Нито един роден продукт няма екомаркировка

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1803
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Нито един роден продукт няма екомаркировка

Мнение от Dinko »

Нито един български продукт няма екомаркировка, каза заместник-министъра на околната среда Евдокия Манева. Схемата за екомаркировка е официалният знак на Европейския съюз за екопродукти. Маркировката е базирана на строги екологични критерии, свързани с въздействието на продукта върху околната среда. Схемата е създадена, за да даде на потребителите ясна и достоверна информация за състава на даден продукт и неговото въздействие върху природата.

Евдокия Манева уточни, че екомаркировката е вид европейски сертификат за качеството на предлаганата стока. Маркировката гарантира опазването на околната среда през целия производствен процес и разделно събиране на отпадъците от производството.

Манева уточни, че екомаркировката се дава основно на производители, търговци и хотели. Към момента има 26 продуктови групи, сред които са мебели обувки, компютри и телевизори, туристическо настаняване и други. За да се получи такава маркировка обаче производителят трябва да плати 600 лв. за подаване на заявление, да приложи доказателство за екологичността в работата си. Отделно годишната такса е 500 лв. В Европейския съюз има над 1000 организации и над 20 000 продукти и услуги с екомаркировката.

Информираността на българския потребител по темата е слаба, търсенето на такива продукти – също, стана ясно по време на семинара. Зам.-министърът на околната среда заяви, че се очаква повишен потребителски интерес към такива стоки и услуги, както и сключването на повече международни сделки, при които се изисква екомаркировка.

До края на месеца екоминистарството и земеделското министерство ще предложат на държавната администрация да ползва само рециклирана хартия. В момента такава практика има само в Министерството на околната среда и водите, допълни Евдокия Манева.

Още новини в DarikNews.bg
светльо
Мнения: 387
Регистриран на: Съб Мар 26, 2011 9:13 pm

Re: Нито един роден продукт няма екомаркировка

Мнение от светльо »

Tо много,много не бутайте тука,че колко им е да кажат,меда е еко продукт трябва да има маркировка - и айде тук 600лв,там заявления .... годишна такса 500лв :mrgreen:

Цена на меда под 2 евро ......... аман от еко,евро,био и не знам си какви дивотии,само се чудят как да ти вземат още някой лев,па ако не даваш да те сринат законно.


п.п.Най-накря ще взема да правя само отводки за продан и да викам давай народе пчеларството голям бизнес :lol:
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
Публикувай отговор

Обратно към “Образование / Лицензиране / License”