Пчеларски форум / Beekeepers forum

Пчеларски портал
Дата и час: Пет Май 25, 2018 5:39 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: УКРАИНСКИ КОШЕР
МнениеПубликувано на: Нед Ное 04, 2012 8:40 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
УКРАИНСКИ КОШЕР


Тези тема е за пчелари, които изпитват уважение към пчелите, съобразават се с тяхните инстинкти и с действията си, не вредят на тяхното нормално съществуване.

Бродейки по разни теми във форума забелязах, че в някои от тях се споменава този кошер. Написаното от колегите обаче показва, че познанията им са доста повърхностни и непълни.Това ме накара да напиша тези няколко реда.
Още в самото начало трябва да спомена, че този кошер се използва и днес на стационарни пчелини в Украйна, Русия, Литва, Латвия, Естония, Финландия и Полша. Във всички тези страни, зимите са продължителни и студени. А това трябва да Ви говори нещо.
Този кошер е наследник на едни от първите разборни кошери. И факта, че все още се работи с него, също трабва да Ви говори за още нещо.


ИзображениеУкраинския кошер в литературата се среща и под други наименования – Кошер с тясно-висока рамка, Украивски лежак, Планински кошер.Други не съм срещал, но всяко от споменатите показва някяква негова особеност.

1. Кошер с тясно-висока рамка. Използват се обърнати на 90 градуса ДБ рамки – 300/435 мм. До 1918 г. повечето модели кошери са били на тясно-висока рамка, но със различни размери.Няма да ги споменавам, защото не е толкова важно, пък и да не разводнявам темата.Та, през тази 1918 г. са въведени стандарти в пчеларството. Рамката на Дадан-Блат е приета за стандартна.Украинците обаче, останали верни на своите традиции и обърнали стандартната рамката на 90 градуса.Така създали Украинският кошер, който е признат от мноко учени и видни пчеловъди, като най-подходящия за отглеждане на пчелни семейства. Според тях той е най-близък до естествените жилища на пчелите.


ИзображениеВсички положителни страни на кошера се дължат на големината и разположението на рамката, която максимално се доближава до формата на естествено изградените пити. Тя е тясна /300 мм./ и приблизително отговаря на средния диаметър на кълбото през зимата.Висока е и осигурява необходимия микроклимат в кошера.

2. Украински лежак. Както и при нормалния лежак, разширяването на семейството става хоризонтално. Обикновено при заселване на рой в хралупа, първо се усвоява пространството в хоризонтална посока, а след това се запълва вертикално Най-често кошерите са с 20 или 24 рамки. Рядко се срещат такива кошери с магазини, но това е възможно и добивите се увеличават.

3. Планински кошер. Кошера се използва масово в планински райони, където зимата е още по-сурова.Въпреки тежките климатични условия, семействата се развиват нормално и без загуби. Това показва, че кошера осигурява уникални условия, за нормалното развитието на пчелите. Пчелното кълбо се движи само в посока нагоре и не се налага да преминава от пита на пита в ляво или дясно.

4. Друга особеност е голямото подрамково пространство.То варира от 50 до 100мм. и допълнително подобрява условиятя за живот на пчелното семейство.Не се налага да се използва дълбоко дъно.

5. Още една особеност е липсата на надрамково пространство при някои от моделите. Горните летви на рамките прилягат плътно една до друга. В естествените жилища на пчелите няма свободно пространство над питите.

6. Последната особеност е разликата в дебелината на стените. Предната и задната стени трябва да са по-дебели или топлоизолирани. През зимата пчелното кълбо се намира много близо до тях и трябва да бъде предпазено от студа.

Отглеждането на пчели в Украински кошер изисква минимум средства и време. Добивите не са рекордни, но себестойността е много ниска.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 09, 2012 12:27 am 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Основни изисквания към кошера /Плюсове и минуси на Украинския кошер/


1. Просто устройство - Елементарна конструкция /сандък пълен с пити/ /+/

2. Голям обем - Разполага с 24 рамки ДБ / +/

3. Постепенно увеличаване и намаляване гнездото - Гнездото винаги отговаря на силата на семейството /чрез преградни дъски/. /+/

4. Трябва да е топъл - Дебелите предна и задна стени го правят един от най-топлите кошери. /+/

5. Да е лесен за работа - Всеки лежак е лесен за работа. /+/

6. Лесен за почистване от пчелите - Има широки прелки на нивото на дъното. /+/

7. Бързо и лесно променяне на широчината на входа - Има няколко варианта за бързо променяне на големината на прелката. / +/

8. Евтин и лек за изработка - Лесен за изработка и евтин сандък. /+/

9. Удобно почистване на дъното - от пчелара - Ако дъното е на панти, няма проблем, но ако е приковано има проблем. / + - /

10. Да осигурява достатъчен притокна свеж въздух и добра вентилация - Има 4 прелки на предната стена и поне 1 странична прелка.
Тясно-високата рамка осигурява прекрасна вентилация. /+/

11. Трябва да е удобен за преместване - Огромен е и става само за стационарни пчелини. / –/

