ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горското

Модератор: toko652003

Публикувай отговор
беебееланд
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Фев 12, 2018 9:54 am

ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горското

Мнение от беебееланд »

Здравейте имам право на ползване на държавна горска земя- поляна за пчелин 10 г. Имам проблем с глиганите и кражбите. Искам да съм на място да си охранявам пчелина. На какви помещения имам право с какви параметри и каква е процедурата.
Прочетох ЗУТ , дано да имате опит или сведения за споделяне.
Благодаря
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горскот

Мнение от Dinko »

Според чл. 11, ал.1 от Закона за пчеларството, пчелните семейства могат да се настаняват върху земеделски земи, горски територии, собственост на държавата, общините, физически и юридически лица, както и в урегулирани поземлени имоти.

В алинея 2 е посочено, че за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства държавата или общините могат да учредяват право на ползване.

Чл.12 от същия закон регламентира, че за учредяване право на ползване върху земеделски земи и върху горски територии - държавна собственост за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства се прилагат разпоредбите на Закона за горите, Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост. Законодателят, посочвайки императивно реда за учредяване на това право, позовавайки се на ЗГ,ЗДС и ЗОС, чрез тях е визирал и компетентните за осъществяването му органи. В настоящия случай, относимата законова препратка е в чл. 39, ал.1 от ЗОС, според която правото на ползване върху имоти и вещи – частна общинска собственост , се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината / чл.39, ал.1 от ЗОС/.
Липсата на изричен регламент в ЗП, който ясно и недвусмислено да посочва компетентният орган, разполагащ с правомоащията да прекрати дадените вече разрешения за настаняване на пчелини – временни или постоянни, ангажира хипотезата на чл. 23, ал.1 от АПК, според която когато нормативен акт не определя органа, който трябва да издаде административен акт по въпроси от компетентността на органи на общината, административният акт се издава от кмета на община, а в случаите на чл. 46 от ЗМСМА- от кмета на кметство или на района.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горскот

Мнение от Dinko »

НАРЕДБА № 5 ОТ 31 ЮЛИ 2014 Г. ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за строителството на обектите по чл. 54, ал. 1 от Закона за горите (ЗГ) без промяна на предназначението на горските територии;
2. условията и редът за изграждането на сградите и съоръженията по чл. 153, ал. 1 ЗГ;
3. класификацията на горските пътища и нормативите за проектирането, изграждането и въвеждането им в експлоатация.

Чл. 9. (1) За строителството на обектите по чл. 54, ал. 1 ЗГ се одобрява инвестиционен проект и се издава разрешение за строеж при условията и по реда на ЗУТ.
(2) В 7-дневен срок преди започване на строителството възложителите, на които е издадено разрешение за строеж, уведомяват писмено регионалната дирекция по горите и съответното държавно предприятие, в чийто район на дейност попадат обектите, като прилагат копие от влязлото в сила разрешение за строеж.

Чл. 11. Изграждането на сградите и съоръженията по чл. 153, ал. 1 ЗГ не се смята за строителство и за него не се изисква издаване на разрешение за строеж при условията и по реда на ЗУТ.

Чл. 12. (1) Изграждането на постройки с временен статут и съоръжения по чл. 11 се извършва от собственика на имота.
(2) Изграждането на постройки с временен статут и съоръженията по чл. 11 може да се извършва и от друго заинтересувано лице въз основа на съгласие, изразено чрез:
1. декларация с нотариална заверка на подписа от собственика, когато собственик на имота е физическо лице;
2. декларация с нотариална заверка на подписа поне на единия от съсобствениците при съсобствен имот;
3. решение на управителния орган и/или от общото събрание на собствениците на юридически лица и на техни сдружения по чл. 183 от Закона за горите, когато имотът е собственост на юридическо лице;
4. писмено съгласие на директора на държавното предприятие по чл. 163 ЗГ, учебно-опитно горско стопанство или оправомощени от тях длъжностни лица, когато имотът е държавна собственост;
5. решение на общинския съвет, когато имотът е общинска собственост.
(3) Съгласието за изграждане на постройки с временен статут и съоръженията може да бъде ограничено със срок.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горскот

Мнение от Dinko »

СТРОИТЕЛСТВО В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО

Чл. 152. (1) Строителство в горските територии без промяна на предназначението се допуска само за изграждане на обекти по чл. 54, ал. 1.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Строителството на обекти по ал. 1 се разрешава при условията и по реда на Закона за устройство на територията и на наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на земеделието и храните.

(3) Собствениците и ползвателите на имоти в горските територии или граничещи с такива не могат да възпрепятстват извършването на ремонти и реконструкции на горски пътища.

(4) Нормативите за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на горските пътища, както и тяхната класификация се определят с наредбата по ал. 2.


Чл. 153. (1) Не се смята за строителство изграждането на:

1. временни горски пътища, временни въжени линии и складове за дървесина;

2. техникоукрепителни съоръжения за борба срещу ерозията и пороите;

3. временни пожаронаблюдателни кули;

4. ловно- и рибностопански съоръжения;

5. архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма;

6. съоръжения, осигуряващи опазването на културни ценности;

7. стационари за мониторинг.

(2) Изграждането на сградите и съоръженията по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 152, ал. 2.


Глава девета.
СТРУКТУРА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ

Чл. 154. (1) Държавната политика в областта на горското стопанство се осъществява от министъра на земеделието и храните чрез Изпълнителната агенция по горите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Изпълнителната агенция по горите е юридическо лице на бюджетна издръжка.

(3) Изпълнителната агенция по горите се ръководи от изпълнителен директор.

(4) Дейността и структурата на Изпълнителната агенция по горите се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ИНВЕНТАР и ПРЕБИВАВАНЕ на пчелин от горскот

Мнение от Dinko »

Питай в горското и си направи дървена барака /временна постройка/ .
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларски инвентар и постройки / Bee inventory and buildings”