Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от Dinko »

http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15413/
Уважаеми журналисти, днес е внесен законопроект за ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ до 10 броя, което ще доведе до окончателното унищожаване на пчеларството в България! Изнасянето на пчелините от населените места е свързано с ел.ток, вода, сгради, огради и охрана, път и др., което е непосилно за пчеларите! Възразяваме срещу това!
Име на законопроекта Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пчеларството
Сигнатура 554-01-108
Дата на постъпване 29/05/2015
Сесия Трета сесия
Текст на законопроекта PDF формат
Вносители
РУМЕН ДИМИТРОВ ХРИСТОВ
РУМЕН ДИНЕВ ЖЕЛЕВ
ВАЛЕНТИН СТЕФАНОВ ВАСИЛЕВ
ЖИВКО ИВАНОВ МАРТИНОВ
АЛТИМИР ЕМИЛОВ АДАМОВ
ЦВЕТА ВЪЛЧЕВА КАРАЯНЧЕВА
СУЛТАНКА ДИМИТРОВА ПЕТРОВА
ПЕТЪР ХРИСТОВ ПЕТРОВ
РУМЕН МАРИНОВ ЙОНЧЕВ
МАРИЯ ЩЕРЕВА БЕЛОВА
/ 1 от РБ, 2 от ПФ, 1 от ББЦ и 6 от ГЕРБ/
Разпределение по комисии
Комисия по земеделието и храните (водеща)
http://parliament.bg/bills/43/554-01-108.pdf
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от Dinko »

Чиновниците са откачили.
То си има норма , на 10 м2 - 1 кошер :idea:
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от Dinko »

От ухапване от кучета загиват много повече хора,
отколкото от ухапване от пчели.
Защо не забранят кучетата ?
От цигари загиват много хора, защо не забранят цигарите ?
В България селата обезлюдяха, останаха само
пчеларите и то неделните.
И тях ли искат да изгонят ?
Тогава какво ще ядат чиновниците ?
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от Dinko »

Национален пчеларски протест на 10.06. от 13 до 15 часа пред Народното събрание

Не на убийствения за българското пчеларство Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пчеларството!
Пчелите не са агресивни насекоми, отровните пестициди ги правят такива, пчелите са индикатори за замърсяване на природата - въздуха, водата и растенията с пестициди, пестицидите са причина за бума на раковите заболявания, раковите заболявания са причина за 17% от смъртните случаи при хората!

Национален пчеларски протест
Организира се от Сдружение"Съюз на българските пчелари".
10 юни 2015 г. в 13:00
София, площад "Народно събрание"

https://www.facebook.com/events/1427022980953199/
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от valyo »

Предварително да кажа че не одобрявам точно тaзи норма. 10 кошера е цифра, изсмукана от пръстите и не почива на на никаква, още по-малко реална, преценка. И един кошер може да предизвика фалтален край в алергичен човек и 20 кошера до оградата на съседа може да са безопасни.

Но не мога да не призная известна логика в законопроекта. Пчеларите твърде много занагляхме. Не са редки пчелини с по 200 и 300 семейства в рамките на селото, в непосредствена близост с хора които не искат да живеят до толкова пчели и те (съседите) имат това право.
Аз съм съгласен с това, че който е превърнал пчелите в препитание, трябва да се погрижи да ги изнесе извън населеното място. И то на достатъчно разстояние. По този начин ще са защитени и интересите на любителите пчелари с по няколко кошера в двора, които сега са пред изчезване. Цялата логика на субсидирането на отрасъла е сбъркана. Сега пари получават по правило пчеларите с големите пчелини, което е грешка. Много по-полезни за опрашването са малкото на брой, разпъснати любителски пчелини и следователно те трябва да са подпомагани. Един вид и като допълнителен стимул за любителите да не увеличават твърде много кошерите в населените места.

Който се занимава любителски, трябва да има право, както е било и в миналото, със съгласието на непосредствените съседи, да може да си гледа в двора някакъв разумен брой кошери. Горната граница следва да гравитира около 20 броя и в зависимост от конкретната обстановка. Т.е. перценката да е в общината, но не повече от около 20 зимуващи семейства.

