кошер WARE

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

Публикувай отговор
slavi 13
Мнения: 80
Регистриран на: Пет Яну 17, 2014 8:04 pm

Re: кошер WARE

Мнение от slavi 13 »

Пак към снимката.
Пчелите не се нуждаят от успоредни пити, както е в рамковите кошери. Те строят питите според вътрешният обем, според разположението на прелката, и според условията за отглеждане на пилото в този обем.

Цялата дейност на пчелите е съсредоточена към ПИЛОТО, затова го обграждат и защитават с пити, както е показано на снимката, всичко останало е на заден план.

Но ще го кажа и по друг начин, цялата дейност на ПИЛОТО, с техните феромони принуждава пчелите да се грижат за ПИЛОТО, и да го обгръщат с пити отвсякъде, за да му е топло.
Последно промяна от slavi 13 на Чет Окт 27, 2016 6:41 pm, променено общо 1 път.
vasilevsa
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Юни 17, 2015 10:01 pm

Re: кошер WARE

Мнение от vasilevsa »

Aleksey написа:Ако градят диагонално могат да го докарат до девет иначе и за осем ще е тясно.
Не сте прав колега, изхождате от мисълта за рамковите кощери, което съм го обяснил в предния си пост. При 22 на 22 има 6 пити и една недостроена 7 ма миниатюрна. Класическия Варе е с 8 пити но варе е заложил големи междупития за да избегне мостовете, както се прави и в стандартните кошери.
давам снимков материал от стандартна японска тръвна с вътрешни размери 22 на 22:
Изображение
Колко пити изброявате тук колеги? Аз изброявам 6 и една недостроена крайна 7- ма. Средната е покрита с пчели но горе се вижда върха и.
bombobo
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Окт 11, 2020 11:35 pm

Re: кошер WARE

Мнение от bombobo »

vasilevsa написа:От утре започвам да сглабям хибрида. Обади ми се дърводелеца дъските са готови разкроени. Да видим ще имам ли късмет на пролет с лова на рояци. Мисля, че размерите са добри но времето ще покаже как е положението.
Споделете информация как са се развили хибридите
bombobo
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Окт 11, 2020 11:35 pm

Re: кошер WARE

Мнение от bombobo »

slavi 13 написа:
vasilevsa написа:Утре става три седмици откакто заселих голия рой. дадох им за седмица 2 литра сироп 2 към 1 добре го поемат не остава нищо не изядено. Работи се трескаво и се внася много прашец. Днес позаваля и няма да изсъхне скоро тревната растителност ще има още дълго паша.пчелите са добре в японския кошер спокойни са липсва агресия. Методи за създаване на отводки както се установи са доволно много но аз лично бягам от рамките. искам да я развия тази технология както си е в нейния автентичен образ. Дошла ми е на ум една идея за връхна хранилка над летвената решетка да се направи като мини корпус висок 7-8 см от по-тънки дъски, за да опашат решетката и горе върху тази хранилка да се сложи връхния капак. Дано успеем с колегата слави да извадим мед догодина да споделим впечатления относно добива.
Ще извадиме мед ако добре ги подготвиме за зимата. А идеята за горна хранилка е много добра.
Някой ще сподели ли какво се е случило през следващите няколко години.
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”