назад към Блог


Какво се случва с пчеления мед, докато стигне до магазините и защо трябва да купуваме директно от производител?

Пчелният мед е храна и лекарство с прекрасни качества и голяма полезност за човека. Има обаче едно уточнение – най-полезен е суровият непреработен пчелен мед.

Под суров се има предвид мед, директно изваден от кошера, който не е подлаган на никаква топлинна или друга обработка, без никакви примеси или хомогенизиране.

Суровият пчелен мед най-общо съдържа въглехидрати, вода, органични киселини, витамини, ензими, минерали. Простите захари – глюкоза и фруктоза, които представляват до 80% от състава на меда, се усвояват много по-лесно от организма в сравнение със захарта, която е сложна захар и има нужда от допълнително разграждане. Захарите в меда в съчетание с минералните вещества, ензимите, витамините и органичните киселини го правят ценно лечебно вещество, средство срещу бактерии и вируси, антиоксидант, имуностимулатор.

Пчелен мед
Пчелен мед

Какво става с меда, след като бъде изваден от кошера и центрофугиран.

Суровият пчелен мед след известно време кристализира и загубва течната си форма, както и привлекателния си търговски вид. Това е и причината много търговци да подлагат суровия пчелен мед на различни обработки за да запази течната си форма по-дълго.

Най-често меда бива загряван (пастьоризиран), филтриран, хомогенизиран. В някой случаи му се слагат добавки като изосуит или глюкоза. Такива добавки по закон трябва да бъдат отбелязани на опаковката и продуктът не може да се нарича пчелен мед. Много често такива продукти са с пчелички на опаковката и близко до меда наименование като „Пчелен еликсир“, „Меден дар“ и др.

Най-често пчелният мед се подлага на загряване с цел да декристализира. Ако медът се нагрява бавно до около 40 градуса по Целзий, се приема, че голяма част от полезните му свойства се запазват. Ензимната активност не се променя. Антибактериалните и антиоксидантните свойства на меда се запазват. Всъщност тази температура и естествено може да се достигне в кошера в горещ летен ден. При такова леко загряване обаче след известно време медът започва да кристализира отново.

Пчелен мед
Пчелен мед

Ако се нагрее до по-висока температура (шоково над 70-80 градуса), той кристализира после изключително бавно и може дълго време да бъде предлаган на потребителите в течен вид. Цветът му се променя – потъмнява.Това загряване се нарича пастьоризиране. То предотвратява и вкисването, което може да се получи при неузрял мед, който е изваден от питите.

Какво се губи при пастьоризиране? ВАЖНО! При него се губят антибактериалните свойства на меда, антиоксидантите и активността на ензимите:

Инвертазата се разрушава при награвяне над 70°С. Нейната активност намалява дори и при по-ниска температура, ако нагряването е по-продължително. Изследването на инвертазната активност на меда може да ни даде информация дали и на каква температура е загряван.

Глюкозооксидаза, на която се приписват антибактериалните свойства на меда, запазва своята активност до 55 градуса по Целзии. Над 55 градуса активността на този ензим започва да отслабва, а с това и антибактериалните свойства на меда.

ХМФ: При загряване на меда, част от фруктозата се разпада до хидроксиметилфурфурол (ХМФ). Смята се, че в големи количества това вещество е токсично. Но в количествата, в които то се среща в пчелния мед и други хранителни продукти, не е опасно. Това вещество се открива и в доста храни, приготвени чрез печене или сушене – в препечените филийки, сушените сливи, кафето, различни бисквити, сладки и други. В суровия мед има средно 15 мг/кг, а нормата, която е наложена от закона е 40 мг/кг и има за цел да гарантира именно, че меда не е бил загряван на висока температура.

Какво се губи при хомогенизиране?

Хомогенизацията на меда представлява всъщност смесване на мед с различна консистенция и разбъркването му със специални уреди. Обикновено се взема по-малко търсен вид мед като мед от рапица например и се смесва с подобрител – мед с по-високо качество до получаването на хомогенна смес с добър търговски вид.

Какво се губи при филтриране?

Пчелният прашец е полезна съставка на меда. Той е имунистимулатор и неговото присъствие в суровия пчелен мед носи само ползи. Попада в меда посредством пчелите. За съжаление обаче пчелния прашец не се харесва на търговците, тъй като помътнява цвета на меда, прави го неравномерен, сякаш има примеси. Затова преработвателите пречистват меда с филтри. Ако филтърът е по-малък от 0,2 мм по-голямата част от прашеца се губи.

Приемът на суров пчелен мед, без термична обработка или филтрация, е наистина предпочитан избор за мнозина, като това се дължи на редица благоприятни свойства, които се запазват в необработения продукт. Суровият мед е пълен с ензими, антиоксиданти, витамини и минерали, които се губят или се намаляват значително при пастьоризацията, филтрацията и хомогенизацията.

Когато медът се загрява при пастьоризация, високите температури убиват полезните ензими и микроорганизми, които могат да подпомогнат здравето и имунната система. Също така, загряването може да промени химичния състав на меда, като промени неговия вкус и текстура.

Филтрирането и хомогенизацията на меда премахват восъчните частици, прашинките и други съставки, които обаче могат да бъдат полезни за здравето. Тези процеси могат да доведат до загуба на част от медната естествена комплексност и пълнота.

Следователно, когато се приема суров пчелен мед, се получава максималната полза от неговите натурални свойства. Този вид мед запазва най-високата степен на биологична активност и е по-богат на хранителни вещества в сравнение с преработените алтернативи.

Как обаче да се сдобием със суров пчелен мед?

Най – добрия варинат е да купувате кристализирал мед директно от производител!