Алергия от пчелно ужилване

Модератор: syzi

христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Алергия от пчелно ужилване

Мнение от христо »

Лекува ли се. С какво. Колко време продължава, ако да. Какво да направим при ужилване ако се появи реакция.
joka
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Мар 25, 2008 10:44 am
Местоположение: София

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от joka »

Здравей Христо, аз съм силно алергичен към пчелите и полена,но въпреки това се занимавам с пчели и ми доставя удоволствие.Винаги в себе си нося една ампула адреналин и ако ме ужили пчела изпивам една ампула като я изсипвам под езика,на последък имам чуството че започнах да привиквам.Ходил съм в медицинска академия тук в София и проведох един курс на лечение с някакви френски лекарства.Лекарствата ги приемах по схема в продължение на около 4 месеца.Сега взимам само зиртек таблетки по време на цъвтежа.Ако искаш мога да ти съдействам пред лекуващият ме доцент,името му е доц.Димитров и е завеждащ алергологията в медицинска академия.Алергологията е цяла наука и можем да си говорим много по тази тема,също така и предпазването от пчелни ужилвания е изкуство което трябва да владее всеки пчелар.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от drone »

Ако няма отоци на гърлото и ларингса с опасност от задушаване мисля ,че човек може да се занимава с пчеларство . С течение на времето организма свиква с отровата и алергичните реакции намаляват доста. Аз в началото имах средни отоци при ужилвания. Сега след 15 години пчеларстване нямам никакви отоци, с изключение на директно ужилване в голяма вена. Интересното е , че при масово ужилване - 10-20 броя еднократно , тялото отделя адреналин и няма почти никаква реакция.
bobara
Мнения: 81
Регистриран на: Сря Фев 13, 2008 9:48 am
Местоположение: Костенец

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от bobara »

При мен миналата година по време на вадене на меда се появиха сърбежи около очите и ушите с леки подувания.В началото на тази година пак.Но при последните прегледи на пчели нямаше го това чудо. :wink:
христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от христо »

Много съм благодарен за отзивчивостта, с която се отнесохте по този въпрос. Става въпрос за сина ми, който е на 16 год. Миналата година при ужилване, направи реакция и се наложи намесата на спешна мед. помощ. В неделя се получи същото- пак спешна намеса на мед.лица(глюкоза,мускулна и венозна инжекция). Няма да крия, но малко се поуплаших, понеже тайничко се надявах, че след първия път организма да е изградил малко имунитет. Преди два месеца бях при алерголог във Варна. Направихме изследвания от които стана видно,че има алергия на дом. прах, дом. акар, на пчела има ,но не чак много изразено, на оса няма. Изпратих рецепта за ''алергенен препарат за десенсибилизация'' за начална схема на лечемие в София- НЦЗПБ лаборатория по алергия.Темата пуснах за да обменим мнение по този въпрос, който е важен за нас и околните. Още нещо, и двете ужилвания бяха по време на пръскания. Цялото село мирише на карате, и пчелите са много агресивни.
joka
Мнения: 39
Регистриран на: Вто Мар 25, 2008 10:44 am
Местоположение: София

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от joka »

Здравей Христо, за да няма синът ти проблеми в бъдеще трябва да следиш дали неговата алергия не се задълбочава с годините и дали не се трансформира в алергия и към някой видове храна.Мойте препоръки са да предприемете лечение защото тази алергия може да се превърне в астма,това го знам от доц.Димитров и колкото по рано толкова по добре.По принцип алергията не се лекува защото тя е вродена в нашето днк и представлява свръх чуствителност на организма,но може чрез медикаменти да се намали тази свръх чуствителност.Чувал съм, че такива медикаменти има вече и на нашия пазар и един курс на лечение струва около 500-700 лв.На мене ми струваше около 1200евро преди 4г. След време организмът му може да си изгради сам анти тела, но все пак се посаветвайте с алерголог който наистина си разбира от роботата и ще ви обърне достатачно внимание.
христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от христо »

