Пчеларски форум / Beekeepers forum

Пчеларски портал
Дата и час: Пет Май 25, 2018 5:46 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: НАКЛОНЕН ЛЕЖАК
МнениеПубликувано на: Пет Фев 17, 2012 4:33 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Здравейте !

Реших да създам тази нова тема, за да Ви покажа един "особен" кошер.Трудно ми е да напиша всичко наведнъж, затова ще разделя написаното на 2-3 части и ще ги качвам една след друга.Моля Ви, да бъдете търпеливи и да ме изчакате да приключа, след което ще имате възможност да критикувате, ругаете или да ми задавате въпроси.
Предварително Ви благодаря за проявеното търпение.


След няколко часа писане, накрая приключих.Чакам мнения,идеи и въпроси......

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Последна промяна Лежаков на Пет Фев 17, 2012 9:35 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 17, 2012 5:46 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Наклонен двоен лежакНе претендирам за патент или авторско право върху този кошер. Харесвам лежаците. Работата с тях е лека и приятна. Според мен и пчелите са доволни от удобствата ,които им предлага. С течение на времето открих и някои несъвършенства. И се замислих как да ги премахна. Разрових се в интернет, в различни книжки и научна литература. Бавно нещата започнаха да се подреждат.
И накрая „родих” /с много мъки/ този кошер. Може би той съществува отдавна някъде по света, но информация за това не намерих. Има много други подобни кошери. Така че нито е уникален, нито идеален. Направих го за себе си. Съответства на моя ръст, на физическите ми възможности /сега и занапред/ и на разбиранията ми за правилно отглеждане на пчели. И му дадох име – наклонен двоен лежак. Наклонен, защото не е разположен както другите лежаци хоризонтално. Двоен, защото се състои от два отделни, но конструктивно свързани кошера.И си остава лежак, защото взех два обикновенни лежака с 18 рамки /и магазини/ , наклоних ги и ги подпрях един до друг. До тук смятам, че всичко е ясно. Направил съм си кошер, аз си работя с него , но реших да споделя с Вас, какво се е получило.Ето и един доста некадърен чертеж.

Изображение

Изработен е от дървен материал с дебелина 45 мм. Все пак една от основните задачи на кошера, е да предпазва пчелното семейство от неблагоприятните външни климатични условия. Убеден съм, че 45 мм. е много по-добре от 25 или 30 мм.Знам ,че всеки вече е на ясно за какво става дума,но ще дам някои пояснения.
1. Плодник с 18 рамки ДБ. Наклонен е на 45 градуса спрямо земята, а защо, ще напиша малко по-късно.Рамките са разположени стъпаловидно. Всяка следваща рамка е на 37.5 мм. по-високо от предишната.Двата плодника са здраво завинтени един за друг.
2. Магазин с 18 рамки. Особеното е, че е захванат с панти за плодника по тясната им страна. Повдига се лесно.Той е под наклон от 45 градуса, остава да се доизправи до 90 градуса. Рамките също са стъпаловидно разположени.Когато е празен в него поставям отоплителните материали.Магазина значително увеличава въздушното пространство над гнездото през зимата.
3. Покрив /не капак/.Захванат е с панти към магазина, отново по тясната им страна.Когато е необходимо се отваря само той и се работи в магазина.При работа в плодника се отваря заедно с магазина.През лятото в него са отоплителните материали. Покрит е с воалит /не с ламарина/.
4. Стреха на покрива.Споменавам я, защото е голяма и широка.По тясната страна стърчи с 5 см. пред прелетната дъска.Предпазва я от дъжд и намокряне при топенето на снега от покрива.
5. Вентилационни отвори. Поставени са на най-високата точка на кошера, отпред и отзад.Покрити са с мрежа.
6. Основния вход е страничния.Отворен е през цялата година.Кошера е с топло разположение на питите.Според мен то има доста предимства.
7. Прелки на предната стена. Две долни и две горни.През голямата долна прелка, през лятото в кошера постъпва допълнително свеж въздух и се подобрява вентилацията в горещото време.
8. Дъно.Захванато е с панти за предната стена на плодника.Отваря се отзад и позволява бързо и лесно почистване.
9. Четри дървени, дебели и здрави крака.Носят огромна тежест.
10. Панти. На панти са и прелетните дъски.

