КРЕМООБРАЗЕН МЕД

Information, articles and everything for bee honey.
Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

КРЕМООБРАЗЕН МЕД

Мнение от dimitarbonev »

КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА КРЕМООБРАЗНИЯ МЕД. НА ВСЯКЪДЕ ЧЕТА, ЧЕ НА ЗАПАД Е МНОГО ТАЧЕН ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. Така ли е и у нас. Вярно технологията е доста трудоемка(освен ако не се разполага с необходимата техника), но пък така се запазват качествата на меда без той да се втвърдява близо година и така не се налага допълнителна обработка.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: КРЕМООБРАЗЕН МЕД

Мнение от коко »

dimitarbonev написа:КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА КРЕМООБРАЗНИЯ МЕД. НА ВСЯКЪДЕ ЧЕТА, ЧЕ НА ЗАПАД Е МНОГО ТАЧЕН ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. Така ли е и у нас. Вярно технологията е доста трудоемка(освен ако не се разполага с необходимата техника), но пък така се запазват качествата на меда без той да се втвърдява близо година и така не се налага допълнителна обработка.
Да , така е. Хората го харесват много, но е много работа.
tnt
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:03 am

Мнение от tnt »

дравейте.
От каде мога да намеря информация за техлогията на кремообразния мед.
Ще съм благодарен ако някои може да ме упъти.
valchev
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 9:33 am
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от valchev »

Четох статия за получаване на кремообразен мед в един пчеларски вестник и реших да пробвам с пресен мед след центруфугирането.Използвах пасатор за разбиване на един буркан мед.Получи се фина и еднородна кристализация след определено време.Четох ,че за да се получи еднородна кристализация за една тенекия мед е необходимо да се разбие 1 кг мед и да се смеси с прясно центруфугиран мед.
valchev
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 9:33 am
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от valchev »

tnt
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:03 am

Мнение от tnt »

Благодаря за отзивите, но няма ли нещо на български език
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

valchev написа:Четох статия за получаване на кремообразен мед в един пчеларски вестник и реших да пробвам с пресен мед след центруфугирането.Използвах пасатор за разбиване на един буркан мед.Получи се фина и еднородна кристализация след определено време.Четох ,че за да се получи еднородна кристализация за една тенекия мед е необходимо да се разбие 1 кг мед и да се смеси с прясно центруфугиран мед.
Но не с пасатор защото се напълва с въздух.Разбуркването е бавно,с точно определени обороти.Указани са в статията.И уреда е дървена топка на дървено стебло.Да няма въздух в мазата.
Вярните пътища са най-къси!
Стоян
Мнения: 6
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 3:58 pm

Мнение от Стоян »

Здравей ето ти линк към една статия на български език http://beehoneyportal.com/library/kakvo ... o-na-meda/ . Надявам се че ще ти свърши работа.
valchev
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 9:33 am
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

кремообразен мед

Мнение от valchev »

На тая страница е показано как се приготвя кремообразен мед

http://www.airbees.com/forum/viewtopic.php?t=886
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Кремообразен мед
Получаването на крем-мед става чрез управление на естествения процес на кристализация. То се постига по няколко начина.
1. Първият от тях, разработен в канада през 1928г. От И.Дж. Дайс, професор по пчеларство в селкостопанския колеж на Онтарио(сега Университет на Гуелф), се нарича процес на Дайс. Професорът установил, че оптималната температура за кристализация на меда е 14°С и, че добавянето на 5% стартер (озахарен мед с фини кристали) превръща течния мед в кристализирал. Смесете стартера с течния мед и разбърквайте сместа няколко пъти седмично. След седмица или две медът ще се превърне в кремообразна маса.
2. Другият начин е чрез непрекъснато бъркане. Той се използва от някои производители в Квебек. Течният мед се помества в цилиндричен съд заедно с известно количество крем мед от предходни партиди. С помощта на бъркалка сместта се разбива непрекъснато в продължение на няколко часа при температура 12- 14°С. Този начин е по-бърз, отколкото процеса на дайс и само за няколко часа се получава вкусен, мек, бял мед, който се маже лесно.
Източник вестник"ПЧЕЛА И КОШЕР"
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Мед / Honey”