Българска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica)

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Аватар
kapaneca
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Яну 26, 2012 8:59 pm
Местоположение: Русе

Re: Българска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica)

Мнение от kapaneca »

Благодаря колега
saso
Мнения: 93
Регистриран на: Сря Дек 20, 2006 1:48 am

Re: Българска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica)

Мнение от saso »

valyo написа:
Аз на такива пчели не съм попадал. Интересно би било да се видят. Как държат плодника празен? Iли всичко е пило?

Аз пък тази година имам точно такива. През активния сезон държаха плодника пълен с пило, като само на двете крайни рамки имаше и малко мед.

В средата на октомври майката прекрати яйцеснасянето и до края на месеца в питите на плодника имаше останало само запечатано пило и тук-там по малко прашец. Крайните рамки бяха абсолютно празни. Само от външната страна на едната имаше на две места по около 15-20 килийки запечатан мед, върху който работеха групички пчели.

Става дума за свищева майка, която беше зазимена 2014 г. като резервна, с пчели покриващи 2 пити ЛР и още 2 ЛР пити със запечатан мед, произлизаща по майчина линия от a.m.macedonica, несвързана с “пламенките”.

Нямах нужда от използване на резервни майки и на практика ми беше излишна, но начина по който започна да работи пролетта ме впечатли и реших да я оставя да се развива на автопилот.

А тя взе, че се превърна от грозно пате в бял лебед.
Аватар
Dinko
Мнения: 1804
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica)

Мнение от Dinko »

СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗХОД!

Основа на селекционната работа с пчелите в страната е местната Българска медоносна пчела Apis mellifera macedonica (= Apis mellifera rodopica) от типа “Carnica” в широкия смисъл. Тя е елемент от биологичното разнообразие на Република България. Вносът на чужди раси пчели е забранен. Българската медоносна пчела се е формирала под влиянието на специфичните условия и е разпространена на територията на страната от незапомнени времена. Цветът на хитиновата покривка при пчелите-работнички по гръбната страна на коремните членчета е тъмен, без големи жълти петна и ивички. В условията на страната семействата от Българската медоносна пчела се развиват добре и не проявяват голяма склонност към роене - пчелите изграждат роеви маточници едва тогава, когато в гнездото напълно отсъстват празни килийки. Българската пчела е склонна към “тиха” смяна (самосмяна) на пчелните майки.
Запечатването на меда по-често е бяло (сухо), понякога “смесено. Българската пчела е сравнително миролюбива и при преглед пчелите спокойно се движат по питите, което често позволява на пчеларя да работи без предпазви средства и пушалка.

http://www.nrap-bg.org
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”