Помощ-СПЕШНО !

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

tihomir
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Местоположение: Vidin

Мнение от tihomir »

Вижте господа щом един кошер дава добър резултат / около 70 кг мед при добра година / не е необходимо да бъде пипан. Аз лично съм отглеждал до 103 кошера и в момента абсолютно сам отглеждам 36 кошера дадан-блат. Спазвайки елементарни правила и грижи практиката на които ме е научила до сега нищожен процент кошери са роили и то по мои субективни причини / мързел /, винатги естествено когато годината е позволявала съм вадел мед. Никога не съм гледал вида пчела която отглеждам. Произвеждам за собствени нужди и пчелни майки, мога да Ви кажа едно не се доверявайте на всичко което четете, необходимо иеусърдие, опит и много работа от всичко работата е много важна.
Penko
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:29 pm
Местоположение: гр. Казанлък

Мнение от Penko »

Да да си произвеждаш сам майките е най-добре, но при мен генфонът е наситен с много метеризирани търтеи. Самото качество на майките е добро, но излюпените по-сетне пчели се отличават с голяма ройливост и са доста агресивни. Налага се да си карам отводките в други райони, за да се оплождат майките. А това не ми е изгодно. Та затова започнах да си купувам майки от Пл. Петров.
tihomir
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Местоположение: Vidin

Мнение от tihomir »

Напълно съм съгласен с теб. Аз всяка година се стремя да “ внасям “ пчелни майки от други пчелини, като същите разменям / около 3 до 6 майки на година /, иначе това със генофона е напълно рално, и всеки един пчелар трябва да го отчита при планирането на своята дейност през годината. Никога не ме е притеснявал кошер, който е агресивен а трябва да ти кажа, че аз съм човек който при ужилване доста отича. За роенето моето мнение е че, когато създаваш работа на пчелното семейство не би трябваро да рой. Естествено когато отглеждаш голям брой пчелни семейства норчмално и да има и такива които да роят.
Penko
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:29 pm
Местоположение: гр. Казанлък

Мнение от Penko »

tihomir написа:Напълно съм съгласен с теб. Аз всяка година се стремя да “ внасям “ пчелни майки от други пчелини, като същите разменям / около 3 до 6 майки на година /, иначе това със генофона е напълно рално, и всеки един пчелар трябва да го отчита при планирането на своята дейност през годината. Никога не ме е притеснявал кошер, който е агресивен а трябва да ти кажа, че аз съм човек който при ужилване доста отича. За роенето моето мнение е че, когато създаваш работа на пчелното семейство не би трябваро да рой. Естествено когато отглеждаш голям брой пчелни семейства норчмално и да има и такива които да роят.
Извинявам се предварително, но компа ми нещо не е много наред, та затова може много да не ми се разбира какво точно пиша, но каквото излезе. АЗ също се стремя да си '' внасям'' майки от други пчелини( къде от приятели, къде от производители ). Но колкото да звучи невероятно най добри резултати получавам от майките които съм вземал от аграрния в Пловдив. А колкото до агрисивноста на пчелите, то сега дори предпочитам по- агресивните защото си изнесох пчелина в гората и когато пчелите жилят повече- то хората по малко ходятда пакостят. Но с роенето може би ще имам повече проблеми защото посещавам пчелина си малко по- рядко.
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Мнение от ivan raynov »

Здравейте, 2004г. започнах с 10 семейства сега имам 24 . Маиките си ги произвеждам сам за сега не съм вземал за промяна на или по точно за подобряване на генофона. Нямаголяма концентрация на пчели около нас смисъл има няколко пчелина с по 10 ,5 и пак 5 и това е в радиус от 2км поне това ми е известно.Майките които съм произвел от добри семейства и е спазена технологиято за личинки на по малко от ден нямат грешка.НО ПО ОТНОШЕНИЕ НА АГРЕСИВНОСТТА имам странен случай; 2 ра година на едно и също място се мейството е агресивно ,но дава винаги по вече мед. минало лято го преместих , на същото място създадох друго с майка от друко семейство почти италиянка/а те са доста кротички/ но уви се га пак си е звяр. ТА АКО и това лято сменя семеиство то на това място и пак се получи същото ще виня мястотото а не породата пчели. ПАК СТАНА ДЪЛКО но как друг начин да го кажа :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”