Идеалното място за отглеждане на пчели

Модератор: drone

Публикувай отговор
boriana11
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юни 24, 2010 1:23 pm

Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от boriana11 »

Търся мнението на специалистите. Имам парцел от 5 дка, върху който искам да създам добро място за отглеждане на пчели. Т.е. не да гледам пчели, а да създам условия за отглеждането им. Парцелът се намира в съвсем чист район, където никога не е имало замърсители. Там ще засадя липи - поне два сорта, унгарска акация, а ливадата ще е от детелина. В района традиционно се отглежда слънчоглед. Ще е оградено, има достъп по черен път до него. Въпросът ми е - дали след толкова усилия ще има пчелари, които биха дали наем за ползването на осигурените условия. Ще бъда благодарна, ако някой вземе отношение и ме ориентира в начинанието ми.
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от valyo »

Силно се съмнявам.... При всички случай не повече от 50 лева годишно . Помисли само - всеки може да си сложи кошерите до оградата ти и ще има същото. Това са пчели , не крави да ги завардиш на 5 декара
Hristo Kasabov
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Мар 04, 2010 11:44 am

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от Hristo Kasabov »

По принцип идеята е похвална. Само че , докато пораснат липите и акациите ще минат ?5-10?години. Освен това е важно да има осигурена охрана- ако ще се търси наем в пари. Аз лично , като ги нося някъде кошерите плащам наема с 2-3 буркана мед . :P
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от ттитто »

Аз по-скоро бих си купил земя до твоята, в която ще си установя пчелина, за да ползвам твоята паша
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от славов »

в кой край на българия е този парцел,близо ли е до гора или планина, има ли река в района.За да е добро мястото за пчелин не е достатъчно да е оградено .
valaz
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Апр 09, 2007 9:48 pm
Местоположение: София

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от valaz »

Аз откакто гледам пчели, си садя медоносни растения около пчелина. Акациите са ми на границата на имота, който е също 5 декара. Въпреки, че разстоянието до тях е около 50 м, тази година дъждовете и студовете не позволиха на пчелите да съберат акациев мед. Сега същото ще се случи и с липите, които започнаха да цъфтят, а дъжда рядко пропуска някой ден. В общи линии, пчеларството не е особено доходно, за да очакваш приличен наем за такова място. За стационарен пчелин, освен добрата растителност, са необходими постройка за съхранение на инвентар-пити, корпуси, центрофуга и т.н. От значение е също и разстоянието до съседните пчелини. От друга страна обаче, докато насадиш тази медоносна растителност, можеш да добиеш повече познания в областта на пчеларството и да си направиш свой пчелин.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от genata_fi »

5 дк, бяла детелина, трябва добре да се обработи място, а и казват, че след 2-3 години тревата ще я задуши. Бая работа ще падне. Аз си купих смеска от бяла детелина, червена детелина и синап, пише медоносна трева, само дето синапа така е дръпнал нагоре, че не зная детелината дали изобщо ще се покаже, освен ако не окося синапа.
boriana11
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юни 24, 2010 1:23 pm

Re: Идеалното място за отглеждане на пчели

Мнение от boriana11 »

Благодаря на всички, които взеха отношение. Може би трябва да комбинирам това начинание с познания за отглеждането на пчели и да взема нещата в свои ръце. Имам още десетина години докато се пенсионирам /дано доживея/ и да се отдам на такава дейност. За това време дърветата ще почнат да цъфтят. Да отговоря - наблизо няма организиран пчелин, има чиста река. Парцелът се намира на запад от София. Предвиждам да се изгради и малко затворено помещение.
Публикувай отговор

Обратно към “Подвижно пчеларство / Mobility apiculture”