12. Да е удобен за отглеждане на пило - Тясно-високата рамка осигурява идеални условия за яйцеснасяне
и отглеждане на пилото. / +/

13. Да осигурява чист и лесен за обработка и продажба мед - Получава се ако се използва Ханеманова решетка. / –/

14. Да осигурява бърз преглед на семейството - По-лесно и не може да бъде,нали е лежак. /+/

15. Магазина да е близо до пилото - Сериозен недостатък – магазина е високо над пилото. /-/

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Ное 10, 2012 9:18 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 25, 2011 10:18 am
Мнения: 154
То големи хвалби за този кошер.....ама защо не се е наложил след като има толкова преимущества и толкова малко недостатъци.?Пашата определя системата -не кошера.С добра паша всеки е майстор.Г-н Лежаков пашата е разнообразна не може да се качва на кантара всичко-например във планинските и подбалканските райони най -доброто решение е за да се хване оскъдната паша е да се работи с ограничен обем на гнездата-8 рамкови -система на Гърдев -преди време един колега писа..."много пчели не означават много мед чоджум""-има истина в това.Наверно при вас пашата е изобилна -тоава можете да разширявате обема на гнездата до 52 рамки... :lol: с което мисля че не можем да се похвалим ,вашето прилича на писаното от Щербак ,дето вадел по 200 кг от кошер -ама и самите руснаци не му вярват...нещо не мога да кача линка..


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2012 12:22 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Колега Veselin, написаното от мен не е ода за Украинският кошер.Това е само информация, че той съществува и все още се използва в доста държави.Има си своите предимства и недостатъци.Науката и практиката са доказали, че тясно-високата рамка осигурява най-благоприятни условия за развитието на пчелното семейство.Не се е наложил, защото не става за интензивно и промишлено пчеловъдство.Предназначен е за хора, които желаят с малко труд и минимум средства, да добиват добри количества пчелни продукти.
По отношение на твърдението Ви, че пашата определя всичко, не съм съгласен.Силата на пашата определено влияе върху добивите, но ако семействата не са силни, всичко отива по дяволите.Тъй като пчеларя не може да влияе върху пашата, добре е да отглежда само силни семейства, които ще усвоят всяка появила се паша.Силата на семейството зависи от няколко неща:
1. Майката - ако е качествена ще снасе голямо количество яйца и ще има много пчели.
2. Обема на кошера - голямия обем не ограничава майката и осигурява необходимите условия за развитие на силно семейство.
3. Пчеларя - добре е да знае какво прави и как да го направи.

Вашето съгласие с написаното от някой "колега" - "много пчели не означават много мед чоджум" ме изумява.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2012 7:25 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Зазимяване на Украински лежак


За разлика от другите кошери, при Украинският лежак пчелното семейство се зазимява самостоятелно и винаги презимува успешно. През втората половина на м.Август се изваждат всички пити с мед за последно центрофугиране. През м.Септември се вадят питите, които не са покрити с пчели и се прави профилактика срещу акара. Постепенно гнездото се стеснява самостоятелно и до средата на м.Октомври, пчелите се събират на 8-9 рамки. Ако пчеларя не е пипал в гнездото, семейството е успяло да събере необходимите му запаси от мед и ги е разположило на подходящото място.
Пчеларя може само да провери, как е протекла подготовката за зимата и ако открие някоя по-маломедна пита да я замени с друга.Кошера може да не се пипа през следващите 5-6 месеца.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Ное 11, 2012 8:33 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Мнения: 1303
Съгласен съм с трите точки, които си ги изредил.НО,
пчеларя дори и да съумее да задържи(подхранва) силно семейството при липса на паша през целия сезон,какъв е смисъла освен да ги зазими спокойно?

В същия дух може да се каже, че и при силни семейства и добре свършена работа от пчеларя няма ли паша почти всичко отива по дяволите. Може би ни остава утехата да чакаме за следващата година да е по-медоносна.
Лежаков забележи, че човека говори за места, където пашата е оскъдна.

А на Украинския кошер най-много ми харесва дълбоката рамка, но за моята географска ширина мисля, че е презастраховане.

_________________
toko6520035927(Skype)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Ное 12, 2012 11:33 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Здравейте колега toko652003,
Не съм очаквал такова мнение от Вас, защото доста си писахме и спорихме за лежаците.Мислех си,че сте разбрали,че са многофункционални.
1. Силните семейства в различните модели лежаци се създават и задържат, не с подхранване, а с майки-помощници.Просто е по-рентабилно.
2. Ако няма паша, нищо не отива по дяволите и не се чака следващата година, а се започва яка работа - ПЛАНИРАНО РОЕНЕ.
Излишните роеви майки,нуклеуси и отводки се продават.Сега може да чакаме следващата година, която един Господ знае каква ще бъде.
3. Разбрах, че човека говори за места, където пашата е оскъдна. Но не разбрах предимствата, на слабите семейства при тази ситуация.
4. Украинския кошер не е презастраховане, а сигурност. Да си припомним, колко пчелни семейства загинаха през последната зима.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Ное 13, 2012 12:04 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Мнения: 1303
Не искам да навлизам в излишен спор просто споделям че за България този тип кошер е нелогичен(пак казвам които както си реши) в смисъл че и с друга система пчелите могат да презимуват успешно,това ми беше мисълта за презастраховането.Аз зазимявам на един корпус ЛР с по 5-10 килограма мед и меден венец 2-5 сантиметра на средните пити, и нямам проблеми.Бързам да кажа , че този метод не го препоръчвам на начинаещи!!!

