УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ В „

dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от dimitarbonev »

Не се страхувам, че ще ме изгонят от работната група. Не могат изгонят този, който не е част от нея. Страхувам, се че ще ми секнат дори и оскъдната информация, която получавам от тук от там. Проблема е, че представителка на министерството, на последното заседание е хвърлила копието на проекта, който предложихме на работната рупа (заведено с входящ номер) и е питала малко нервно "кви са тия". Ето какво е отношението към обикновения пчелар. Някакви си там .
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Evgeni Petkov
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Ное 14, 2011 12:38 pm

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Evgeni Petkov »

dimitarbonev написа:Не се страхувам, че ще ме изгонят от работната група. Не могат изгонят този, който не е част от нея. Страхувам, се че ще ми секнат дори и оскъдната информация, която получавам от тук от там. Проблема е, че представителка на министерството, на последното заседание е хвърлила копието на проекта, който предложихме на работната рупа (заведено с входящ номер) и е питала малко нервно "кви са тия". Ето какво е отношението към обикновения пчелар. Някакви си там .
И аз нещо подобно чух в Плевен, че се чудели в работната група "как да намерят цаката на Марко Вачков" , става ми смешно и тъжно, защото ми напомни на това , как преди няколко години един новоизбран браншови пчеларски председател спореше с мен и не знаеше "Св. Харалампий" с "й" ли се пише или само с "и". Та и да знаят дали Марко Вачков има биологични кошери и колко биологични са?!
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

4,4 милиона лева ще бъдат отпуснати по Националната програма за пчеларство през 2015 година. Това каза Кирилка Янина, началник отдел „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие” по време на информационна среща с пчеларите от Северна България.

Приемът на заявления ще започне на 17 ноември. Янина отбеляза, че тази година няма да бъде допуснато да се образуват опашки в Областните служби на Фонд „Земеделие”. Тази година всеки, който подаде заявление по мярка Б, за отпускане на средства за препарати, и по мярка В, за изготвяне на анализ на меда, ще получи подпомагане. При подаване на повече заявления ще бъде осигурен допълнителен бюджет.

„Ако се случи така, че се подадат страшно много заявления и Комисията прецени, че няма да може да се отдели достатъчно бюджет, в Наредбата по прилагане на програмата има разработен механизъм за редуциране по еднакъв начин за всички заявления по финансовата помощ, но пак всички ще получат това, което заявяват. Това се решава от Работната група по управление на програмата, която заседава при Министерство на земеделието и храните. Там участват представители на бранша, представители на Министерството, представители на Агенцията за храните и представители на фонда”, обясни Кирилка Янина.

Тя каза, че за финансиране по Националната програма всеки пчелар може да кандидатства с едно заявление за всички мерки. Янина посочи, че според статистика, предоставена от последното изследване на „Агростатистика” пчеларите не се увеличават, а се окрупняват. „Не расте броят има, а расте размерът на стопанството им и броят на пчелните семейства, които се отглеждат, а това всъщност е една от целите на програмата, т.е. хоби пчеларите да стават професионални пчелари”, отбеляза Кирилка Янина.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

28 ноември е крайният срок за приемане на заявления по Националната пчеларска програма в областните дирекции на ДФЗ, съобщи вчера Ва­­лентина Петрова, председател на Съюза по пчеларство във Велико Търново. „Може да се кандидатства за лекарства, кошери, отводки и майки и участие за техническата помощ на сдруженията на пчеларите, това са четирите мерки: А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общ­ността”, посочи Валентина Петрова, цитирана от радио Фокус.
Процентът на финансовата помощ за кошерите е 60%, за отводки и майки е по 70%. Новост в Кампания 2015 г. е, че бюджетът е увеличен от 150 хил. лв. на 350 хил. лв. по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”. Средствата се отпускат за разходи за информационни материали, организиране на пресконференции, наем на зали и щандове, участие в международни изложения.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

„В края на месец март българските пчелари ще могат да кандидатстват по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на 13-тото Международно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен 2015“, което се провежда от 12 до 15 февруари в гр. Плевен.

