Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

Протест пред БАБХ заради убитите кончета

Неправителствени организации за защита на животните протестираха пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината е случаят с умъртвените четири кончета и две кучета.
Скандалът с умъртвените кончета предизвика възмущение сред гражданите и доведе до протест, подкрепен от организации за защита на животните. В отговор на недоволството от Агенцията по храните обясниха, че спазват закона, който повелява евтаназиране на животните, превозвани без документи:

Агенцията може да казва, че спазва закона, но това е дезинформация, защото законът първо дава избор дали животните да се конфискуват в полза на държавата и след това евентуално възможност да се прецени дали да бъдат унищожени. В случая не трябваше да бъдат унищожени, още повече че има един член в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който изрично изброява кои животни и в какви случаи да бъдат унищожавани, обясниха протестиращи.

http://bnr.bg/
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

Агенцията може да казва, че спазва закона, но това е дезинформация, защото законът първо дава избор дали животните да се конфискуват в полза на държавата и след това евентуално възможност да се прецени дали да бъдат унищожени. В случая не трябваше да бъдат унищожени, още повече че има един член в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който изрично изброява кои животни и в какви случаи да бъдат унищожавани, заявиха обаче протестиращи, цитирани от БНР.

Събитието бе организирано от сдружение "На Ти с природата" - доброволческа организация за защита и хуманно отношение към животните.

Организацията излезе с протестна декларация срещу "бездушното и нехуманно поведение на БАБХ", която е изпратена до земеделския министър в оставка Десислава Танева и до изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

В нея се настова за:

1. Незабавно уволнение на служителя на ОДБХ – София област д-р Найденска, разпоредила евтаназията на конфискуваните коне и кучета, както и на директора на ОДБХ – София област, допуснал това;

2. Незабавно уволнение на д-р Чобанов, който демонстрира непознаване на законодателството, което следва да прилага в работата си, и който не търси възможност за запазване на живота на конете и кучетата, въпреки че такава му е дадена от закона;

3. Оставка на д-р Дамян Илиев – за цялостен провал на политиката по хуманно отношение към животните;

Природозащитниците заявиха, че са възмутени от факта, че вместо да санкционира некомпетентните си служители, агенцията излиза със съобщение, което оправдава действията им с влошената епизоотична обстановка в страната.

"Във връзка с добилите широка известност случаи и с последвалите опити за дезинформация на обществото, изразяваме своето възмущение от това, че служители на агенция, която е контролен орган за спазването на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, си позволяват не само с лека ръка да разпореждат отнемането на живота на здрави животни, но и да заблуждават обществото, че това е императивно изискване на закона", пишат природозащитниците.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26 в общо 9 Области на страната

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода. На заседанието стана ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

Констатирани с 26 огнища на заболяването в 9 Области на страната, това са Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

Беше обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Припомняме, че със Заповед № РД 09-1/03.01.2017г. на министъра на земеделието и храните е забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Между 5 и 6 милиона лева ще са нужни на държавата, за да се справи с птичия грип и да обезщети фермерите. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Тя припомни, че това е заболяване само на птиците и не е опасно за хората.

"Регистрирани са 59 огнища, от които 4 са при диви патици, всички останали са при домашни птици. Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни. Човек не може да се зарази, употребявайки пилешка храна. Българска агенция по безопасност на храните до момента е ангажирала ресурси за справяне с епизолтията? в размер на около 1 милион лева. Извън това следва да прибавим и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвените птици. Тези обезщетения, когато те се изчислят, ще бъдат прибавени към тази сума. Към момента мога да кажа ориентировъчно около 5-6 милиона. Парите са от българския държавен бюджет, но има европейско законодателство, че при такава епизолтия ЕС възстановява на страната направените разходи между 50 и 75%, при условие, че одобри мерките, които са взети".


http://www.babh.government.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

Въпроси и отговори - БАБХ

14. Разбрах, че предстои пръскане срещу нодуларен дерматит по поречието на р. Тунджа. Имам пчели в с. Коневец, общ. Тунджа, обл. Ямбол. Искам да разбера кога ще се пръска в това землище.
Уважаеми господин Каменов,
Третирането ще се извърши утре 26.07.2016 г. по река Тунджа от Лесово-Кап. Петко войвода до гр. Елхово.
Село Коневец не попада в района на третиране. (Публикувано на 25.07.2016 г. )

13. Здравейте, тази сутрин самолети хвърчаха над лозята, които стопанисваме в землищата на с. Татарево и с. Виница община Първомай, Пловдивско. В последствие разбрах, че са пръскали за нодуларен дерматит с препарат, който е забранен при биологичното земеделие, каквото аз упражнявам на 120 ха. лозя и 4 ха едногодишни култури. Моля да ми пратите по мейла официален документ регламентиращ тази дейност, за да мога да го представя пред контролиращите ме органи.
Уважаеми господин Костадинов,
За извършване на мероприятието инсектицидна обработка от въздуха с цел намаляване на популацията на възможния вектор за пренасяне на заболяването Заразен нодуларен дерматит има различни официални документи.
Моля да уточните какъв точно документ Ви е необходим и кои са контролиращите Ви органи, с цел да Ви бъдем полезни.
Препаратът, който се употребява е Цитрол 10/4 УЛВ

