Кориандър

Модератор: korradi

Публикувай отговор
midis69
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 6:37 pm
Местоположение: Варна

Кориандър

Мнение от midis69 »

Кориандър.Кога цъфти?Знае ли някой?
Аватар
Boro
Мнения: 583
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:10 pm
Местоположение: Ловеч / Вълчитрън

Re: Кориандър

Мнение от Boro »

Кориандърът е едногодишно тревисто растение с кухо в горната си част разклонено стебло, достигащо до 50-80 см. височина. Плодовете са кълбести, жълтеникави с характерна приятна миризма. Цъфти през юни – август.

Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове. Влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит.

В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданоза в Европа. На тях се дължи характерния аромат на различни месни и зеленчукови блюда. Зелените листа на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия.

В кухнята на европейските народи се използват листата на кориандъра като добавка към различни маринати, в комбинация с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо, като се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган.
Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др. В северна Европа кориандърът се използва за ароматизиране на ликьори.

Целите зърна могат да се сухраняват продължително време. Ароматът им се усилва, ако бъдат леко запечени преди употреба. Зелените листа на кориандъра могат да бъдат нарязани или слени преди употреба. Те загубват голяма част от аромата си след изсушаване. Поради тази причина е подходящо да се замразят нарязани в торбичка или подходящ съд.

Засявайте семената м.Март - м.Април
Изображение Изображение
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Кънев
Мнения: 57
Регистриран на: Вто Яну 16, 2007 10:28 am

Re: Кориандър

Мнение от Кънев »

В момента цъфти.
vaskosl
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Ное 10, 2009 4:23 pm
Местоположение: гр.Сливен

Re: Кориандър

Мнение от vaskosl »

миналата гогина започна на05.06.в Ямболско(пътя за Елхово),а тази година ДИВЯТ(саморасъл от паднало семе вече цъфти)
vaskosl
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Ное 10, 2009 4:23 pm
Местоположение: гр.Сливен

Re: Кориандър

Мнение от vaskosl »

обаче вчера един колега на работа ни каза че в Новозагорско(с.Дядово) вече цъфти.
Публикувай отговор

Обратно към “Медоносна растителност / Honey vegetation”