Пчеларски форум / Beekeepers forum

Пчеларски портал
Дата и час: Пон Фев 26, 2018 2:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 150 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

КАК МИСЛИТЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЛИ ПЧЕЛАРСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДПИСКАТА
ЩЕ Я ПОДКРЕПЯТ БЕЗУСЛОВНО 34%  34%  [ 91 ]
ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ И ЩЕ СИ ПРИПИШАТ ИНИЦИАТИВАТА 52%  52%  [ 140 ]
ЩЕ СЕ ДИНСТАНЦИРАТ ОТ НАЧИНАНИЕТО 9%  9%  [ 25 ]
ЩЕ НИ НАПЛЮЯТ 4%  4%  [ 12 ]
Общо гласове : 268
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 10:38 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 3:59 pm
Мнения: 1741
Местоположение: Пловдив
Текста на подписката в Doc формат може да изтеглите от тук http://donboneti.1000mb.ru/file/?fileid=1619 а таблицата към пиодписката от тук http://donboneti.1000mb.ru/file/?fileid=1617. Моля не попълвайте първата колона - № по ред. Тя ще се попълни при окончателното обработване на подписката.
А ето и текста:

ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Ние българските пчелари сме крайно разтревожени, че пчеларството в България изпада в дълбока рецесия, което до известна степен е следствие от издаваните в последните години разпоредби на МЗГ, принуждаващи пчеларите да продават продукцията си на търговците преработватели. Това води до ниски изкупни цени на пчелните продукти. Вследствие на това българският пчелар реално не може да се издържа с доходите от пчеларство, както и да инвестира в подновяване и разширяване на пчелина, подновяване на инвентара, изграждане на помещения съобразени с новите изисквания свързани с членството ни в Европейския Съюз, за ежегодна подмяна на пчелните майки . Не се правят, инвестиции и за подвижно пчеларство. Поради тези причини много от пчеларите бяха принудени да ограничат броя на отглежданите пчелните семейства до любителско ниво.
По начина, по който ДФ “Земеделие” предоставя ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ за произведен и продаден качествен пчелен мед на практика излиза, че не държавата подпомага земеделските производители на качествен пчелен мед, а преработвателните предприятия подпомагат свои настоящи и потенциални клиенти с държавни средства. По този начин изкуствено се създава монопол на определен кръг от фирми, което е противозаконно. Същите тези фирми се облагодетелстват и от забраната за износ и реализацията на вътрешния пазар на непреработен пчелен мед, която съществува само в България.
Сериозно сме обезпокоени и от неколкократното увеличение на цените на лабораторния анализ на пчелни продукти. Според нас този акт е неоснователен и не е подкрепен с никакви сериозни аргументи.
Ние, пчеларите, считаме, че нормативните актове относно пчеларството първо трябва да се дискутират с пчеларите и тогава да влизат в сила. Липсата на дискусии и информация създават впечатление, че същите се правят в защита на определени бизнес интереси.
Според нас е абсолютно недопустимо производителите, търговците и преработвателите на пчелни продукти да членуват в един и същи браншови съюз, тъй като се получава сблъсък на интереси. Със закона за пчеларство се създава монопол на една организация, а така е нарушено и конституционното право на пчеларите свободно да се сдружават.
Силно сме обезпокоени от липсата на какъвто и да било контрол за спазването на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Факта, че не са предвидени санкции за нарушителите и отговорните за спазването на наредбата лица води до пълна безотговорност от страна на провеждащите тези мероприятия. Така годишно биват унищожавани хиляди пчелни семейства. Виновни няма. Потърпевши са пчеларите.
Невъзможността на НВМС и нейните подразделения да гарантират извършването на предвидените в закона прегледи на пчелните семейства създава опасност от разпространяване на тежки заразни заболявания заболявания по пчелните семейства.

Ние българските пчелари категорично настояваме:
1.В проектонаредбата за специфичните изисквания при първичното производство и директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, да се премахне ограничението от 2 тона пчелен мед и да се добави и възможността да се продава непреработен пчелен мед и в местните обекти за търговия на дребно.
2.Незабавна отмяна на забраната за износ и реализацията на вътрешния пазар на непреработен пчелен мед
3.Субсидиите, за пчеларство да се разпределят на всички пчелари за всяко регистрирано пчелно семейство.
4.Преразглеждане на таксите за лабораторен анализ на пчелни продукти.
5.Подпомагане на дейността на лицензираните стопанства за производство на пчелни майки, като субсидията за реализирана качествена пчелна майка да бъде 1/2 от стойността и.
6.Промяна на закона за пчеларство така, че да бъде премахнат монопола на Националната Браншова Организация
7.Гарантиране на стриктен контрол по спазване на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и въвеждането на строги санкции за нарушителите и отговорните за контрола лица.
8.Всички нормативни актове свързани с пчеларството да се подлагат на широка дискусия преди да влязат в сила.
9.НВМС да изготви програма и съответното финансиране, с която да се гарантира провеждането на предвидените в закона за ветеринарно медицинската дейност прегледи на пчелните семейства.
Ние българските пчелари сме готови да защитим правата си с всички позволени от закона средства и се надяваме, че отговорните държавни органи ще подпомогнат усилията ни да спасим пчеларството в България като сектор от българското земеделие.

БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ

_________________
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Мар 26, 2007 10:45 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 2:47 pm
Мнения: 733
Местоположение: Пловдив
Пловдив подкрепя изцяло и застава зад подписката.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 01, 2007 8:38 am 
Offline

Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 12:51 am
Мнения: 12
Местоположение: pleven
на 100% съгласен


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Апр 01, 2007 10:19 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Мнения: 16
Местоположение: Vidin
[Само бих искал да допълня че, би било добре като предложение да се премахнат и таксите за изследване на вече загинали или болни семейства от лабораторийте в НВМС. Това според мен ще бъде съществено за ограничаване на болестите по пчелните семейства


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 05, 2007 9:20 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 3:59 pm
Мнения: 1741
Местоположение: Пловдив
Дайте да решим какво ще правим с подписката. Къде ще се събират листовете и според мен трябва да изберем инициативен комитет, който да я внесе и да преговаря с министерството.

_________________
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 05, 2007 9:59 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Мнения: 16
Местоположение: Vidin
Сам разбираш че, събиране на подписка по мрежата е практически невъзмжна в този вид който аз разбирам на хартиен носител / лични данни, подпис и др. / Според мен по добрия вариант е събирането на мнения, гласуването в сайта за подкрепа на подписката от вече регистрирани потребители и т.н това по своему ще има същата тежест, зависи само как ще бъде представено и защитено, иначе казано да се избере подходящ инициативен кометет.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 05, 2007 11:54 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 2:28 pm
Мнения: 285
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Имаме ли представа колко подписа са събрани до момента. Аз лично малко се разочеровах мислех ,че ще събера много но времето се оправи и задачите по пчелините и зем. работа ..... абе стана по сложно . Имам събрани за сега 7 на два листа.

_________________
LZ2IRY http://chichovanko.mylivepage.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 07, 2007 2:54 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Яну 22, 2007 4:02 pm
Мнения: 5
Местоположение: Шумен
Подкрепяме подписката напълно!!! Предлагам да се обърнем към медиите и да им представим плачевното състояние на българските пчелари и по този начин подписката ще стане по - известна.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 07, 2007 9:12 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 3:59 pm
Мнения: 1741
Местоположение: Пловдив
Пуснах текста на всички пчеларски вестници, както и на всички национални пчеларски организации. Никакво внимание. Само Димо Димов се позаинтересува кои сме ние и толкова. Вместо това на страниците на последния брой Пчела и кошер беше публикувал плача на НБО че все по-малко пчелари си плащат членския внос. Вместо да реват нека се позамислят защо е така и да вземат да подкрепят подписката. Да ама не защото нямат интерес. Първо ние искаме да им се отнеме монопола и второ ще им секне кранчето от преработвателите, защото на места областните председатели на НБО са и представители на една или друга преработвателна фирма. Така че няма какво друго да направим освен да съберем колкото се може повече подписи, да излъчим инициативен комитет и да се тръгне по министерства, медии и т. н.

_________________
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 08, 2007 5:47 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 11:29 pm
Мнения: 62
Местоположение: гр. Казанлък
Извинявам се за допуснатото от мен невежество. Във форума съм отскоро и не съм разбрал точно как ще става това със подписите. Трябва да събера подписи от колеги и да ги испратя на някого от вас ли? Ще бъда благодарен ако ми бъде разяснено и ще направя всичко което е посилите ми за да помогна със каквото мога.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 09, 2007 6:58 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 2:47 pm
Мнения: 733
Местоположение: Пловдив
Penko написа:
Извинявам се за допуснатото от мен невежество. Във форума съм отскоро и не съм разбрал точно как ще става това със подписите. Трябва да събера подписи от колеги и да ги испратя на някого от вас ли? Ще бъда благодарен ако ми бъде разяснено и ще направя всичко което е посилите ми за да помогна със каквото мога.


Върни се малко назад и ще разбереш откъде да свалиш матерялите за подписите и как да го напровиш. За изпращането - по-късно ще стане ясно къде и как. Въпроса е да ги съберем.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 22, 2007 11:23 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 3:59 pm
Мнения: 1741
Местоположение: Пловдив
Днес попрегледах сайта си и видях, че подписката е изтеглена 81 пъти. Няма да е лошо да обменим информация за това горе долу колко подписа са събрани досега и дали има пчеларски дружества и организации, които застават зад нея. Другото което трябва да решим е къде ще е сборния пункт на събраните подписи, както и да излъчим инициативен комитет, който ще движи нещата след като съберем достатъчно подписи. Това е важно и не трябва да отлагаме повече.
Мое мнение е че хората които ще излъчим трябва да са авторитети в пчеларските среди. Така цялата кампания ще има повече тежест.

_________________
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 23, 2008 2:19 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Окт 13, 2007 7:51 pm
Мнения: 6
Подкрепям подписката. Въпреки скептицизма на повечето, подобни начинания имат смисъл.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Юли 25, 2008 3:50 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 3:59 pm
Мнения: 1741
Местоположение: Пловдив
За съжаление тази подписка отлежава вече година и половина. Много неща се промениха оттогава. Много хора тръгнаха да действатсамосиндикално,някои от организациите се посъбудиха и като резултат се получи промяна в наредба 27 за маркирането на кошерите. Работи се и по промяна на наредба 15. Остана само дасе промени и начина на субсидиране на пчеларите и може да се каже, че голяма част от исканията ще са постигнати. Въпреки всичко все пак таси подписка имаше своя ефект. Макар и след година .

_________________
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Юли 25, 2008 7:12 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Мнения: 1701
Местоположение: Чирпан
Ако някой държавен служител е прочел подписката
то аз съм "трамвай"
По тези въпроси за животновъдите и журналистите не пишат .
Дай им да се занимават с Азис.
А на нас кой ще ни плати за опрашването ?
Да отпуснат по 20 лева на кошер поне. /2 милиона лева/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Гласувайте за този сайт в класацията BGTop. Подкрепете Пчеларския портал!
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 150 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Пчеларски портал     AlpoBG -  Изработване на уеб сайтове, професионален уеб и графичен дизайн