Аспартам изкуствено получен подсладител

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Аспартам изкуствено получен подсладител

Мнение от Dinko »

Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Открит е през 1965 година от Джеймс М. Шлатер.

Химическо му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Spoonful , Е 951. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е 294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. В много страни, сред които и България[2][3], производителите на храни и напитки са длъжни да посочат на етикетите на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.

Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.

Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.

През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит.

Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики[4]. Преди всичко това се свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори)[5], вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.

Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[6]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона

http://bg.wikipedia.org
k-2
Мнения: 9
Регистриран на: Пон Юни 07, 2010 1:40 pm

Re: Аспартам изкуствено получен подсладител

Мнение от k-2 »

В последните години все по-масово се употребява явната "химична отрова" - подсладителят аспартам, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти. Той е известен и с други имена като «NutraSweet», «Equal», «Spoonful», Е 951 (чети етикетите!). Аспартамът се използва като подсладител и в други газирани напитки, в прахчетата "Степ", "Танг", както и в някои медикаменти. Според Бети Мартини от Mission Possible: “Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт” Освен това той е генетично инжениран хранителен продукт, продаван като хранителна добавка, и е ясно етикетиран на пазарите в САЩ. Това е изключение, след като позицията на САЩ е, че етикетирането на генно инженерните продукти ще изглежда като “негативно етикетиране”, което пък би било спънка за свободната търговия.

Всъщност как този изключително вреден продукт превзема пазара. Какво стои зад него? В “Нутраотрова” (Nutrapoison) Алекс Константин пише: “Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушениа на закона, за да изкара аспартам на пазара.” През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит. Чрез още много машинации и “игри под масата”, за които тук няма да се спираме, този продукт завладява американския и световния пазар.

Понастоящем аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. Нутрасуит подписа споразумение с компаниите Кока кола и Пепси кола с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните храни. Това е пълен абсурд - вещество, от което има, както ще видим по-долу, над 10 000 оплаквания и има регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт. Едва ли хранително-вкусовата промишленост е стигала до по-голямо безумие.

При това на опаковките няма предупреждение за вредността му, както правилно отбелязва Филис Балч: "Други подобрители като мононатриев глутамат (МНГ) и аспартам се използват без предупреждение за вредност, но е известно, че причиняват здравни проблеми, вариращи от главоболие и диария до объркване, загуба на паметта и припадъци." 8

Ето някои от продуктите, в които се намира аспартам, като в повечето от тях не е отбелязан на опаковката:

* безалкохолни напитки
* дъвки без захар
* какаови смеси
* подсладено кисело мляко
* мултивитамини
* напитки с кофеин
* сокове
* разтворими чай и кафе
* сосове
* бързи закуски

Но всичките му "странични действия" са още по-опасни, защото по-голямата употреба на напитки и храни, в които се съдържа, води до пристрастяване. Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че зависимостта към него е по-силна дори от тази към алкохола. Според д-р Робъртс за 5,6% от 540 души, които той е проучвал (или 33 души), е било много трудно или дори невъзможно да спрат консумацията му. Самите потърпевши или техните близки са използвали именно термина "пристрастяване", за да опишат състоянието си по отношение на подсладителя. Това е една от причините за пандемичното му разпостранение.

"Аспартамът е смятан от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за 75% от страничните реакции, предизвикани от хранителни добавки, според докладите до системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA9 (Управлението по храните и лекарствата).

От 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптома от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са : главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, замаяност и виене на свят, ставни болки, дори гърчове и много други, като има дори съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! " 10

Бети Мартини, една от усърдните изследователки на аспартама, свидетелства на Световната конференция по охрана на околната среда, за последствията от консумация на Соla Light и Pepsi Light. В лекцията си по повод епидемията в САЩ от множествена склероза и кожна туберкулоза тя казва:

"Ако аспартамът се нагрее до 30 С, то метанолът, съдържащ се в аспартама, се превръща във формалдехид, а от последния се образува мравчена киселина, която предизвиква метаболична ацидоза. Отравянето с метанол имитира множествена склероза. В случая с кожната туберкулоза ние открихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, колкото и множествената склероза, особено сред тези, които пият кола лайт и пепси лайт.

Както в случаите на отравяне с метанол, така и в случаите на кожна туберкулоза, жертвите изпивали по 3-4 опаковки напитка (една опаковка е 300 мл) на ден, а някои и повече. Ако заболялите продължаваха да употребяват аспартам, то това влошаваше състоянието на болните от кожна туберкулоза и ставаше опасно за живота им. Когато ние ги убеждавахме да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те преставаха да ги приемат, заболяването протичаше по-леко. За съжаление, ние не успяхме да върнем заболяването обратно. Но в случаите на диагностицирана множествена склероза ( когато на практика заболяването било следствие отравяне с етанол) болшинството симптоми след спирането на аспартама изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха. "

На лекцията присъствал посланик от Уганда, който също съобщил,че : "в болницата, която посетихме, една медицинска сестра ни каза, че у шест нейни приятелки, любителки на Соla Light, била диагностицирана множествена склероза."11

Аспартамът е свързан и с депресивните разстройства: "Избягвайте газираните напитки и други продукти, съдържащи изкуствения подсладител аспартам («NutraSweet», «Equal»).Той може да блокира производството на серотонин и да доведе до главоболие, безсъние и депресия при хора, при които серотонинът вече е в недостиг. Ограничете приема на добавки, съдържащи аминокиселината фенилаланин. Тя съдържа веществото фенол, което е силно алергогенно. Повечето депресирани хора са алергични към определени вещества. Фенилаланинът е една от основните съставки на аспартама." 12

"Подсладителят аспартам може да е основен подбудител на главоболие, особено за онези, които страдат от мигрена", твърди д-р Р.Б. Липтън, невролог от звеното по главоболие на Медицинския център "Монтефиори" в Ню Йорк, изследвал влиянието на аспартама при 117 пациенти.

Друго изследване, проведено от Шърли М. Коелър от Университета на Флорида, показва, че този подсладител е повишил честотата на мигрената при повече от половината от група изследвани хора. Всъщност общият брой на мигрените е нараснал повече от два пъти (от средно 1,55 до 3,55) след като пациентите вземали по четири дози от 300 милиграма аспартам дневно в продължение на четири седмици, сравнен с броя на мигрените през период със същата продължителност, през който са вземали плацебо. Освен това главоболието им продължило по-дълго, а някои от изследваните почувствали увеличаване на "необичайни симптоми" по време на главоболието като виене на свят, треперене и влошаване на зрението." 13

В заключение можем да кажем, че аспартамът е "сладкият убиец" на модерното време от края на 20 и началото на 21 век. Неговото пандемично разпостранение е наложено от мощни икономически интереси и е израз на тенденцията на вавилонската търговска система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.
http://duh-i-istina.net/vavilonizaciq_hranene.php
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”