Рецептата за която писах е изпълнена и остава да започнем лечението. Доколко успешно, ще се разбере след време. Курса на лечение е три години. При сина ми се получаваше зачервени големи петна по тялото след около полувин, един час след ужилването.По горе писах, че и при двете реакции, имаше пръскания по земеделските култури. Дали е възможно в пчелната отрова да има следи от тези препарати, и те допълнително да обострят алергиите? Преди тези две реакции е имало ужилване, но без такава реакция.
ickata
Мнения: 22
Регистриран на: Нед Яну 14, 2007 9:06 pm
Местоположение: Varna
Обратна връзка:

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от ickata »

При баща ми се получи реакция след ужилване на пчели.Реакцията му започва с изтръпване на зъбите,метален вкус в устата,обща отпадналост,повръщане и последният път с обрив по цялото тяло.Интересното е, че не при всяко ужилване се получава това.Ходи на изследвания при алерголог и там са му казали,че не е алергичен към пчелна отрова.Христо би ли ми казал при кой алерголог във Варна ходи ти.Предварително благодаря!
христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от христо »

Д-р Оджакова- Терапевтичен блок 9-ти етаж
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от genata_fi »

Здравейте, до 2-3 пчели като ме жилят ми няма нищо, но когато са повече, получавам реакция, бумкане в ушите, сърбеж в слабините и пръстите на краката, подуване на клепачите, даже и спадане на кръвното и омекване на краката, това беше преди 3 седмици, интересно следващата седмица ме жилна пак една по врата и не последва никаква реакция, така че не мога да разбера алергичен ли съм или просто от повечето отрова става реакцията. Чувал съм че при повече ужилвания е хубаво да се ударят две-три глъдки ракия, но пък други казвата че отрова и отрова става противопоказн.
rumen_enev
Мнения: 131
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 9:54 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от rumen_enev »

Това с ракията е вярно.На пчелина винаги държа по едно шишенце.... :oops:
За лекарство де......... :wink:
pchel
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 9:39 am

АЛЕРГИЧЕН ШОК

Мнение от pchel »

Колеги направих допитване до специалист във връзка с опасността при ужилване от пчела да се получи алергичен шок. По долу публикувам моите въпроси към специалиста и неговите отговори. Извинявам се, че е писано на латиница, но мисля, че темата ще е полезна за мнозина.

Zdravejte uvajaemi g-n Andreev,

Otnovo se obrystam za syvet kym Vas po vypros, svyrzan s lekarstvata i otrovite.
Ot izvestno vreme zapochnah da se zanimavam s pchelarstvo i ponastoiastem imam niakolko koshera. Az ne sym alergichen kym pchelnata otrova i ne se pritesniavam ot ujilvane (dori ujilvaneto na chovek e polezno, zastoto moje bi znaete, che pchelnata otrova predpazva ot revmatichni bolesti). Vyprosyt mi e svyrzan sys sinyt mi, koito e na tri godini i neznam dali toi e alergichen. Minalata godina biahme na planina i sinyt mi go ujili osa po kracheto, no pri nego ne se nabliudava nikakva alergichna reakcia (samo izpistia i miastoto na ujilvane leko pochervenia i se podu). Ne sym zapoznat dali osite podobno na pchelite pri ujilvane izpuskat v tialoto na chovek niakakva otrova, za da sym po-spokoen, che veroiatno sinyt mi systo ne e alergichen (tyi kato togava ne se nabliudava alergichna reakcia). Razbira ze ako osite imat systo niakakva otrova, tia ste e razlichna ot otrovata na pchelite, no vse pak tova e niakakyv orientir. Znam che na chovek moje da se napravi izsledvane za alergia kym pchelna otrova, no sym chuval che takova izsledvane ne se pravi na deca do opredelena vyzrast. Vyprosite sa mi slednite:
1) Znaete li dali osite pri uzilvane izpuskat v miastoto na ujilvane otrova;
2) Do kakva vyzrast na decata ne moje da se pravi izsledvane dali sa alergicni kym pchelna otrova;
3) Kyde moje da se napravi kachestveno izsledvane dali opredelen chovek e alergichen kym pcelna otrova;
4) Poneje kraia na tazi sedmica mi predstoi da otvariam kosherite, ako vse pak sinyt mi go ujili pchela kakvo da pravim v provinciata, kydeto na blizo niama lekar, a znam che triabva da se deistva byrzo (razbira se nie ne pozvoliavame na deteto da se doblijava do koserite). Cuval sym che e podhodiasto da se postavi injekcia `Metilprednizolon`, no ne znam: kakvo kolichestvo e pravilno da se bie na malko dete; kyde da se bie injekciata; kak se bie injekcia; dali zadyljitelno da se bie ili samo ako se nabliudavat opredeleni simptomi - kakvi. Vypros N 3 e vinagi aktualen zastoto e vyzmojno nealergichen chovek da byde najilen ot mnogo pcheli i pri nego da se poluchi alergichen shok. Naprimer maika mi proiaviava leka alergichna reakcia kym pchelno ujilvane.

