Благодаря ви колеги! а от къде в София може да се намери този така полезен-за пчеларите продукт на Байер. Благодаря предварително.volodq написа:Едно от най-ефективните средства за борба акара/не изгражда устойчивост/.На пазара се предлага Perizin/органо -фосдфорното съединение кумафос/ от Байер.Niko_38 написа:А някой ползвал ли е ПИРЕЦИН? слагал се в сиропа. Моля някой колега ако е използвал да сподели.
ВСИЧКО ЗА ВАРОАТОЗАТА!
Модератор: Scutellator
Re: ВСИЧКО ЗА ВАРОАТОЗАТА!
Перицина го поръчвам на един приятел ветеринар-той има аптека и ми го доставя за една седмица.Екостоп плочките ги поръчвам директно от ПРИМАВЕТ ите ми ги пращат по куриер.bobara написа:Колега от кьде мога да си купя перизин?Сьщо плочки еко стоп?Благодарско предварително.
Миналата година закупих екостоп от производителя Примавет,изпращат ги по куриер.А перицина потърси в интернет магазините.bobara написа:Колега от кьде мога да си купя перизин?Сьщо плочки еко стоп?Благодарско предварително.
http://www.pchelar.com/catalog/24/
-
Стой далеч особено от кумафос! Освен всичко останало, кумафос(остатъците от него) вреди на репродуктивните органи на пчелите. При употребата му се губят майки. При наличие на остатъци от кумафос в кошера и маточници, от тях се изюпват междинни форми на пчелата-майка (псевдо-майки), известно като the "Intermediate Caste Syndrome". Нещо което Байер упорито не споменават в описанието на продукта.volodq написа:Едно от най-ефективните средства за борба акара/не изгражда устойчивост/.На пазара се предлага Perizin/органо -фосдфорното съединение кумафос/ от Байер.Niko_38 написа:А някой ползвал ли е ПИРЕЦИН? слагал се в сиропа. Моля някой колега ако е използвал да сподели.
Освен това, твърдението че не изграждал резистентност у акара е далеч от истината - потърси в гуугъл, ако не ми вярваш.
БАЙЕР - зад това име в речника за всеки език трябва да стои "не им вярвай". И точно пчеларите би трябвало да знаят най-добре.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Благодаря! за предупреждението. Чудя се вече към какво да се насоча, от лентичките(варостоп) не съм доволен. Пролетта използвах Варутом мравчена киселина, , в една опаковка 10бр.картончета - мисля, че вършат работа.
Последно промяна от Niko_38 на Чет Авг 02, 2012 8:37 pm, променено общо 1 път.
Аз лично не го ползвам откакто го забраниха в България и спряха производството,но понеже колегата пита му отговарям какви са ми впечатленията, от онзи период - а и го /разрешиха/признават по програмите.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
-
Аз ползвам тимол в сиропа 1 гр на 5 л и...... нищо друго.
Оксалната киселина също е добър вариант.
900мл вода
100гр захар
35гр ОК
2-3 ( поправено: 50 мл)впръсквания с пулверизатор на семейство върху плодника са достатъчни. Може да бъде използвана по всяко време на годината и който иска - при всеки преглед.
За кумафоса - има няколко публикации. В тази която успях да намеря, вредните ефекти са погледнати от научна гледна точка и човек би си казал "абе не е чак толкова зле". На практика нещата са доста по-сериозни от това просто да се излюпят по-дребни майки, някои от тях да имат деформации или пък въобще да не оцелеят маточниците.
Освен това Кумафоса не се разгражда във восъка, а се натрупва. Според това проучване дозата на толерантност към него във восъка от пчелите е 100ppm, която във восъка на маточниците се превишава дори и при ниски дози (според друго проучване дори 1/4 лентичка)(при положение че препаратът се използва за пръв път!!!! - направете сравнение между нивата остатъчно вещество между флувалинат и кумафос). Когато във восъка вече има някакви остатъци от него (например в закупените основи или предходни третирания) си е рецепта за катастрофа. Предполагам че едва ли има пчелар който не знае коя е Марла Спивак, така че ви пожелавам приятно четене. http://www.culturaapicola.com.ar/apunte ... reinas.pdf
Оксалната киселина също е добър вариант.
900мл вода
100гр захар
35гр ОК
2-3 ( поправено: 50 мл)впръсквания с пулверизатор на семейство върху плодника са достатъчни. Може да бъде използвана по всяко време на годината и който иска - при всеки преглед.
За кумафоса - има няколко публикации. В тази която успях да намеря, вредните ефекти са погледнати от научна гледна точка и човек би си казал "абе не е чак толкова зле". На практика нещата са доста по-сериозни от това просто да се излюпят по-дребни майки, някои от тях да имат деформации или пък въобще да не оцелеят маточниците.
