Пчеларски форум / Beekeepers forum

Пчеларски портал
Дата и час: Пон Май 21, 2018 12:13 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Ное 11, 2005 10:14 pm 
Един от първите опити за природосъобразно прилагане на медицинските познания в ежедневната практика още в XII век е Хилдегардовата медицина. Монахинята Хилдегард (1098-1179 г.) призната за света със своите съчинения с пророчески дух разкрива важни елементи от природата на човека и тяхното приложение в медицинската практика. Хилдегардовата терапия представлява цялостно лекуване на тялото и душата. Лекуват се не само симптомите, но се прави опит да се открият причините за болестта и да се отстранят чрез природосъобразно хранене, постене и поддържане на добро настроение. Причинители на болестите са и пороците и лошите навици на човека, а също и гневът, свадливостта, лъжата, коравосърдечието, безверието, завистта, високомерието, които също трябва да се лекуват. Променената душевност на човека, в която липсва вярата, а преобладават тъгата и гневът, са констатации отпреди 800 години, но звучат актуално и днес.
Четирите стълба на Хилдегардовата медицина са диетата (включително правилният начин на живот), прочистващите процедури, лекарствата и постенето (лечебното гладуване). Един от аспектите на диетата е здравословното хранене. То включва зърнените храни, зеленчуците, плодовете и нетлъстите меса (овче, козе, птиче и дивечово). Особено внимание се обръща и на рибите. Важен елемент на диетичното хранене са и подправките и пчелният мед.
От лечебните средства едно от най-ценните според Хилдегард е крушовият мед, който се взима при мигрена, главоболие, затруднено дишане, за прочистване на организма и кръвта. За него се казва, че е "по-вкусен и по-ценен от злато". Хилдегард го описва по следния начин:
"Вземи круши, разрежи ги и изхвърли сърцевината. Свари ги добре във вода и ги намачкай. После вземи див балкански копър, алтиния, сладник и тлъстига, стрий всичко на прах и го прибави към умерено топъл мед. Добави крушовото пюре, смеси всичко, като бъркаш силно и съхранявай сместа в бурканчета с капак. От него вземай:
- една чаена лъжичка сутрин на гладно;
- две супени лъжици след обедното ядене;
- три пълни лъжици вечер в леглото".
Съвременната рецепта е:
Големи круши - 5 бр;
Чист цветен или горски мед - 250 гр.;
Стрит див балкански копър - 28 гр.;
Стрита алпиния - 26 гр.;
Стрит сладник - 24 гр.;
Тлъстига - 22 гр.
Необходимите круши се разделят на четвъртинки, сърцевината се изрязва. Сваряват се във вода докато омекнат. Водата се изхвърля, а крушите се намачкват, докато се получи пюре. Медът се загрява на водна баня до 35-40ОС. Две супени лъжици от билковата смес се разбъркват добре в топлия мед, след което с енергично бъркане се добавя пюрето от круши.
Готовият крушов мед се съхранява в стъклени буркани в хладилника. Взима се три пъти на ден.
Пелиново вино
Пелиновото вино се употребява при заболявания на вътрешните органи и лошо храносмилане, а също като помощно средство при ревматизъм, подагра, сърдечно-съдова и бъбречна слабост, при депресии и като предпазно средство против белодробни заболявания (напр. в райони, където съществува опасност от туберкулоза).
"И когато пелинът напролет се раззеленява и е свеж, смачкай го в кърпа и изцеди сока му. После на тих огън свари вино с мед и в него налей изстискания сок, и то толкова, че вкусът на пелина да е по-силен от вкуса на виното и меда. От тази напитка пий всеки трети ден на гладно от май до октомври, тя ще уталожи тъгата и меланхолията в тебе, ще проясни очите, ще укрепи сърцето и белия дроб. Освен това затопля стомаха, прочиства червата и помага за доброто храносмилане."
Съвременната рецепта е:
Пресен сок от пролетен пелин - 50-100 мл;
Чист цветен или горски мед - 400 гр.;
Бяло или червено домашно вино - 3 литра.
Свежо отрязаният пелин се накълцва възможно по-ситно, получената каша се изстисква през марля. Медът се смесва с виното и се кипва внимателно, след което се прибавя нужното количество пелинов сок. Още горещо се налива в добре изварени бутилки, които се затварят веднага. Виното може да се съхранява до октомври. Пият се всеки трети ден по 1-2 ликьорени чашки.
При кашлица:
"Който има суха кашлица нека вземе вътрешните ядки от сливови костилки и да ги сложи във вино, докато го поемат добре и набъбнат от него. От тях трябва да се яде често. Освен това нека свари супа от набъбналите ядки и вино и да пие от нея, така ще оздравее бързо."
Костилки от сини сливи - 40 броя;
Вино - 250 мл.
Ядките се оставят да киснат във вино под похлупак за 1-2 дни докато набъбнат. От тях всеки ден се дъвчат по 2 до 6 броя (децата по-малко, възрастните повече).
"Ако човек страда от треперене на крайниците (паркинсонова болест) да нареже куркума, да добави алпиния, да свари това вино с мед и да го пие както е топло. Треперенето ще премине и силата ще се възвърне".
Корен от куркума - 20 гр.;
Корен от алпиния - 15 гр.;
Мед - 100 гр.;
Вино - 1 л.
Съставките се варят около 5 мин. във вино и отварата още гореща се затваря в стилиризирани бутилки. Пие се всеки ден по една ракиена чашка и трябва да се взема най-често в продължение на няколко месеца.


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Гласувайте за този сайт в класацията BGTop. Подкрепете Пчеларския портал!
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Пчеларски портал     AlpoBG -  Изработване на уеб сайтове, професионален уеб и графичен дизайн