Pozdravi: Pchel




Zdraveite g-n Pchel!

Shte se opitam da otgovorq na vyprosite Vi, dokolkoto moga da byda
kompetenten po tqh.
Shte zapochna po red na Vasheto pismo.
Pyrvo, Vie kazvate, che ne ste alergichen, zashtoto ne ste imali reakciq do momenta. Obiknoveno pyrviqt kontakt s toksin (otrova ot jivotinski, rastitelen ili mikrobialen proizhod) ne e dramatichen, osven redki sluchai.
Prichinata e, che chovek nqma antitela v sebe si, kotio da provokirat tozi otgovor. Sled pyrviqt kontakt obache, takiva antitela se obrazuvat. Imenno vtoroto ili posledvashto vyvejdane na toksin e opasno, zashtoto togava veche se provokira imunen otgovor. V tozi smisyl - bydete s povisheno vnimanie i ne podcenqvaite opasnostta pri Vas i sinyt Vi - sled kato veche e imal kontakt s toksin.
Tova, do kolko pchelnata i zmiiskata otrova (pepelqnka) pomagat e malko noj s dve ostrieta. Bih iskal da Vi korigiram, che te pomagat, no ne predpazvat ot revmatizum. I ako pomagat, to e ne vinagi - po-chesto sa opasni. Prichinate e v prirodata na samiqt toksin - fosfolipaza A2, koqto se sydyrja i v zmiiskata, i v pchelnata otrova.
Otrovata na osite e podobna na pchelnata, no pri neq fosfolipazata e
po-malko (pri nqkoi dori lipsva), no za smetka na tova ima drugi toksini, koito syshto mogat da dovedat do opasni posledici. I dvete jileshti nasekomi sa opasni.
Sega konkretno na vyprosite:
1/ Da, osite otdelqt otrova, koqto se razlichava ot pchelnata, no
po-sushtestvo moje da provokira absoliutno syshtata reakciq
2/Ne moga da Vi otgovorq tochno, zashtoto az ne sum lekar, a
himik-toksikolog. Tova, koeto shte Vi kaja i e hubavo da pomnite e, che ako dnes izsledvaneto e otricatelno, utre moje da e polojitelno. Ne se znae koga organizmyt shte proizvede antitela i koga shte "reshi" da reagira na vynshen stimul. Otricatelnoto izsledvane shte Vi dade predstava za momenta. Ako to e polojitelno, veroqtno e da ostane polojitelno postoqnno, no ako e otricatelno - garancii nqma. I v dvata sluchaq - trqbva da ste podgotveni za deistvie.
3/Pri specializiran alergolog. Ako ne se izvyrshi kachestveno, samiqt
toksin-izpolzvan pri testa, moje da provokira alergichna reakciq v bydeshte.
4/Tuk shte byda po-obstoqtelstven. Minaliqt mesec, mejdunarodniq jurnal v oblastta na toksinite publikuva edno sravnitelno izsledvane za smyrtnite sluchai pri uhapvane ot zmii za 30 godini v Ungariq. Ima samo dva smyrtni sluchaq, zabelejete - pri kolekcioneri na zmii, koito sa hapani nekolkokratno i sa razvili silna svryhchuvstvitelnost. Po-interesnoto e, che pri 2/3 ot sluchaite lekarite sa vyveli protivozmiiski serum, bez da e imalo indikacii za tova i sa doveli do mnogo poveche problemi pri pacientite. Tova kazvam ot po-filosofska strana - iskaiki da pomognat, te sa navredili, samo zashtoto sa iskali da vzemat vsichki neobhodimi merki, kato po uchebnik!!!
Pak kazvam - az ne sym lekar i nito imam pravo da Vi kazvam kak da
reagirate, nito kakvi medikamenti kak i kolko da prilagate. Za tezi neshta se obyrnete kym pediatyr (zadyljitelno!!!), zashtoto dozirovkite i reakciite na organizma pri deca sa po-razlichni, otkolkoto pri vyzrastni.
Tova, koeto shte Vi dam kato syveti, sa po-skoro za Vashe lichno polzvane.
1. Ne gubete samoobaldanie pri uhapvaneto. Iznesete se maksimalno byrzo na bezopasno mqsto. Postaraite se da ne pritiskate mqstoto na uhapvane, za da ne zabiete ili spukate jiloto.
2. Opitaite da izvadite jiloto - vinagi nosete s Vas pinseta (i eventualno lupa)
3. Hubavo e da imate edin flakon amonqchna voda (10%, prodava se v aptekite) i paketche nishadyr (amoniev hlorid, syshto go ima v aptekite). Sled kato izvadite jiloto, promiite mqstoto s amonqk i natyrkaite s amonqk i nishadyr. Sled tova moje da ostavite kompres s amonqk ili da nanesete okolo mqstoto antihistaminov mehlem (alergosan, psilo-balsam,fenestil-gel).
Tova e chastta, obshtovalidna za pcheli, osi, komari drugi nasekomi. Tova moje da go prilagate na sebe si i horata okolo Vas i Vi uverqvam, che naistina amonqka mnogo pomaga.
Sega, sled kato se zanimavate s pcheli i syshetstvuva opasnost
(anafilaktichnata reakciq e edno ot nai-speshnite systoqniq v medicinata), vinagi nosete sys sebe si ampula adrenalin (1 br.x 1 mg/mL) i ampula methylprednisolon (2br. x 125 mg).Adrenalinyt e jivotospasqvashtoto neshto pri takiva situacii i dori na zapad se prodava v aptekite v gotovi sprincovki, tip "himikalka". Ako usetite slabost, viene na svqt, otpuskane na muskulaturata, zaduh - vednaga polovin ampula adrenalin (0.2-0.5 mg) podkojno v rykata. Methylprednisolona se raztvarq s vodata ot ampulata, koqto go pridrujava i se postavq muskulno - qlata ampula ednokratno. Ako simptomite ne otshumqt do 2h i vse oshte ne ste stignali lekar - i vtorata ampula.
Posochenite dozirovki sa za vyzrasten!!!
Za deteto -konsultiraite se s pediatyr.

