назад към Блог


Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Медът е не само вкусен дар от природата, той предлага и изумителни възможности за разкрасяване. Поради това пчелния мед е подходящ не само за здравето, а и за физическата красота.

Съдържа въглехидрати /захар/ и вода, както и много минерали, микроелементи, важни ензими, протеини и естествени противовъзпалителни вещества.

Днес на всички е известна причината за чудодейството на лепкавата „козметика“: медът притежава почти същата рН-стойност като на човешката кожа и точно затова е най-грижовният й защитник. Той е незаменима натурална съставка на различни козметични продукти – кремове, маски, добавки за вана, балсами за коса, лосиони за тяло, вазелини за устни и дори червила.

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Бръчките обикновено се появяват тогава, когато кожата стане прекалено суха. Ако на тъканите липсва необходимото им количество вода, се появяват линии и браздички, тенът повяхва.
Медът възпрепятства тази загуба на влага. Той образува фин защитен филм по повърхността на кожата и „запечатва“ водата, като й пречи да се изпарява. Освен това високото съдържание на захар и липиди в състава му възстановява киселинната защитна мантия на кожата, т. е. помага й да регенерира.

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Ето няколко рецепти с пчелен мед, за различни типове кожа

Маска за изтощена кожа.
Смесват се 1 с. л. мед, 3 с. л. извара и 1 белтък.
Маската се нанася върху лицето с мека четка и се оставя да действа 30 минути.
След това се изплаква с хладка вода.
Кожата порозовява, освежава се и заблестява.

Рецепта за всякаква кожа.
1 суп. л. мед се разбърква с 3 суп. л. нисномаслена извара.
Сместа се нанася на плътен слой върху лицето и се оставя да подейства за около 15 мин, след което се измива добре с хладна вода.

Маска с мед и пшеничен зародиш при замърсена кожа.
2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. пшеничен зародиш (в равни части), 2 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. розова вода.
От меда, млякото и зародиша се забърква кашица, която вечер преди лягане се нанася върху проблемните места и сутрин се изплаква с топла вода.
След това комедоните и пъпките внимателно се изстискват. За да се избегне възникването на възпаление, след процедурата засегнатите места се намазват с розова вода

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Медът е много подходящ и при напукани устни.
Достатъчно е едно намазване и те бързо омекват и се изглаждат.
Ето един трик: нанесете дебел слой мед върху тях и изчакайте 20 мин, след което отмийте или най-добре забършете с козметичен тампон.
Противовъзпалителното вещество в меда инхибин (Inhibin) заздравява устните. Пчелният восък е неизменна съставка на почти всички червила, защото омекотява устните.

Една от най-големите ползи на меда е при възстановяването на косата.

Медът я подхранва и същевременно с това заздравява косъма, като образува около него защитна „медена“ обвивка.

Медената маска е експресно средство срещу изтощена и суха коса.
Тя става гладка, реши се по-лесно и придобива изключителен блясък. Тази маска можете да забъркате и в домашни условия.

Маска за блясък.
Мечтания блясък в косите можете да постигнете и с домашно приготвена медена маска за коса.
2 суп. Л. мед, разбъркани със сока от един лимон до хомогенна смес, се нанасят на суха коса с помощта на гребен.
След около 10 мин косата се изплаква добре и се измива както обикновено.

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Маска за изтощени краища.
Изтощените краища на косата под въздействие на меда стават еластични и блестял.
2 ч. л. масло от покълнала пшеница се смесват с по 1 ч. л. мед и оцет.
Нанася се внимателно и след 30 мин също така внимателно се отмива с топла вода.

Маска, която овлажнява изтощената и суха коса, придава й здрав блясък.1/2 чаша майонеза, 1 ч. л. пчелен прашец.
Майонезата и пчелният прашец се смесват и се втриват добре в основата на косъма и в цялата коса. Оставят се да действат 5 мин и се изплакват с хладка вода. Накрая косата се измива с лек шампоан.

С мед се постига здравословно и трайно отслабване. Лечебните, хранителните и козметичните свойства на меда са познати от векове. Ролята му в отслабването също заслужава специално внимание.

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Медът е коктейл от полезни вещества и притежава вълшебни свойства. В 100 г мед се съдържат: 21% вода; 323 ккал; 0,4 г белтъчини; 0 г мазнини и 78,3 г въглехидрати.

Всяка капка мед е богата на жизненоважни вещества – витамини (от групата В, А, С, Е, К и т.н.), минерали (калий, калций, натрий, фосфор, магнезий и т.н.), органични киселини (млечна, винена, лимонена, мравчена и т.н.), аминокиселини (глицерин, лизин, тирозин, глутаминова киселина и т.н.), въглехидрати (фруктоза, глюкоза, захароза и други захари), лесноусвоими белтъчини и ензими.

Медът е и идеален заместител на захарта, като трябва да се консумира в количество, което е половината от необходимата захар. Когато го използвате за подслаждане на топли напитки, следете да не са горещи, защото медът губи ценните си качества.

Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед
Здравословни и разкрасителни ползи на пчелния мед

Диетата за отслабване с мед се спазва около 2 седмици, през които се свалят от 2 до 6 кг. Степента на отслабване зависи от степента на затлъстяване. По-пълните хора отслабват по-бързо от тези, чиито килограми са близки до нормата.

Освен мед (по една чаена лъжичка сутрин, на обяд и вечер), диетата за отслабване включва също нискомаслено кисело мляко (максимум по 1 кофичка дневно), зеленчуци и плодове (до 1 кг дневно), чай и минерална вода в неограничени количества.

Важно е да знаете, че медът е полезен, когато се консумира в умерени количества (максимум 100 г за възрастен индивид и 30 г за дете), иначе причинява пренасищане на организма и изтощава задстомашната жлеза.