Това е първата част.След малко продължавам......

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 17, 2012 8:06 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Сядам да пиша отново......


Какво ме накара да наклоня лежака? При хоризонталния тип кошери, височината на плодника е малка.Поради тази причина, циркулацията на въздуха не е добра.Това пък влошава вентилацията на кошера. А това вече е проблем.
Според законите на физиката, студения въздух е долу, а топлия горе. Но при лежака „долу” и “горе” са много близко, и циркулацията страда.Тогава трябва да се разчита основно, на движението на въздуха по хоризонтала /по дължина на плодника/. Да , но на това му се казва – течение, а пчелите се пазят от течението, като дявол от тамян.Запечатват с прополис и най-малките цепнатини в кошера, които могат да предизвикат течение. Единственото решение на проблема с недобрата циркулация на въздуха в плодника , е да се увеличи растоянието между „долу” и „ горе”. При лежак, това може да се постигне единствено чрез наклоняване на кошера.Ето какво се получава.

Изображение


Оригиналния лежак има вътрешната височина на плодника 330 мм. При наклонения на 45 градуса, растоянието от най-ниската до най-високата точка на плодника е 1055 мм. , по вертикала. Тази височина е малко по-голяма от височината на ЛР с 4 корпуса.Сега се питате - и какво толкова е станало? Ами става следното. Студения въздух влиза през входа на кошера /той е на тясната страна/ и заема най-ниската част на плодника, защото е по-тежък.Постепенно се затопля и започва да си издига нагоре. При наклонения лежак е осигурена достатъчно височина за това издигане.Тъй като студения въздух е по-сух, при движението си нагоре поема влага от гнездото и затопляйки се още повече, накрая достига до най-високото място на плодника.Там част от него преминава между покривните дъсчици и навлиза в подпокривното пространство и през вентилационните отвори на покрива излиза извън кошера.Друга част, при контакта си със стените се охлажда и започва да слиза обратно надолу.Това движение на въздуха се нарича циркулация.Когато тя е добра и живота в кошера е по-добър.Добрата циркулация подобрява вентилацията на кошера, и по този начин рязко намалява влагата в него.Постоянно чета мнения на "пчелари" във форума, които с препоръките си имат за цел да съхранят цялата, ама цялата влага в кошера и нито капка не позволяват да излезе навън.За съжаление тези "колеги" не са малко.
При наклоняването на лежака се случи още едно хубаво нещо.Обема на плодника се увеличи с почти 16%.Сега пък сигурно си мислите - за какво му е на този още обем? Една от гордостите на лежака е неговия голям обем.Е сега стана още по-голям.
Хайде сега, пак да разсъждаваме логично.Представете си малък, спретнат кошер /мечтата на много "пчелари"/.Този малък кошер има малък обем.Следователно и малко въздух.Когато въздуха е малко количество, той бързо може да се охлади или затопли.На това му се казва - възможни са резка температурни промени.Такъв кошер не е в състояние, да осигури сравнително постоянна температура.Микроклимата в гнездото става кошмарен.На територията на нашата страна има доста дълги периоди, когато през деня е топло /дори горещо/, а през нощта температурата пада значително.А сега, като обърнете тези разсъждения на обратно, ще разберете защо се радвам на повишения обем.От друга страна, големия обем позволява да се отглеждат силни семейства.Не е важен броя, а силата на семейства.
Както вече споменах, основния вход е отстрани. Кошера е с топло разположение на питите, което се отразява много добре на развитието на пчелното семейство.По отношение на страничната прелка.Тя е задължителен елемент при оригиналните лежаци.Използва се за много неща – отводка, нуклеус, второ семейство или замрежена при транспорт на кошера. Според мен обаче основното предимство е в топлото разположение на питите / по-кратко ТРП/. Масово кошерите се произвеждат и използват със студено разположение на питите /по-кратко СРП/. Явно това се е наложило като стандарт, въпреки наличието на някои недостатъци. При СРП , през пролетта и особено при късни и продължителни застудявания , студения въздух навлиза безпрепятствено между питите в дълбочина на гнездото, като го охлажда значително. За да се поддържа необходимата температура, за отглеждане на пилото, пчелите изразходват повече от хранителните запаси , амортизират се по-бързо, силните семейства ослабват, а по-слабите могат да загинат.
При наблюдения в гората е установено, че пчелите изграждат питите в хралупите по три начина.Една част са на СРП, друга на ТРП и много често питите са под определен ъгъл спрямо входа / т.е. между СРП и ТРП/.Основно значение се оказало , че има големината на пчелното семейство.Малките семейства изграждат питите на ТРП, голямите на СРП , а всички останали под ъгъл.
Тези наблюдения доказват, че ТРП подобрява микроклимата на гнездото и позволява дори и слаби семейства да се развиват нормално и да оживяват при неблагоприятни външни условия.