Tova e.
Nakraq shte prikliucha pismoto si, koeto sigurno Vi otegchi s edno - mislete i togava deistvaite. Vzemete vsichki merki predvaritelno. S medikamentite (injekcionnite) deistvaite v kraen sluchai.

Pozdravi,
Andrei
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: АЛЕРГИЧЕН ШОК

Мнение от dimitarbonev »

Ето текста и на кирилица. Не е трудно да се преведе.
Здравейте уважаеми г-н Андреев,

Отново се обръщам за съвет към Вас по въпрос, свързан с лекарствата и отровите.
От известно време започнах да се занимавам с пчеларство и понастоящем имам няколко кошера. Аз не съм алергичен към пчелната отрова и не се притеснявам от ужилване (дори ужилването на човек е полезно, защото може би знаете, че пчелната отрова предпазва от ревматични болести). Въпросът ми е свързан със синът ми, който е на три години и не знам дали той е алергичен. Миналата година бяхме на планина и синът ми го ужили оса по крачето, но при него не се наблюдава никаква алергична реакция (само изпищя и мястото на ужилване леко почервения и се поду). Не съм запознат дали осите подобно на пчелите при ужилване изпускат в тялото на човек някаква отрова, за да съм по-спокоен, че вероятно синът ми също не е алергичен (тъй като тогава не се наблюдава алергична реакция). Разбира зе ако осите имат също някаква отрова, тя ще е различна от отровата на пчелите, но все пак това е някакъв ориентир. Знам че на човек може да се направи изследване за алергия към пчелна отрова, но съм чувал че такова изследване не се прави на деца до определена възраст. Въпросите са ми следните:
1) Знаете ли дали осите при ужилване изпускат в мястото на ужилване отрова;
2) До каква възраст на децата не може да се прави изследване дали са алергични към пчелна отрова;
3) Къде може да се направи качествено изследване дали определен човек е алергичен към пчелна отрова;
4) Понеже края на тази седмица ми предстои да отварям кошерите, ако все пак синът ми го ужили пчела какво да правим в провинцията, където на близо няма лекар, а знам че трябва да се действа бързо (разбира се ние не позволяваме на детето да се доближава до косерите). Чувал съм че е подходящо да се постави инжекция `Метилпреднизолон`, но не знам: какво количество е правилно да се бие на малко дете; къде да се бие инжекцията; как се бие инжекция; дали задължително да се бие или само ако се наблюдават определени симптоми - какви. Въпрос Н 3 е винаги актуален защото е възможно неалергичен човек да бъде нажилен от много пчели и при него да се получи алергичен шок. Например майка ми проявява лека алергична реакция към пчелно ужилване.

Поздрави: Пчел




Здравейте г-н Пчел!

Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви, доколкото мога да буда
компетентен по тях.
Ще започна по ред на Вашето писмо.
Първо, Вие казвате, че не сте алергичен, защото не сте имали реакция до момента. Обикновено първият контакт с токсин (отрова от животински, растителен или микробиялен произход) не е драматичен, освен редки случаи.
Причината е, че човек няма антитела в себе си, които да провокират този отговор. След първият контакт обаче, такива антитела се образуват. Именно второто или последващо въвеждане на токсин е опасно, защото тогава вече се провокира имунен отговор. В този смисъл - бъдете с повишено внимание и не подценявайте опасността при Вас и синът Ви - след като вече е имал контакт с токсин.
Това, до колко пчелната и змийската отрова (пепелянка) помагат е малко нож с две остриета. Бих искал да Ви коригирам, че те помагат, но не предпазват от ревматизъм. И ако помагат, то е не винаги - по-често са опасни. Причината е в природата на самият токсин - фосфолипаза А2, която се съдържа и в змийската, и в пчелната отрова.