Освен това Кумафоса не се разгражда във восъка, а се натрупва. Според това проучване дозата на толерантност към него във восъка от пчелите е 100ppm, която във восъка на маточниците се превишава дори и при ниски дози (според друго проучване дори 1/4 лентичка)(при положение че препаратът се използва за пръв път!!!! - направете сравнение между нивата остатъчно вещество между флувалинат и кумафос). Когато във восъка вече има някакви остатъци от него (например в закупените основи или предходни третирания) си е рецепта за катастрофа. Предполагам че едва ли има пчелар който не знае коя е Марла Спивак, така че ви пожелавам приятно четене. http://www.culturaapicola.com.ar/apunte ... reinas.pdf
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аз пролетта стимулирах с твърда храна с тимол/бях писал в един пост,че ще споделя/ и не съм използвал нищо друго против акара -нямам проблеми с акара ,а сега слагам варостоп/понеже не проверявам опаразитяването/ за всеки случай и октомври ще третирам с ОК.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
Перицина е ефикасно средство за борбата с вароатозата,използвано е от над 20 години -знам ли може и повече и при това няма сведения за резистентност .Как тогава е продаван меда през годините като винаги е имало контрол и проби и износ и не са открити проценти от него в меда и восъка който е изкупуван?Или контрола е бил занижен? Всичко е търговска реклама ,целяща да се затрие родното -нали пак се продава сега но на безбожно висока цена и то в българия -но с надпис -байерн.При така описаните негативни мнения би трябвало да нямаме дори и пчели а и да не сме живи ако сме подложени на подобното "вредно" въздействие -но и едните и другите ги има
Veselin вие как се борите с Варотозата? благодаря ви!Veselin написа:Перицина е ефикасно средство за борбата с вароатозата,използвано е от над 20 години -знам ли може и повече и при това няма сведения за резистентност .Как тогава е продаван меда през годините като винаги е имало контрол и проби и износ и не са открити проценти от него в меда и восъка който е изкупуван?Или контрола е бил занижен? Всичко е търговска реклама ,целяща да се затрие родното -нали пак се продава сега но на безбожно висока цена и то в българия -но с надпис -байерн.При така описаните негативни мнения би трябвало да нямаме дори и пчели а и да не сме живи ако сме подложени на подобното "вредно" въздействие -но и едните и другите ги има
Дони в България има много пчелари които изобщо не са и чували за Марла Спивак... лично аз не виждал и една статия в някое от пчеларските ни вестничета което е много жалко но за сметка на това съм чел как се садят домати... Все едно да напишеш същото за Reza Shahrouzi
За онези който незнаят кой е Reza Shahrouzi - Иранец, един от малцината признати международни експерти по пчеларство. Работи към ООН и Апимондия. Близо 85 % от лекарствата в света срещу вароатоза преминават на тестове при него. Изледвал е и плочките "Екостоп" на Примавет преди да бъдат пуснати на пазара. Компании като БАЙЕР използват името му като гарант че препаратите им са ефикасни и безвредни. Публикациите му за различните видове лекарства и техните положителни и отрицателни ефекти са едно наистина интересно четиво. За съжаление напоследък се занимава само с пчеларството в Афганистан по линия на ООН...
Ако мога да допълня поста ти - Внимавайте с ТИМОЛА колкото е полезен толкова и вреден може да бъде. Спазвайте дозировките.
За онези който незнаят кой е Reza Shahrouzi - Иранец, един от малцината признати международни експерти по пчеларство. Работи към ООН и Апимондия. Близо 85 % от лекарствата в света срещу вароатоза преминават на тестове при него. Изледвал е и плочките "Екостоп" на Примавет преди да бъдат пуснати на пазара. Компании като БАЙЕР използват името му като гарант че препаратите им са ефикасни и безвредни. Публикациите му за различните видове лекарства и техните положителни и отрицателни ефекти са едно наистина интересно четиво. За съжаление напоследък се занимава само с пчеларството в Афганистан по линия на ООН...
Ако мога да допълня поста ти - Внимавайте с ТИМОЛА колкото е полезен толкова и вреден може да бъде. Спазвайте дозировките.
Последно промяна от beehoney на Пон Авг 06, 2012 4:43 pm, променено общо 1 път.
-
В САЩ кумафоса е регистриран през 1999г, тъй като по това време там вече на много места амитраз и флувалинат просто не действат. Първирте (доказани с проучване) сведения за резистеност към кумафос пристигат през 2001г от Мейн и Флорида. През 2000 година по-горните експерти (Марла Спивак, Том Глен (Glenn Apiaries), Б. и Т. Уивър (Weaver Apiaries) и др. ) започват проучване за вредните ефекти на кумафоса към пчелите. В края на проучватенто те излизат с препоръка "този препарат да не бъде използван" (там го пише), въпреки че по онова време още няма друга алтернатива.
Всеки който има намерение да го използва, нека първо прочететова:
http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/ex ... s-ext.html
Просто е нужно малко да се поровите, тези неща и аз не ги знам на изуст.
И не за пръв път ще кажа - когато един препарат е регистриран за употреба на територията на дадена страна, то негови остатъци също са позволени ( в рамките на определени граници). Например: В Англия употребата на Фумидил за пчелите е разрешена (нищо че за целия останал ЕС антибиотиците за пчели са забранени) и следователно позволено е да има остатъци от него в меда и същия мед може да бъде продаван в целия ЕС. От друга страна, ако остатъци от същия този препарат бъдат открити в мед с произход България, то той не е годен за продажба.
Всеки който има намерение да го използва, нека първо прочететова:
http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/ex ... s-ext.html
Просто е нужно малко да се поровите, тези неща и аз не ги знам на изуст.
И не за пръв път ще кажа - когато един препарат е регистриран за употреба на територията на дадена страна, то негови остатъци също са позволени ( в рамките на определени граници). Например: В Англия употребата на Фумидил за пчелите е разрешена (нищо че за целия останал ЕС антибиотиците за пчели са забранени) и следователно позволено е да има остатъци от него в меда и същия мед може да бъде продаван в целия ЕС. От друга страна, ако остатъци от същия този препарат бъдат открити в мед с произход България, то той не е годен за продажба.
http://rupest.ru/ppdb/coumaphos.html
КУМАФОС!!!
КУМАФОС!!!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Някой ползвал ли е този препарат против акар BEEVITAL HIVE CLEAN http://gordyan.wordpress.com/ Пише че може да се третира с него и през ноември/декември.Дали ще има ефект?
-
- Обратна връзка:
Същия ефект ще постигнеш и с третиране с оксалова киселина;
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/