Време е за малко почивка.Главата ми забръмча като кошер......

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 17, 2012 9:31 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Смятам вече да приключвам.Това е последната информация ,която искам да споделя.....


Сигурно вече очаквате да видите какво има вътре.Има 18 рамки ДБ.По хоризонтала е спазено разстоянието 37.5 мм. Всяка следваща рамка обаче, е с 37.5 мм. по-високо разположена от предишната.Картинката е горе долу това:

Изображение

Положението в магазина е същото, само рамките са различни /435 Х 160 мм./.Пунктираната линия е мястото,където стъпват покривните дъсчици.
Сигурно забелязвате,че гнездовите и магазинните рамки леко се припокриват.Качването на пчелите в магазина е без проблеми.
При това подреждане на питите, в долната част на кошера се образува доста дебела въздушна възглавница, под кълбото през зимата.Създава се благоприятен микроклимат и успешно презимуване.За храната през студените месеци, въобще не се притеснявам. Поради топлото разположение на питите, кълбото се движи по дължината на плодника и нагоре.А нагоре има нови пити, повече мед и по-топъл въздух.Все едно са на Карибите.


Изморен съм.Но съм доволен, че успях да Ви запозная с това мое творение.ЧАКАМ ВАШИТЕ МНЕНИЯ И ВЪПРОСИ ........

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 17, 2012 11:36 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 2:18 pm
Мнения: 189
Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
С риск да стана банален отново моля за снимки за да видим в действителност как изглежда всичко, а не на чертеж.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 12:37 am 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
teraforming написа:
С риск да стана банален отново моля за снимки за да видим в действителност как изглежда всичко, а не на чертеж.