Отровата на осите е подобна на пчелната, но при нея фосфолипазата е
по-малко (при някои дори липсва), но за сметка на това има други токсини, които също могат да доведат до опасни последици. И двете жилещи насекоми са опасни.
Сега конкретно на въпросите:
1/ Да, осите отделят отрова, която се различава от пчелната, но
по-същество може да провокира абсолютно същата реакция
2/Не мога да Ви отговоря точно, защото аз не съм лекар, а
химик-токсиколог. Това, което ще Ви кажа и е хубаво да помните е, че ако днес изследването е отрицателно, утре може да е положително. Не се знае кога организмът ще произведе антитела и кога ще "реши" да реагира на външен стимул. Отрицателното изследване ще Ви даде представа за момента. Ако то е положително, вероятно е да остане положително постоянно, но ако е отрицателно - гаранции няма. И в двата случая - трябва да сте подготвени за действие.
3/При специализиран алерголог. Ако не се извърши качествено, самият
токсин-използван при теста, може да провокира алергична реакция в бъдеще.
4/Тук ще бъда по-обстоятелствен. Миналият месец, международния юрнал в областта на токсините публикува едно сравнително изследване за смъртните случаи при ухапване от змии за 30 години в Унгария. Има само два смъртни случая, забележете - при колекционери на змии, които са хапани неколкократно и са развили силна свръхчувствителност. По-интересното е, че при 2/3 от случаите лекарите са въвели противозмийски серум, без да е имало индикации за това и са довели до много повече проблеми при пациентите. Това казвам от по-философска страна - искайки да помогнат, те са навредили, само защото са искали да вземат всички необходими мерки, като по учебник!!!
Пак казвам - аз не съм лекар и нито имам право да Ви казвам как да
реагирате, нито какви медикаменти как и колко да прилагате. За тези неща се обърнете към педиатър (задължително!!!), защото дозировките и реакциите на организма при деца са по-различни, отколкото при възрастни.
Това, което ще Ви дам като съвети, са по-скоро за Ваше лично ползване.
1. Не губете самообладание при ухапването. Изнесете се максимално бързо на безопасно място. Постарайте се да не притискате мястото на ухапване, за да не забиете или спукате жилото.
2. Опитайте да извадите жилото - винаги носете с Вас пинцета (и евентуално лупа)
3. Хубаво е да имате един флакон амонячна вода (10%, продава се в аптеките) и пакетче нишадър (амониев хлорид, също го има в аптеките). След като извадите жилото, помиите мястото с амоняк и натъркайте с амоняк и нишадър. След това може да оставите компрес с амоняк или да нанесете около мястото антихистаминов мехлем (алергосан, псило-балсам,фенестил-гел).
Това е частта, общовалидна за пчели, оси, комари други насекоми. Това може да го прилагате на себе си и хората около Вас и Ви уверявам, че наистина амоняка много помага.
Сега, след като се занимавате с пчели и съществува опасност
(анафилактичната реакция е едно от най-спешните състояния в медицината), винаги носете със себе си ампула адреналин (1 бр.x 1 мг/мЛ) и ампула methylprednisolon (2бр. x 125 мг).Адреналинът е животоспасяващото нещо при такива ситуации и дори на запад се продава в аптеките в готови спринцовки, тип "химикалка". Ако усетите слабост, виене на свят, отпускане на мускулатурата, задух - веднага половин ампула адреналин (0.2-0.5 мг) подкожно в ръката. Methylprednisolona се разтваря с водата от ампулата, която го придружава и се поставя мускулно - цялата ампула еднократно. Ако симптомите не отшумят до 2h и все още не сте стигнали лекар - и втората ампула.
Посочените дозировки са за възрастен!!!
За детето -консултирайте се с педиатър.