Във форума участват над 140 фирми и организации от страната, Европа и Азия, които представят последните новости в областта на пчеларството.

„Тези, които имат над 150 кошера могат да кандидатстват за нови кошери, а тези които имат над 126 кошера и за други инвестиции в областта на пчеларството, като например инвентар“, заяви министър Десислава Танева и обясни, че и по мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски производители“, позната като „Млад фермер“, пчеларите също ще могат да кандидатстват за финансиране. „Критериите са намалени и вместо 131 кошера в миналия програмен период сега е достатъчно те да имат 126 и да използват възможностите за инвестиции по мярката, ако са млади фермери и отговарят на условията“, поясни Танева.

Тя посочи, че Програмата дава повече алтернативни за развитите на сектора спрямо приложението на предходната. „Надявам се, че всеки от Вас ще се възползва по ПРСР. Това ще доведе до увеличаване производството на пчелен мед, който ще намира все по-добър прием на вътрешни и външни пазари и разбира се ще бъде на все по-добра и конкуретна цена.“ каза министър Танева.

Тя отбеляза, че има нова тематичната подпрограма 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ за малките фермери, която касае и по-малки като обем пчелари, на който ще се отпускат средства до 15 000 евро. Като приоритетна политика за Министерството на земеделието и храните е биологичното земеделие и не случайно от новия програмен период се въвежда за първи път отделна мярка за биологичното земеделие. По нея, биологично насочените пчелари ще могат да получат подпомагане за пчелно семейство в размер от 25 евро до 35 евро на година, когато са в период на преход.

От тази година след нотифицикация в ЕК ще започне да се прилага „Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия”.

По Националната програма за пчеларство за 2015 година финансовите средства за подпомагане на сектора са в размер на 4 436 974 лева.

Сред официалните гости на събитието бе и председателят на Народното събрание Ценка Цачева, която заедно с министър Танева, разгледа щандовете на изложителите.

http://www.24chasa.bg/
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

От днес, 22 юни до 31 август пчеларите, изпълнили инвестициите си по мерки „Борба срещу вароатозата”, „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз” от Национална програма по пчеларство (НПП) за тригодишния период 2014-2016, ще могат да подават заявления за плащане пред Държавен фонд „Земеделие“. Крайният срок за всички плащания към пчеларите за прием 2015 г. е 15 октомври 2015 г. Документи ще се приемат в областните дирекции на фонд „Земеделие“.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

Предстои прием за 2017 г. по новата пчеларска програма

На 21 ноември 2016 година започва прием за финансовата 2017 година по мерки А, Б, В, Г и Д от новата Национална програма по пчеларство, съобщиха от Държавен фонд земедлие. Това предвижда обнародваната в петък Наредба № 15 от 31 октомври 2016 г. за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство за периода (НПП) 2017-2019 г.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват познатите на пчеларите от предходните години дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки.

Мерки А и В ще се прилагат за първи път. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В ще е насочена към подвижното пчеларство.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102, като общият бюджет на пчеларската програма възлиза на приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2017 година финансовият ресурс е 4 758 590 лева.

С изплащането на финансова помощ от 3.6 млн. лв. за 2016 г. успешно приключи и третият тригодишен период от прилагането на Националната програма по пчеларство, през който българските пчелари получиха финансова помощ в размер на почти 10.5 млн. лева.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

2 234 стопани заявиха участие в пчеларската програма за 2017 година
Приключи приемът на заявления за финансовата 2017 година по мерки А, Б, В, Г и Д от Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г.
373 заявления са подадени за дейността „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед“ от мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”. Бюджетът за този прием е 359 139 лв., а стопаните, които отглеждат от 20 до 100 пчелни семейства, могат да получат финансова помощ за закупуването на центрофуги, ножове за разпечатване, матуратори, восъкотопилки, вани за разпечатване. По мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство”, по която ще се подпомага подвижното пчеларство, са подадени 11 заявления за подпомагане. Мярката предвижда 89 785 лева за закупуването на пчеларски ремаркета, платформи и системи прикачен инвентар. По двете мерки размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност.
За финансиране по мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”, която е с бюджет в размер на 1 795 694 лв., кандидатстваха 1 679 пчелари. В периода за прием подпомагане по мярка Г „Мерки за подпомагате на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ заявиха 394 земеделски стопани. Разполагаемият ресурс по мярката е 44 892 лева. По мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз”, която е с бюджет от 2 289 510 лв., са подадени 1 699 заявления за подпомагане.
Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2017 година ресурс е 4 579 020 лева.

