зазимяването

Модератор: toko652003

Публикувай отговор
ls_1914
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2005 8:36 pm
Местоположение: Видин

зазимяването

Мнение от ls_1914 »

Да слагам ли стеропор и други неща за изолация-чух противоположни неща за това ?
ls_1914
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2005 8:36 pm
Местоположение: Видин

dadan-blat s edin magazin

Мнение от ls_1914 »

i chuvam razlichni neshta-zavii gi,ne gi zavivaj-veche ne znam kogo da slusham i kak spored teb e naj-dobre ?>
Гост

Re: dadan-blat s edin magazin

Мнение от Гост »

ls_1914 написа:i chuvam razlichni neshta-zavii gi,ne gi zavivaj-veche ne znam kogo da slusham i kak spored teb e naj-dobre ?>
Вземи по един юрган и ги опаковай здраво.
Не бе базикам се. Нищо не им слагай.Ако работиш с платна - само няколко вестника отгоре и то колкото да поемат евентуална влага.Пчелите от студ не се боят. Проблемът за тях е влагата/в гнездото и извън него ако тя оказва влияние на влагата в него/ и липсата на хранителни запаси. Ако си с летвички отгоре - нищо.
Georgi Zhelev Georgiev
Мнения: 99
Регистриран на: Пон Дек 05, 2005 11:11 pm
Местоположение: Стара Загора / София
Обратна връзка:

Мнение от Georgi Zhelev Georgiev »

Искам да попитам как точно зазимявате многокорпусните кошери- на колко корпуса ги оставяте, трябва ли да има мед и в двата корпуса (когато са 2) и по колко?
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

Georgi Zhelev Georgiev написа:Искам да попитам как точно зазимявате многокорпусните кошери- на колко корпуса ги оставяте, трябва ли да има мед и в двата корпуса (когато са 2) и по колко?
Технологията на зазимяване на МК. е да започнат зимата на 1/2 - 1/3 пълен първи корпус и пълен втори.Втория не трябва да е абсолютно запълнен. За съжаление, в повечето случаи това не се прави и колегите зимуват на 1 корпус, със съответните проблеми през зимата, но някои са му намерили цаката с разни фортификации. И тук обаче е много важно да се преценят хранителните запаси, /особенно в полските райони/ в края на есента /октомври/ и да се предвидят съответните мерки, при продържително снасяне на майката.
dimov
Мнения: 14
Регистриран на: Чет Юли 27, 2006 12:32 pm

Мнение от dimov »

Какво по точно имаш в предвид.Аз като ги заземя на 1/2 запьлнен долен корпус сьс мед и пьлен горен,трудно преминават в горния и умират в долния.Определено зазимяването на корпусните кошери ми е проблем.Ако може споделете повече опит.Благoдаря.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

dimov написа:Какво по точно имаш в предвид.Аз като ги заземя на 1/2 запьлнен долен корпус сьс мед и пьлен горен,трудно преминават в горния и умират в долния.Определено зазимяването на корпусните кошери ми е проблем.Ако може споделете повече опит.Благoдаря.
Значи имаш проблем със т.н. зона на смъртта, която пчелите не могат да преодолеят през най-студеното време от зимата. За тази цел, се използват рамки със специално скосена долна летва, /а и както споменах втория корпус не трябва да е на 100% пълен/ Има колеги, които поставят кърмова питка м/у двата корпуса /в точно определен момент/ и др.Значение има и надморската височена и наблюденията ти през годините - за най-критичните периоди от зимата, като се вземат съответните мерки.
mose
Мнения: 21
Регистриран на: Сря Май 03, 2006 2:53 pm
Местоположение: Dobrich

За системета дадан-блат ми е въпроса!

Мнение от mose »

На дъната на плодниците има кръгли отвори с мрежичка.На някой има капаци с райбер за затваряне на отвора а на други не.Интересува ме,трябва ли да ги затварям зимата или не?
А и още нещо да отделяам ли питите със запечатания мед с преградна дъска(един познат се опита да ме обеди да не го правя)?
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: За системета дадан-блат ми е въпроса!

Мнение от коко »

mose написа:На дъната на плодниците има кръгли отвори с мрежичка.На някой има капаци с райбер за затваряне на отвора а на други не.Интересува ме,трябва ли да ги затварям зимата или не?
А и още нещо да отделяам ли питите със запечатания мед с преградна дъска(един познат се опита да ме обеди да не го правя)?
Най напред на втория въпрос. Ако имаш възможност - не го прави. Особенно в по-високите райони/но не само/ - над 500м. над. височ. често пъти,/през късна есен/ част или цялото семейство може да се прехвърли на тези рамки и ... резултата е трагичен.
За отворите - при мен зимата те са отворени, а рано напролет ги затварям, но по този въпрос мненията са много, така че експериментирай за да се убедиш в истинноста на едно или друго становище.
valvrv
Мнения: 492
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

да се включа и аз в темата.За зазимяването на 2 корпуса спрях да го правя изисква се прекалено голямо количество мед ,пчелите не минават от 1 в 2 корпус когато долу има пило изяждат запасите на първи долната част на 2 ри и като хване един студ се компресират в горната част на втория където е останало пило и което те няма да изоставят а над тях няма мед защото горната рамка има мед само от половината на горе който те не могат да достигнат.Тука стигаме и до въпроса за мрежестия отвор на дъното може да е прозорче или на цяло дъно при дълбокия корпус,Ако го оставим отворен по до късно през зимата пчелите прекратяват по рано снасянето на пило и избягваме горното положение затваряме го февруари.

лично аз ги зазимявам на 2ри корпус или на 1 корпус и 1полукорпус с мед под него сложен края на август.От полукорпуса пчелите качват в корпуса и правят голям венец кълбото обхваща долната част на рамките на корпуса и рамката на полукорпуса.В полукорпуса остава мед който пчелите качват на пролетта и се получава второ автоматично подхранване март ,април.всъщност технологията на Венер
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения / Opinions”