Това е.
Накрая ще приключа писмото си, което сигурно Ви отегчи с едно - мислете и тогава действайте. Вземете всички мерки предварително. С медикаментите (инжекционните) действайте в краен случай.

Поздрави,
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
One
Мнения: 43
Регистриран на: Вто Фев 14, 2006 1:05 pm
Местоположение: София

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от One »

Това за ракията е интересен въпрос. В някои книги действително пише, че ракията действа като противоотрова на пчелната отрова и че всеки пчелар трябва да държи в сандъчето си съответното шишенце.
Аз лично имам съмнение в това твърдение. Всички книги и статии, в които пише това, са написани от пчелари, а не от лекари.
Това с ракията като противоотрова ми изглежда като оправдание след всеки преглед на пчелина (все някоя пчела ще жилне) пчеларят "съвсем законно пред жената" да удари по някоя и друга глътка.
В един руски сайт в материал писан от лекар за първа помощ при ухапване от змии прочетох, че при ухапване не трябва да се пие алкохол, защото той усилва алергичната реакция.
Nic
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Окт 15, 2008 8:27 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Алергия от пчелно ужилване

Мнение от Nic »

Здравейте!
Бях решил да започна да се занимавам любителски с пчеларство, изчетох доста неща, купих си доста литература, докато не дойде един приятел и ми каза първо да си направя изследване да не би да съм алергичен към пчелна отрова. Послушах неговия съвет и отидох при алерголог да ми направи посоченото изследване. Резултата за мой ужас бе, че съм алергичен към пчелна отрова. В момента съм напълно разочарован, че не мога да започна да се занимавам с това, какъв съвет бихте ми дали, дали тази алергия след време ще отмине, например след година да си направя изследване отново и така.
Публикувай отговор

Обратно към “Апитерапия / Apitherapy”