9 декември 2016 г. Държавен фонд „Земеделие“-РА
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

Пчеларите подават заявления за плащане на изпълнени договори от НПП 2017-2019
От 5 юни до 15 август 2017 г. пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г., могат да подават заявления за плащане. Документи по мерки А, Б, В, Г и Д се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.
Кандидатите могат да заявят плащане за всяка една дейност от Програмата, която са се ангажирали да изпълнят. За да получат финансиране те трябва да имат валидна регистрация като земеделски стопани и да са подали актуална информация за регистъра на пчелините на БАБХ.
Фонд „Земеделие“ превежда субсидиите след приключване на задължителните административни проверки, на които подлежат внесените от пчеларите документи. Извършва се и проверка на място, която да установи, че дейностите по договора са изпълнени коректно. Припомняме, че земеделските стопани трябва да извършат одобрените им разходи по Програмата в периода от 1 август на предходната финансова година до 31 юли на финансовата година, за която са кандидатствали.
Образец на заявлението за плащане и информация за особеностите по окомплектоване на документите могат да бъдат намерени на сайта на ДФ „Земеделие“.


2 юни 2017 г. Държавен фонд „Земеделие“-РА
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

Пчеларите получиха 3, 250 млн. лева по НПП 2017-2019
ДФ „Земеделие” изплати 3 250 301 лева на 1628 кандидати, изпълнили поетите ангажименти по Националната програма за пчеларство (2017-2019). Общият бюджет на Програмата за тригодишния период е близо 14,28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2017 г. ресурс е 4,758 млн. лв. Предвид размера на изплатената финансова помощ, усвояемостта по програмата за тази година е около 70 %.
До 15 август 2017 г., когато изтече крайния срок, бяха подадени 1648 заявления за плащане по петте отворени мерки от НПП 2017-2019 г.

-По мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в
Европейския съюз” финансова помощ заявиха около 970 пчелари, които получиха 2 159 778 лв.

-За закупуване на оборудване за първичен добив и обработка на пчелен мед, по мярка А, бяха внесени близо 300 документа, по които са платени 340 550 лв.
-По мярката за рационализиране на подвижното пчеларство подпомагане от 7 500 лв. получиха 3 земеделски стопани.
-По мярка Б за борба с вароатозата са изплатени 709 676 лв. на 1221 пчелари.
-По мярката за анализ на пчелните продукти са преведени общо 32 796 лв. на 250 земеделски стопани.
Пчеларите, получили подкрепа по Програмата за 2017 г., са реализирали одобрените от ДФ „Земеделие“ разходи в периода от 1 август на предходната финансова година до 31 юли на настоящата финансова година. Средствата са преведени след приключване на задължителните административни ревизии и направените проверки на място, чрез които се установява дали кандидатите са изпълнили дейностите по договорите коректно.
Основната цел на програмата е подобряване на условията за производство и търговия с пчелния мед и пчелните продукти, повишаване ефективността на производството, качеството и конкурентоспособността на българския пчелен мед и пчелни продукти, опазване на пчелната популация, устойчивото й развитие, осигуряване на по-добра заетост и по-високи доходи на пчеларите.
Тригодишната национална програма за пчеларство, която ще се изпълнява до 2019 г., е част от селскостопанските пазарни механизми, предвидени в Общата селскостопанска политика на ЕС. Това е четвъртата поред програма, реализирана в България, след приемането на страната в ЕС.

18 октомври 2017 г. ДФ „Земеделие“-РА
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

Като пръскаха с препаратът Циперметрин отровен за пчелите,
срещу болестта „Заразен нодуларен дерматит“ министърът на земеделието и храните
Десислава Танева
дали си е сложила подписа ?
Трябва да се ваксинират кравите, не да се пръска с отрова :idea:
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

От 19 декември 2017 г. започва прием за финансовата 2018 година по мерките от Национална програма по пчеларство (НПП). Приемът ще продължи до 5 януари 2018 г., а по мярка Е ще приключи на 23 февруари 2018 г.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки.