Около, защото винаги се правят отводки, и т.н. и може да се случи лятото временно да има повече семейства в двора.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Безумие - ограничаване броя на пчелните семейства в УПИ

Мнение от Dinko »

До: Г-жа Цецка Цачева,
Председател на Народното събрание


ОТНОСНО: Против приемането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пчеларството, насочен към ограничаване на броя на пчелните семейства, отглеждани в УПИ до 10 броя и изнасяне на останалите пчелни семейства извън населените места.

Уважаема г-жо Председател,

Известен е фактът, че повечето пчелни семейства са разположени в населените места в страната. Малка част от пчелите са в горски или в общински имоти извън населените места. Основно, стационарните пчелини са изградени в урегулирани поземлени имоти /УПИ/ и в имоти без регулация, най-често близо до селищата. Пчелите са там, където са медоносните растения: дървета, храсти и треви. Освен в масивите от насаждения на рапица, слънчоглед, кориандър, лавандула и т.н, както и на овощни дръвчета, пчелите са в дворовете с цветя, овощни и зеленчукови насаждения. Разположени в пчелини извън селищата, пчелите пак посещават дворните места с цветя и друга растителност. Пчелите са в градовете, както е известно има и разположени върху големи административни сгради на световни столици, без това да пречи на хората. Нещо повече, добитите пчелни продукти при отглеждане на пчелите в градски условия са чисти или по-чисти в сравнение с отглежданите сред масиви. Статистиката сочи, че случаите на смърт на хора, причинени от пчелоужилвания са единични, докато вследствие на автомобилни катастрофи, или ухапвания от кучета са много повече, но не се иска изнасянето на автомобили или животни от селищата. Пчелите и хората съжителстват от хиляди години, в резултат на което хората са се приспособили към пчелната отрова. Малък процент от тях обаче имат алергия и в това е проблемът.
Във връзка с постъпилия Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пчеларството от група народни представители, изразяваме своето безпокойство и тревога за бъдещето на сектора. Редуцирането на броя на пчелните семейства в УПИ до 10 броя означава, че трябва да извадим останалите пчелни семейства от дворните места и да ги изкараме на гола поляна , без ток, без вода, без ограда, без помещение за инвентар, без охрана. Това не бива да се допусне, още повече, че няма къде да изнесем пчелите - общините трябва да осигурят подходящи терени за разполагане на изнесените пчелини, което едва ли е възможно в обозримо бъдеще.
Възраженията ни срещу предвидените промени в Закона за пчеларството са :
- Пчелните семейства /кошери/ не се застраховат против кражби - нито една застрахователна компания не изплаща премии за кражби;
- Много от пчеларите, бенефициенти по пчеларски програми са длъжни да не местят кошерите си от стационарните пчелини най-малко 5 години. Нарушението на договорите води до връщане на получените суми;
- Оглеждането на пчелите и добиването на пчелния мед и другите пчелни семейства са пряко свързани с прилагане на системата на добрите хигиенни практики. В местата извън регулация това ще бъде трудно осъществимо и свързано с огромни разходи за пчеларите.
Ето защо, Управителният съвет на сдружение „Съюз на българските пчелари” на свое заседание на 08.11.2014 г., взе решение да се обърнем съм Вас г-жо Цачева, със становище
против промени в Закона за пчеларството, насочени към ограничаване на броя на пчелните семейства, отглеждани в УПИ, или към изнасяне на пчелините от населените места.
Предлагаме да не се прави промяна в Закона за пчеларството със записване на брой пчелни семейства, отглеждани в УПИ.

Писма с подобен текст бяха депозирани до: г-жа Десислава Танева – министър на ЗХ и г-н Константин Пенчев - Омбудсман в РБ , в края на 2014 г.


31.05.2015 г. Председател на УС:
гр. София / инж. Михаил Михайлов/
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”