Говорим за различни ситуации за слаба паша и в другия момент за майки помощници при нормална паша.
Предимства за слабите семейства!?( може би идеята е по=малко разход относно подхранването при слаба година) има един момент в който пчеларя трябва да направи ПРЕЦЕНКА какво да върши дали да ПОМПА семейството или да го остави каквото природата му даде. Нека да казваме нещата такива каквито са на ПРАКТИКА.

Иначе спрямо Украинския Лежак мога да кажа само едно -Респект! Но съгласи се , че не е за България и неслучайно името му е Украински.

_________________
toko6520035927(Skype)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 16, 2012 10:12 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
toko652003 написа:
Но съгласи се , че не е за България и неслучайно името му е Украински.Това означава ли, че Алпийският кошер не е годен за родните ни планини. Или ЛР, който е създаден от "бащата на американското пчеларство" , е само за Америка и т.н.
Истината е, че Украинският кошер не става за "промишлено" и "интензивно" пчеларство.Но е идеален за всичко останало.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 16, 2012 11:43 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Мнения: 268
Местоположение: Перник
Украинският кошер е по-добър за пчелите и не толкова за пчеларите. :P

_________________
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Ное 17, 2012 12:16 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Този кошер наистина е добър за пчелите. Това означава, че не създава много проблеми и на пчеларя. Представете си следната картинка:
1. Пчелар любител.
2. Малък стационарен пчелин на село /или на вилата/.Говоря за 5 до 10 кошера.
3. Кошерите са изработени по поръчка - здрави, с двускатен покрив, изрисувани с различни цветове и орнаменти.Просто красиви.
4. Използват се един вид рамки.
5. Няма магазини и корпуси.
6. През пролетта гнездото в Украинският кошер не е необходимо да се стеснява и затопля.
7. Последващото разширяване е лесно ,защото могат да се добавят еднократно по 3-4 рамки.Пести се доста време.При трайно затопляне може да се приложи и едноразово разширяване.
8. През активния период, пчелите си вършат своята работа, а от пчеларя се иска през 10-15 дни да вади готовите за центрофугиране пити и да поставя восъчни основи за градеж и празни рамки за още мед.
9. След края на активния сезон, прибира постепенно освободените от пчелите пити и провежда профилактика срещу онази гад - акара.
10. Накрая ги зазимява и довиждане до пролетта.

Този кошер не е за професионално пчеларство, но е прекрасен за любители.Лесен е за работа.Пести много време, труд и средства.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Ное 18, 2012 9:18 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Мнения: 1303
Oт/ново съм съгласен с точките.Стига да няма наблизо насаждения с ряпица.
Няма вадене от питите с пило още повече, че високата рамка спомага за по-дебел венец.

_________________
toko6520035927(Skype)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Ное 21, 2012 6:27 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Мнения: 427
Местоположение: Русе
На мен ми харесва този кошер. Малко са дълги питите и по-трудно ще се вадят от кошера, но си струва да ги използва човек заради многото им предимства, които не са за пренебрегване. :)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 23, 2012 2:18 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Мнения: 268
Местоположение: Перник
Колеги, какво мислите за "украински кошер" 10-ка или 12-ка с магазин?
Магазина къде, отдолу или отгоре?А два корпуса?

_________________
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 23, 2012 7:23 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 10:00 pm
Мнения: 134
Местоположение: гр.София
Здравейте колега зуница,

Колкото и да Ви се струва невероятно, от всичките Ви предложения, само двукорпусен украински кошер няма.
Има 12 рамкови с магазин под гнездото.
Има 12 рамкови с магазин над гнездото, два варианта:
1. Рамките в магазина са 12 и са успоредни на гнездовите.Схема има в темата за лежаците.
2. Рамките са 8 и са разположени перпендикулярно на гнездовите. Предлагам Ви схема.


Изображение

Има 24 рамкови с магазини над гнездото.Отново два варианта.Показвам Ви схема на два магазина по 8 рамки, които са перпендикулярно разположени на гнездовите.


Изображение


Съществува нещо,за което никога не бихте се сетили. Украински кошер "близнак". Две успоредни гнезда по 12 рамки, на топло разположение на питите.
Над тях магазини /1-3/ с по 16 рамки,перпендикулярни на гнездовите.Метода на отглеждане е специфичен и няма нужда да пиша за него.


Изображение


За кошер от групата на лежаците е смешно да говориме за 10-ка.Това е една по-голяма отводка, а не семейство.

_________________
"Колкото повече, толкова повече" - Мечо Пух


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Гласувайте за този сайт в класацията BGTop. Подкрепете Пчеларския портал!
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Пчеларски портал     AlpoBG -  Изработване на уеб сайтове, професионален уеб и графичен дизайн