По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

По мярка Е се финансират проучвания на университети, висши учебни заведения, научни институти и научни организации в областта на пчеларството. За финансово подпомагане могат да кандидатстват проекти, получили положителна оценка на практическо-приложната част от комисия в Селскостопанска академия.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102, като общият бюджет на пчеларската програма възлиза на приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2018 година финансовият ресурс е 4 758 594 лева.

Повече информация за мерките от НПП 2017-2019 г. и условията за финансиране, както и образец на заявлението за подпомагане заинтересованите могат да получат в областните дирекции на Фонда, в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“ в Централно управление на ДФЗ-РА, както и онлайн на сайта на Фонда.

http://www.dfz.bg
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

От 12 ноември 2018 г. започва прием за финансовата 2019 година по мерките от Национална програма по пчеларство (НПП) в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 23 ноември 2018 г.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки.

По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102. Тя е с общ бюджет от близо 14.28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. За 2019 година финансовият ресурс е 4 758 590 лева.

Повече информация за мерките от НПП 2017-2019 г. и условията за финансиране, както и образец на заявлението за подпомагане заинтересованите могат да получат в областните дирекции на Фонда, в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“ в Централно управление на ДФЗ-РА, както и онлайн на сайта на Фонда.

Отново ще се дава възможност инвестициите по мерки А, Б, В и Д да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице.

По време на приема за финансовата 2018 г. са подадени 1742 заявления и са подписани 1659 договора на обща стойност 4 679 860 лв.29 октомври 2018 г. ДФ „Земеделие“ - РА
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО СХЕМИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ

Мнение от Dinko »

1 900 стопани заявиха участие по пчеларската програма за 2019 година
Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г.
Готово е първото класиране на проектите за закупуване на кошери и за закупуване на отводки по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС". Предварителното класиране по двете дейности е направено, защото подадените заявления надхвърлят разпределения бюджет за тях. Списъците на класираните пчелари са качени на сайта на ДФЗ.
Общо 682 пчелари са кандидатствали за финансиране по дейност 1 „Закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни кошери и/или за увеличение на пчелина“. Предвидените средства за дейността са в размер на 1 287 451 лв., а подадените заявления са за 1 313 271 лв.
По дейност 2 „Поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства“ за приема са заделени 990 069 лв. Документи за участие са депозирали 350 пчелари на стойност 1 046 591 лв.
За третата дейност, за закупуване на пчелни майки, бюджетът от 782 166 лв. е достатъчен да покрие подадените 771 заявления за подпомагане. Класирането е направено според критериите за оценка, определени в Наредбата за условията и реда за прилагане на пчеларската програма.
Общо за двата приема за финансовата 2019 г., проведени през ноември и януари, най-голям интерес се наблюдава по мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”, която е с бюджет в размер на 1 262 278 лв., с подадени 1 302 заявления. Подпомагане по мярка Г „Мерки за подпомагате на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ очакват 380 земеделски стопани. Разполагаемият ресурс по мярката е 73 922 лева. За техническа помощ по мярка А бяха приети 279 заявления. Бюджетът за този прием е 354 267 лв., а стопаните, които отглеждат от 20 до 100 пчелни семейства, могат да получат финансова помощ за закупуването на центрофуги, ножове за разпечатване, матуратори, восъкотопилки, вани за разпечатване. За подвижно пчеларство по мярка В са приети 4 заявления. Мярката предвижда 8 435 лева за закупуването на пчеларски ремаркета, платформи и системи прикачен инвентар.
Одобрените кандидати ще бъдат поканени за подписване на договори в областните дирекции на фонда, където са подали документи за участие.
Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14.28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2019 година ресурс е 4 758 590 лева.

18 февруари 2019 г. ДФ „Земеделие“-РА
Публикувай отговор

Обратно към “Кредити от държавата / Credits and grants”