За пореден път съжалявам, че не съм снимал кошерите.И себе си не съм снимал отдавна.Хубаво ,че ме щракнаха за лична карта.Оказа се ,че не съм фотогеничен.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 2:53 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Апр 11, 2010 9:18 am
Мнения: 143
:D Здравей колега Лежаков!
Много ще ми бъдат въпросите.Не зная дали ще имат търпението колегите да проследят нашия диалог.Макар и открит това е диалог.Ще стане интересна тема.Особено ,че вече съм имал възможността да се запозная отблизо с подобен тип кошер.Най - интересното е точно вида който сте избрали.Всъщност Вие ни запознахте отблизо с него.Конструкцията ми е също ясна.Но трябваше да ни запознаете още малко с най-важната част:Технологията на работа с него.Поведението на сем.и пч. майка.Една конструкция нищо не ми говори.А очаквах точно това.Вашите лични впечатления от него.Ако сондирате мнение за неговата използваемост ,това е друго нещо.Но това значи ,че в него никога не е имало пчели.Добре,причината за неговия вид е Вентилацията.Така да бъде.Добре е ,че запознахте аудиторията с понятията - Течение,циркулация и Вентилация.Дотук добре.Приемете също,че между нас има колеги с доста добри познания относно тези събития.Това е ,обаче за отделна Тема.Конкретно въздухът се движи както го посочихте,но в празно пространство.А кошерът съвсем не е такова.Знаете с какво е пълен.Въздушните потоци са в пряка връзка и със сечението не само с обема.Също така има и препятствия и отделни потоци ,които си взаимодействат.Разбирате ли какво Ви казвам Лежаков.
От огромно значение е и сечението на входа.Но това е само аспекта на конструкцията.Какво да кажем ,когато се промени местоположението на кошера.Да наистина е важно да се отбележи,той е Лежак.Той не се мести.Тук наистина сте прав.Обема си казва думата.Но нека да проследим какво ще се случи със семейство ,което е поместено във Вашето притежание.Вие как ще се чувствате сам в Зала №1 на НДК.Вероятно по подобен начин.Топлото разположение на питите помагат за доброто развитие.Не сте първия ,който използва това качество.Но това качество намаля скоростта на въздуха през лятото Колега Лежаков.А тя е в пряка връзка с течението.То от своя страна върши работата на пчелите ,които вентилират пред входовете.Може би това не е ли нож с две остриета?Може би има още какво да се желае от конструкцията?Например въздухът се движи не само по дължината на кошера ,но и по посока на неговата височина.А там говорите за покривни дъсчици.Това не е нищо повече от пречка.А точно там Ви е грешката колега Лежаков.
Там е противоречието.Надлъжно въздухът среща препятствията на питите.Самите пчели ще коригират това.Те знаят как.Единствената посока ,която е свободна за въздуха е нагоре.Там Вие сте сложили преграда.Не ме убеждавайте,че не е така.Пчелите заклейват всяка цепка.Говорите най-вече за трудния период на сем. през зимата.Вече не съм съгласен ,че имат шанс за нормално преместване в посочената от Вас посока.Необходимо е пространство.А то липсва.По стените се движат само и единствено Слаби сем.Вашите какви са?
Лятото не е период ,дето ще подминем.Тогава сем. произвеждат своите запаси и нашата печалба.Знам предимствата на самия Лежак.Какви са тези на Вашето произведение през лятото?Какъв вид е отвора на входа Колега Лежаков?
Нищо не сте казали.Колко части от обема на кошера се явява плодника?Колкото дойде ли?Какви са расите с които работите в него?Една ли е майката?Използвате ли някаква сп.технология като работите с него?
Или Вие много не работите?Нали все пак е Лежак и не се налага да го пипате често.Кога подменяте пипите?И как градят пчелите щом има топло разположение?Къде са поставени при градеж?И накрая най-важния въпрос:Какво е неговото предназначение/за каква продукция е използван/?

За сега стига,че написахме роман.Надявам се на конкренти и коректни отговори.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 7:56 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Здравейте колега kolobus!

Първо искам да Ви благодаря, за многото въпроси.Снощи бях малко притеснен.Темата беше посетена от над 100 колеги, и никой не зададе поне един въпрос.Чудех се какво става.Или кошера е толкова добър, че никой не може да му намери кусур или никой не е разбрал за какво става въпрос.
Сега с ръка върху пчелна пита обещавам, че ще казвам истината,само истината и нищо друго освен истината.Отговорите няма да бъдат по-кратки от въпросите, затова ще ги разделя на няколко части.Ще коментирам нещата във Вашия "роман" последователно.

"Много ще ми бъдат въпросите.Не зная дали ще имат търпението колегите да проследят нашия диалог."

Аз съм сигурен, че малцина ще следят темата и диалога между нас.Повечето задават въпроси /често неясно формулирани/ и чакат кратък и ясен отговор.Четенето вече не е на мода.Най-добре е да има клипче по всеки въпрос.

"Но трябваше да ни запознаете още малко с най-важната част:Технологията на работа с него.Поведението на сем.и пч. майка."

