Очаква ни "интеграционен шок"

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
Гост

Очаква ни "интеграционен шок"

Мнение от Гост »

Очаква ни "интеграционен шок"
То че ще боли, ще боли, но поне да ни го кажат навреме, да ни обяснят какво ще ни се случи, за да го преживеем по-лесно

13-09-2005 г. Доживяхме и това чудо жив политик да се вслуша в нашите слова. Отдавна призоваваме при преговорите с ЕС да не тичаме като пърле пред майка си, че може да ни смачка, а да запази чувството си за самосъхранение.Да не бързаме да изпълняваме нещо, разрушавайки цели отрасли на земеделието, без да сме сигурни, че в името на това, което го правим, си заслужава.
Години вече слушаме, че ако изпълним всичко, продиктувано от Брюксел, там ще ни приемат и в България ще потекат реки от мед и масло. Изтрезняването дойде. Новият ни министър-председател заяви: "Не бива да подценяваме възможността България да стане жертва на разногласията в самия ЕС". Очевидно се имат предвид най-вече референдумите във Франция и Холандия, в които народите на тези две държави категорично отхвърлиха идеята за по-нататъшно разширяване на ЕС.
Отдавна вече пишем, че днешният ЕС не е вчерашният, че отдавна вече не е онази динамична и просперираща икономическа сила, която създаде днешния стабилен стандарт на своите народи. Независимо от напъните на евробюрократите в Брюксел, които много често защитават единствено своите огромни заплати, общността е изправена пред сериозен кръстопът, все по-силно се чува гласът на тези, които смятат, че има и други пътища за икономически просперитет.
Свикнали сме да приемаме съседите румънци като мамалигари и по-изостанали от нас. Но там вече очевидно е отминал ентусиазмът от еврочленството, тъй като според едно изследване на местния вестник "Котидианул" над 70 на сто от участниците смятат, че след присъединяването няма да имат пари за храна и лекарства заради предстоящия скок на данъците и цените, че страната им ще се превърне в пазар за чуждестранните стоки, че ще нарасне безработицата и ще спадне жизненият стандарт.
Българинът не се терзае от такива проблеми, никой не се интересува от неговото мнение за предстоящото му еврочленство, а пък и никой достатъчно компетентно не му обяснява какво ще му се случи. Няма обаче никакво съмнение, че и на него му предстои един страшен интеграционен шок, тъй като в краткосрочен план рязко ще намалеят доходите му и значително ще стане по-сложна битката му за икономическо оцеляване. В дългосрочен план ще се почувства очевидно някакво подобрение, но ще бъдем ли живи да видим за какво става дума.
Oт в. Фермер
Гого
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 10:36 pm
Обратна връзка:

Мнение от Гого »

маи вече 1 година и нещо преди да сме влезнали в ЕС започнаха да казват какво ще ни се случи и това е рязкия скок на цените на горивата, тока ,цигарите,и парното.При положение че един пакет цигари ще струва към2,5лв. а заплатата като минимална ще си остане 150лв. следствието е че с една минимална заплата ще можем да си купваме или 60 кутии цигари на месец и нищо повече,или да плащаме по 300-400кв. ток,за други разходи не знам, маи не се предвиждат от ЕС да има за средностатистическия българин, и тои да може да си ги позволява :evil: .
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Важното е, че политиците ни ще си усвоят парите от Европеискя Съюз както на тях си им е добре, а след това ги боли ... за нас. За съжаление никой не може да направи нищо, за да се спре присъединяването ни. Освен може би ако целия народ не направи нещо подобно на подпалването на парламента при Жан Виденов.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”