Привет Уважаеми колеги.
От няколко дена съм член на форума.
Изчетох повечето теми но пак не знам дали на този под раздел е уместно да кача запитването си. Извинявам се ако съм сгрешил.
Въпросът и молбата ми е към колегите с опит във варенето на ракия.
Имам към 50 килограма мед който не става за консумация нито за подхранване. Искам да направя ракия само от мед. Ако може дайте някаква рецепта. Поне съотношение мед:вода.
Благодаря ви предварително и се извинявам за безпокойството.
Допитване от колегите за рецепта на ракия.
Модератор: toko652003
-
- Мнения: 35
- Регистриран на: Чет Окт 10, 2013 12:38 pm
Re: Допитване от колегите за рецепта.
Рецепта в книга:3кг. мед + 3л.сироп със захарна концентрация 80% се добавят в 27л.вода, разбъркват се и се добавят 100гр. хлебна мая.
Аз обаче разбърках меда с вода докато се получи разтвор със захарност около22%, сложих мая, но не помня колко и след като ферментира я сварих и сега чакам да отлежи.
Аз обаче разбърках меда с вода докато се получи разтвор със захарност около22%, сложих мая, но не помня колко и след като ферментира я сварих и сега чакам да отлежи.
-
- Мнения: 35
- Регистриран на: Чет Окт 10, 2013 12:38 pm
Re: Допитване от колегите за рецепта.
Благодаря. Значи общо взето и на други места прочетох че горе долу съотношението е мед:вода 1:5 горе долу и захарноста да е около 22 градуса.
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
Мисля ,че в този форум има отговор на повечето рецепти свързани с мед и алкохол http://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=7.При суровини и материали на стр.7. Аз се чудя как ще направя ракия от райски ябълки.Явно ще търся колеги от района на село Хрищени Старозагорско.Ей, крият рецептата на райската ракия.
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
Точно преди два дни сварих ракия от мед. Разтварях меда с топла вода докато стана 25% - мерих периодично със захаромера за виното. Добавих две кофи сливи и разбърквах всеки ден. Два месеца го чаках да ферментира. От 40 кила мед извадих 60 кила ракия. Според други колеги гъстотата трябва да е 22%, но нямаше как да наливам още вода, защото станаха много литри и нямаше да се събере в един казан. Може би затова толкова бавно ферментира или сливите бяха малко?!?
-
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 6:36 pm
- Местоположение: Добрич-90 бр.ЛР и дб
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
вместо сливи добавяш лимонтозу
да правим каквото трябва,да става каквото ще.
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
колко лимонтозу
-
- Мнения: 69
- Регистриран на: Вто Май 30, 2006 10:50 am
- Местоположение: ДИМИТРОВГРАД
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
Привет и от мен! Колеги най лесно става ако използвате грозде. Аз например практикувам така: Промивам восъчни разпечакти, като медения сироп го измервам с обикновен захаромер - 20 градуса/захарни/ който добавам към предварително смачкано грозде при което е започнала бурна ферментация 4-6дни
след това. От гроздето се получават най добре дрожди. Ферментира за 14-21 дни
в зависимост от околната температура. Тази година сварих 36-37 литра само от Памид и медена вода и съм доволен.
след това. От гроздето се получават най добре дрожди. Ферментира за 14-21 дни
в зависимост от околната температура. Тази година сварих 36-37 литра само от Памид и медена вода и съм доволен.
-
- Мнения: 28
- Регистриран на: Вто Юни 30, 2015 1:45 pm
Re: Допитване от колегите за рецепта на ракия.
Здравейте колеги!Аз съм правил няколко пъти ракия с мед.Моята пропорция е следната:едно тенеке мед,100литра топла вода ,3-4 кофи сливи или джанки.Всичкото това се разстваря хубаво и се излива в бидон за ферментиране като всеки ден се разбърква поне по два пъти.След като плода падне -хайде на казана.Наздраве!!!