Както се пее в песента на "Щурците" - "Дали аз закъснях или времето бързаше". Поради липса на време, аз закъснях с тази част от темата. Далече съм от мисълта, че Вие сте избързали с въпроса.През следващите дни, бавно и изчерпателно ще опиша
поведението на пчелното семейство през различните сезони, както и темповете на развитие през пролетта.Има интересни неща.

"Ако сондирате мнение за неговата използваемост ,това е друго нещо."

Аз работя с този кошер.Мненията на участниците във форума, няма да промени отношението ми към него. Повечето от колегите / почти всички/, са се захванали с ЛР или ДБ. Това е правата вяра, всичко останало е ерест.Категорично не става въпрос за сондиране на мнение.Предварително мненията ги знам.Личи си от активността по темата.

Викат ме да вечерям.Ще продължа след малко.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 8:41 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 01, 2008 2:10 pm
Мнения: 106
Местоположение: В.Търново 70 ДБ кошера
Колега ще задам и ас няколко въпроса:
1. колко ти струва изработката на такъв кошер (аз си правя сам стандартни лежаци затова питам)
2. какъв е добива от добре развито семейство
3. има ли възможност за силно развитие и градеж
- мое мнение от друга тема:
В края на април или началото на май започвам всяка седмица да въртя рамки или поставям празна рамка
м/у рамките с пило ако още първия път видя че рамката е осеменена напълно и пилото е на по-вече от 3 дни (като съм я сложил преди 6) започвам да слагам по две празни пити .Плодника се запълва както следва 2-3 пити с мед и прашец 10-14 пити с пило и 2-3 пити мед и прашец (ако успея да развия кошера до това състояние до края на май смятам че съм свършил добра работа) и спокойно поставям магазина.
4. при моите лежаци юни и юли ако искам мога през две седмици да вадя отводка при теб ако си пробвал получава ли се.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 9:16 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 6:32 pm
Мнения: 467
Местоположение: Видин
Лежаков, извинявай за директния въпрос, имаш ли ги тези наклонени лежаци или са ти само идея? Ако ги имаш дай сномка бе човек та макар и сега в снега, питаха те за това но ти уклончиво избягваш въпросите! Не си се снимал ти незнам кво и т.н. Колегите чакат снимки, и аз също!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 10:11 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
ivandespotov написа:
Лежаков, извинявай за директния въпрос, имаш ли ги тези наклонени лежаци или са ти само идея? Ако ги имаш дай сномка бе човек та макар и сега в снега, питаха те за това но ти уклончиво избягваш въпросите! Не си се снимал ти незнам кво и т.н. Колегите чакат снимки, и аз също!


В момента съм бесен.Половин час писах отговор на колегата "kolobus" и когато натиснах "изпрати", сайта се прецака и всичко отиде на ......
За пореден път Ви пиша.Стоят си гордо на пчелина.За разлика от много други, аз не досаждам през зимата на пчелите.НЕ СЪМ ГИ СНИМАЛ. Пролетта ще ги снимам и всеки ден ще качвам снимки, докато не ме помолите да спра.

Започвам да пиша на "kolobus".....

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 10:24 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 6:32 pm
Мнения: 467
Местоположение: Видин
Лежаков написа:
ivandespotov написа:
Лежаков, извинявай за директния въпрос, имаш ли ги тези наклонени лежаци или са ти само идея? Ако ги имаш дай сномка бе човек та макар и сега в снега, питаха те за това но ти уклончиво избягваш въпросите! Не си се снимал ти незнам кво и т.н. Колегите чакат снимки, и аз също!


В момента съм бесен.Половин час писах отговор на колегата "kolobus" и когато натиснах "изпрати", сайта се прецака и всичко отиде на ......
За пореден път Ви пиша.Стоят си гордо на пчелина.За разлика от много други, аз не досаждам през зимата на пчелите.НЕ СЪМ ГИ СНИМАЛ. Пролетта ще ги снимам и всеки ден ще качвам снимки, докато не ме помолите да спра.

