Къде се провеждат курсове за пчелари ?

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1803
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Къде се провеждат курсове за пчелари ?

Мнение от Dinko »

От 6 ноември 2015год. стартира първото, напълно безплатно училище за пчелари на Балканите, което се намира в Северозападна България. То се намира в гр.Берковица, в Лесотехническата професионална гимназия. Обучението ще е един час седмично, като ще се провежда всеки петък в следобедните часове. През есенно-зимния сезон ще има лекции и теория, а пролетта и лятото ще се извършват практическите занимания. Ограничение във възрастта няма, като ще има и гости лектори.

Курсът ще се състои с любезното съдействие на Лесотехническата професионална гимназия и "Федерацията на българските пчелари", съобщи нейният председател Николай Куменов. Инициативата е продиктувана от факта, че пчеларството е пред крах в световен мащаб, заявиха инициаторите. Всеки успешно завършил ще получи диплом от "Федерация на българските пчелари".

Повече за инициативата, разказа пред Фермер.БГ пчеларят Владимир Каменов, координатор на Федерацията на българските пчелари за област Монтана:

Г-н Каменов, разкажете малко повече за идеята на безплатното училище за пчелари?
Училището е напълно безплатно и се организира от Федерацията на българските пчелари със съдействие на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Курсът ще е с продължителност почти една година, като през есенните и зимните месеци ще е под формата на лекции, а през пролетта и лятото ще са практически занятия. Трябва да се покрият общо 150 учебни часа. В края на курса, след изпит, ще се издава диплома от Федерацията на българските пчелари, която ще се признава от МЗХ„Яжте повече мед", е призивът на Теодор Балински...


Имейл: onlineacademy@abv.bg
Тел. 0879 816 688
Аватар
Dinko
Мнения: 1803
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Къде се провеждат курсове за пчелари ?

Мнение от Dinko »

Курс по пчеларство в София
Център за професионално обучение Рубиес организира 10 дневни курсове по пчеларство в град София. Курса завършва с удостоверение.

ЦПО Рубиес Транс

Тел.: 02 491 6193
Моб. тел.: 08 7714 1477
Моб. тел.: 08 8850 8922
valbonet@gmail.com

ул.“ Иван Боримечката “ № 1
София

Как да се грижите за пчелите? Да ги отглеждате, храните и да увеличите техният брой? Курсът по „Пчеларство“ ще ви запознае с основните техники, които да прилагате успешно за развитието и правилното функциониране на кошерите с пчели, за които ще се наложи да се грижите, в случай, че практикувате тази професия за в бъдеще.

ЦПО Рубиес осигурява професионален преподавател, разполагащ с реален, практически опит. Също така, „Курс по Пчеларство“ включва и практически, и теоретични занятия.
Аватар
Dinko
Мнения: 1803
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Къде се провеждат курсове за пчелари ?

Мнение от Dinko »

Пчеларско Сдружение "Акация"-1899" Пловдив организира обучение за начинаещи пчелари.
Обучението се провежда в Дружество "Акация" на улица"Весела"-№31
За допълнителна информация тел.0898 554 163
Аватар
Dinko
Мнения: 1803
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Къде се провеждат курсове за пчелари ?

Мнение от Dinko »

СПЕЦИАЛНОСТ "ПЧЕЛАРСТВО"
(първа квалификационна степен)

За да се подпомогнат производителите да изпълнят изискванията на МЗХ и поради големия интерес от тяхна страна, Съюз по хранителна промишленост към ФНТС организира през тази година поредното професионално обучение по специалност „Пчеларство" – І квалификационна степен /част от професия/.
СХП има издадена Лицензия от НАППО за провеждане на обучение по посочената специалност. Целта на обучението е работещите в този бранш за по-кратко време да придобият Удостоверение за професионално обучение. Поради това, че програмата по това обучение е заложена със 150 часа, от които 110 часа теория и 40 часа практика /или целодневно обучение 10 дни/, СХП Ви предлага задочна форма на обучение в рамките на 5 работни дни.
Водещи специалисти от бранша ще ви запознаят с основните теми от образователния курс. На всеки участник ще бъде раздаден учебен материал, от който трябва да се подготви за явяване на ТЕСТ пред Комисия.
Обучението включва следните основни теми:
1. Биология на пчелното семейство
2. Състав на пчелното семейство
3. жилища на пчелите
4. Работа в пчелина и грижи за пчелите
5. Медоносна растителност
6. Болести и неприятели по пчелите

Професионалното обучението завършва с полагане на държавен изпит по теория и практика на професията, които се провеждат по национални изпитни програми в съответствие с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията.
Завършеното професионално обучение се удостоверява със
"Удостоверение за професионално обучение" по образец на МОН.

Желаещите за участие в обучението задължително трябва да имат завършено средно образование или 10 клас на професионална гимназия
Обучението ще се проведе на 23, 24, 25, 26 и 27.03.2015 г. в Дом на техниката - София, ул. "Г.С.Раковски" № 108, 5 етаж, зала № 503.
Продължителността на обучението е пет дни по 8 часа. Програмата включва теоретическа и практическа подготовка по различните модули.
Броят на участниците в курса не трябва да бъде повече от 15 и не по-малко от 6 човека. За останалите желаещи ще се организира следващ курс за обучение.
Записването в курса става по реда на пристигане на заявките!
Регистрацията на участниците е на 23.03.2015 г. от 09.00 до 10.00 ч. в СХП, ул. "Г.С.Раковски" 108, офис 408, ет. 4. Откриването на курса е в 10.00 ч.
Цената за един участник е 300 лева без ДДС и в нея са включени всички разходи по провеждането на обучението. По време на обучението са предвидени кафе-паузи.
По време на обучението курсистите могат да ползват хотел "Славянска беседа" /тел. 02 988 04 41/. В цената на курса не е включен хотела.
Заявки за участие с копие от платежно нареждане, се изпращат най-късно до 18.03.2015 г. на адрес:
Съюз по хранителна промишленост
София 1000, ул. Раковски 108, офис 408
Тел./факс: 02/ 987-47-44
GSM: 0888 /72 24 82 e-mail: ufi_sb@abv.bg
Инж. Соня Бургуджиева
Сумите се превеждат по сметка:
Съюз по хранителна промишленост
"Юробанк България"; ФЦ София - окръг
BIC код: BPBIBGSF
IBAN: BG05 BPBI 7942 1019 1562 01
Таксата може да бъде внесена и в деня на регистрацията в брой, но само след предварителна уговорка.
Публикувай отговор

Обратно към “Образование / Лицензиране / License”