част от арендаторите в село Ивански община Шумен са с четвърти клас и солиден стаж като пастири а на всичкото отгоре са освидетелствани като ненормални в психоболницата .
светльо

Мнение от светльо »

Па азе си имам и от двата соя - има двама,които не знам и аз как ги намерих,ма отначало не повярвах.Но просто в един момент ми стана ясно,че са много грамотни и възпитани хора,нещо наистина рядкост по принцип и ..... да в известен смисъл това ми вдъхна надежда,защото са и от най-силните (богати) земеделци в региона,викам си ще се поучат и колегите им от тях,един вид ще им светне как се прави земеделие.Не само да викаш искам субсидии,аз съм зърнопроизводител - какъв зърнопроизводител ти земеделец ли си изобщо,или тарикат.Защото ако хвана аз да ги питам,големите земеделци,къде са им трайните насаждения,лозите,овощните градини,къде са ......... земеделци пфф.

Та имам и от другите и бога ми по-много са - заради единия ставах през ноща да си местя пчелите,със другия който е баш до пчелина ми,се беше стигнало до стискане на гушите,до ден днешен като ме види и ме заобикаля,а доскоро имахме един който па на всичкото отгоре крадеше и кошери,или пити с мед.Да не казвам,че едно от най-влиятелни имена във града беше до миналата година пчелар - и питайте който искате в региона ще ви потвърди,че беше от най-добрите пчелари и един от най-богатите хора в местноста ....... та и този човек,дори и той не успя да се справи със специално тези проблеми,пръскаха го и него десетки пъти,и са го крали не веднъж и то негови приятели ...... няма оправия и това е.

За да се реши даден проблем от сициологическо естество се иска преди всичко мащабност на мисленето - а ние сме по тази точка,много зле ........ ама много!!!

п.п.много ......
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”