Започвам да пиша на "kolobus".....
Аз също не им досаждам до 10-15 март просто ги снимай, те няма да разберат, нали?!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 11:15 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Здравейте отново,


Преди малко скапаната връзка ми затри половин час писане.Започвам отново.

"Добре,причината за неговия вид е Вентилацията".

Една от причините да наклоня лежака е именно вентилацията.При този вид кошери, поради ниския плодник вентилацията не е достатъчно добра.След добавянето на вътрешни магазини, нещата се подобриха.След поставянето на двускатен покрив, стана още по-добре.След наклоняването, съм напълно доволен.


"Добре е ,че запознахте аудиторията с понятията - Течение,циркулация и Вентилация.Дотук добре.Приемете също,че между нас има колеги с доста добри познания относно тези събития."

Описанието ми е подробно, а на места и доста елементарно.Това е така защото смятам,че на голяма част от аудиторията, споменатите от Вас понятия са неясни.Навярно често срещате във форума, умопомрачителни въпроси и отговори,които говорят за масова необразованост.Ако сте от колегите с доста добри познания,моя стил на писане не би трябвало да Ви засяга или обижда.


"Конкретно въздухът се движи както го посочихте,но в празно пространство.А кошерът съвсем не е такова.Знаете с какво е пълен.Въздушните потоци са в пряка връзка и със сечението не само с обема.Също така има и препятствия и отделни потоци ,които си взаимодействат.Разбирате ли какво Ви казвам Лежаков."

Да, разбирам Ви.И не се засягам от въпроса - "Разбирате ли какво Ви казвам Лежаков".Смятам да не навлизаме в научни спорове.Ще бъде скучно за аудиторията.


"Обема си казва думата.Но нека да проследим какво ще се случи със семейство ,което е поместено във Вашето притежание.Вие как ще се чувствате сам в Зала №1 на НДК"

Моето притежание е един прекрасен дом за пчели, именно поради увеличения обем.Убеден съм, че голямо и силно пчелно семейство се получава само в голям обем.Може би не сте обърнали достатъчно внимание на втората схема.Правоъгълника /1/ се превръща в ромб /2/.При тази промяна ,височината на ромба е по-малка от тази на правоъгълника.От тук идва и извода, че увеличения обем е за сметка на удължаването на наклонения лежак /респективно увеличената височина/.Дължината на стандартния 18 рамков лежак е 675 мм. , при наклоняването дължината достигна 954 мм.


Ако имам сили ще продължа след малко .....

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 11:20 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
ivandespotov написа:
Лежаков написа:
ivandespotov написа:
Лежаков, извинявай за директния въпрос, имаш ли ги тези наклонени лежаци или са ти само идея? Ако ги имаш дай сномка бе човек та макар и сега в снега, питаха те за това но ти уклончиво избягваш въпросите! Не си се снимал ти незнам кво и т.н. Колегите чакат снимки, и аз също!


В момента съм бесен.Половин час писах отговор на колегата "kolobus" и когато натиснах "изпрати", сайта се прецака и всичко отиде на ......
За пореден път Ви пиша.Стоят си гордо на пчелина.За разлика от много други, аз не досаждам през зимата на пчелите.НЕ СЪМ ГИ СНИМАЛ. Пролетта ще ги снимам и всеки ден ще качвам снимки, докато не ме помолите да спра.

Започвам да пиша на "kolobus".....
Аз също не им досаждам до 10-15 март просто ги снимай, те няма да разберат, нали?!


Мога да ги снимам само със сателит.Намират се на 65 км. от София.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 18, 2012 11:33 pm 
Колега Лежаков, отглеждали ли сте пчели в корпусни кошери? Ако да, споделете, кое от изброените предимства на наклонения лежак, не може да се постигне с многокорпусни кошери? Благодаря предварително.


Върнете се в началото
  
Отговори с цитат  
Гласувайте за този сайт в класацията BGTop. Подкрепете Пчеларския портал!
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Пчеларски портал     AlpoBG -  Изработване на уеб сайтове, професионален уеб и графичен дизайн