12. Здравейте, имам въпрос, имаме открит животновъден обект, като отглеждаме крави в село в Старозагорска област. Всички крави са ваксинирани за нодуларен дерматит от 13,05,2016г. Желаем да продадем няколко крави от тях, има ли законови пречки това да не стане, защото имаше слух че в засегнатите области животните няма да могат да се продават. В селото в което се отглеждат кравите не е открито заболяване, като всички крави са ваксинирани. Ако все пак има такъв срок в който животните да не могат да се продават до кога е той. благодаря!
Ваксинацията срещу нодуларен дерматит се осъществи за да могат животните да бъдат предпазени от заболяването и да може да се възобнови търговията с тях. Ограниченията засягат само търговията на ваксинирани животни с други държави членки на ЕС. На този етап в страната търговията и придвижването на едри преживни животни не е разрешено, тъй като ваксинацията не е приключила изцяло и животните не са изградили имунитет срещу заболяването. След приключване на ваксинационната кампания и преминаването на срока за изграждане на имунитет, търговията и придвижването на говеда ще бъдат разрешени.
Моля да не обръщате внимание на зловредни слухове, а да се допитвате до ОДБХ. (Публикувано на 18.06.2016 г. )

11. Какви са мерките спрямо стопани на ЕПЖ, които отказват извършване на ваксинация срещу заболяването ЗНД?
Заболяването заразен нодуларен дерматит за кратко време се разпространи на много голяма територия от страната ни и се заразиха голям брой животни. Икономическите загуби в резултат на унищожаване на заболелите и контактни възприемчиви животни, забраните за търговия с животни и продукти от тях се изчисляват на милиони левове. Поради възникване на заболяването на територията на Р България, редица трети страни наложиха ограничение на страната ни за износ на животни и продукти от тях.С цел опазване на животновъдството в Р България, БАБХ провежда комплексни мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването в т.ч ваксинация, пръскания с инсектицидни препарати с цел унищожаване на векторите, преносители на заболяването и контрол на движението на животните.
Съгласно дадени препоръки на Европейския орган по безопасност на храните и след съгласуване с експерти от Европейската Комисия, със Заповед РД 11-1066 от 15.06.2016 г. изпълнителния директор на БАБХ е разпоредено всички говеда от всички възрасти да се ваксинират срещу заболяването заразен нодуларен дерматит.
В Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) в чл. 132, ал. 1, т. 10 е разписано, че собствениците, съответно ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни отговарят за официалната идентификация и съдействат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози в т.ч и заразен нодуларен дерматит, а в чл. 417 от същия Закон е посочено, че собственик на селскостопански животни, който не изпълни това задължение се наказва с глоба от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 5000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 10 000 лв. (Публикувано на 17.06.2016 г. )

10. Какво трябва да предприемат животновъдите, в случай, че забележат признаци на болестта, има ли констатирани опити да се укриват заболели животни, за да не бъдат унищожени?
Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция. Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно. Да извършват дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства. Да осигуряват защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

http://www.babh.government.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

7. Какви действия са предприети към момента за овладяване на разрастването на епидемията. В кои области на страната е започнала имунизация на животните и/или пръскане против векторите?
Областите в България са разделени на южни и северни, като е ограничено придвижването на животни (особено на едри преживни) между тях. Говедата във всички селища с констатирани огнища са ваксинирани, като са ваксинирани и селищата в радиус от 20 км около тях. На същите места са извършени и обработки на векторите с летателна техника. С наземна техника ОДБХ третира биотопите на векторите – най-вече торища по фермите.
Всички животни във фермите с потвърдено наличие на заболяването се унищожават максимално бързо и се извършва дезинфекция с цел предпазване от заразяване на други ферми.
С пристигането на новата партида ваксини се надяваме да покрием всички говеда в заразените области. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

6. Какъв е броя ваксинираните животни и на наличните ваксини срещу нодуларен дерматит в страната към момента? Колко броя ваксини са поръчани, от кой вид са, и в какви срокове се очаква да бъдат доставени?
До момента са доставени 150 000 дози ваксина, предоставени като помощ от Европейската Комисия. Следващата доставка се очаква да пристигне на 16.05.2016 г. – 175 000 дози, а последната от 100 000 дози – към края на юни 2016.
Всичката първоначална ваксина (150 000 дози) вече е използвана.
Ваксините са произведени в ЮАР и са „живи“ – съдържат жив, а не убит вирус. (Публикувано на 16.05.2016 г.)

5. Къде се умъртвяват заразените животни и какво се случва с тях след това?
Болните и контактните животни се умъртвяват в самата ферма. В последствие труповете на мъртвите животни се унищожават чрез загробване, а заразената ферма се подлага на дезинфекция. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

4. Съществува ли опасност болестта да се прехвърли върху друг вид животни (напр. овце)?
Не – възприемчиви са едрите преживни животни – говеда и по-рядко биволи. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

3. Какъв е общия брой на евтанизираните животни до момента?
До момента са евтаназирани 1533 говеда. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

2. Какъв е броя на заразените животни до момента и в колко на брой стада са установени заразени животни. Каква е числеността на животните в заразените стада?
Към 14.05.2016 г. има регистрирани 77 огнища на заболяването (заразени стада). В тези обекти (стада) са се отглеждали 1632 говеда, като 102 са били с проявена клиника. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

1. В кои области на територията на страната са разкрити огнища на заразени с нодуларен дерматит животни?
Хасково, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник. (Публикувано на 16.05.2016 г. )

http://www.babh.government.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)

Мнение от Dinko »

Ваксинирайте кравите .
Стига сте ни тровили пчелите :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”