Пчелари спечелиха делото срещу ОбС - Никола Козлево

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Пчелари спечелиха делото срещу ОбС - Никола Козлево

Мнение от Dinko »

Пчелари спечелиха окончателно делото срещу решение на Общинския съвет в Никола Козлево, ограничаващо броя на отглежданите пчелни семейства до десет.

С решение от 26 февруари Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл в полза на пчеларите, каза за ТОП НОВИНИ адвокат Николай Колев, който защитава интересите на собствениците на пчелини, които на първа инстанция спечелиха заведеното в Административния съд в Шумен дело срещу приетите от ОбС Никола Козлево изменения на Наредбатаза отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства на територята на общината.

С постановеното решение последната съдебна инстанция потвърждава решението на шуменските магистрати в частта, в която са отменени разпоредбите на приетата наредба, съгласно които в населените места стопаните могат да отглеждат максимум по 10 пчелни семейства.

Според ВАС въпросният текст от наредбата противоречи на Закона за пчеларството и въведеното ограничение на броя на разполаганите пчелни семейства е незаконосъобразно. Висшите магистрати са постановили, че спорната разпоредба противоречи на Закона за пчеларството, който е акт от по-висока степен.

В решението на ВАС е посочено още, че съгласно Закона за пчеларството за устройването на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства държавата или общините могат да учредят право на ползване, но никъде не е визиран таван по отношение на броя на пчелините (пчелните семейства) в дадени зони - земеделски земи, горски територии или в урегулирани поземлени имоти. „В закона са посочени правото на ползване и отстоянията на постоянните пчелини от съседни имоти, но не се въвеждат каквито и да било ограничения относно техния брой”, гласи решението на ВАС.

В сила обаче остават приетите в Наредбата за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства текстове, които разписват различен статут за физически и юридически лица, както и за юридически лица с управление на фирмата на територията на Общината и такива, които са с управление в друго населено място.

В тази връзка Административнит съд в Шумен се произнесе, че текстовете са неясни и разписват различен статут за отделните субекти. Според решението на ВАС „от разпоредбата е видна волята на Общинския съвет, който е регламентирал, че се отнася до всички субекти, живеещи постоянно или временно пребиваващи физически или юридически лица с управление на територията на общината”, а спорните текстове не са в несъответствие и не противоречат на специалния Закон за пчеларството.

„Решението на ВАС ни удовлетворява напълно”, каза за ТОП НОВИНИ Бранимира Тодорова, съпруга на Георги Тодоров, който е един от пчеларите, атакували в Административен съд-Шумен спорните текстове на общинската наредба. Според адвокат Николай Колев, отпадането на ограничението за броя отглеждани пчелни семейства, е основното искане на пчеларите, което на практика е уважено с окончателното решение на ВАС.

ТОП НОВИНИ припомня, че делото за отмяна на спорните текстове в приетата от ОбС Никола Козлево наредба беше образувано по жалба на пчелари, а на 12 февруари миналата година Шуменският административен съд излезе с решение за отмяна на визираните разпоредби. Впоследствие от Общинския съвет в Никола Козлево атакуваха решението на шуменските магистрати пред по-горната инстанция, която излезе с окончателно решение по казуса.
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”