Защо захарта е вредна за здравето?

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Защо захарта е вредна за здравето?

Мнение от Dinko »

“Жестоката” захар
Защо захарта е вредна за здравето? Ето ви 10 причини от нас.

09-12-2008
Може ли нещо толкова сладко да вреди толкова много? Уви, да! Ако обаче не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, запознайте се с 10-те основни причини, поради които е добре да ограничите консумацията й.

1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от... още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

2. Захарта увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания

Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести. Ново проучване предполага връзка между високият GI и различни форми на рака.

3. Захарта влияе негативно на имунната система

Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунната система. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

4. Честата консумация на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром

Това е нещо като “параграф 22”: ако консумирате много захар и други преработени въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите, повечето от нас не получават достатъчно хром с храната.

Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати “крадат” от тези храни хрома, така че мислете в посока “пълнозърнести храни”.

5. Захарта ускорява остаряването

Тя допринася за онзи издайнически знак на остаряването - увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, след като “удари” кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините – процес, който се нарича гликиране. Тези нови молекулярни структури “спомагат” за загубата на еластичността на тъканите в тялото – от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.

6. Захарта уврежда зъбите

С всички други животозастрашаващи ефекти на захарта, понякога забравяме една от основните беди, които причинява. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда по-“ефективно”, отколкото която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да обърнат този процес.

7. Захарта може да причини заболяване на венците, а те – заболяване на сърцето

Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

8. Захарта влияе на поведението и познавателните способности у децата

Смята се, че една от причините за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD) може да е употребата на захар и много деца с ADHD изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок GI, което води до хипогликемия.

Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което води до временен прилив на енергия и същевременно до хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.

Поради тази причина, ако през по-голямата част от времето – и особено за сутрешна закуска – се консумират храни с нисък GI, нивото на кръвната захар и енергията ще останат стабилни и това ще позволи на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира емоциите си.

9. Захарта увеличава стреса

Когато сме подложени на стрес, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества са “спешния екип” на организма, изпратени, за да подготвят тялото за атака или отстъпление. Те влизат също така в действие, когато нивото на кръвната захар е ниско.

Например, една захарна “бомба” (да кажем – парче торта) предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане.

Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани.

10. Захарта заема мястото на важни хранителни вещества

Проучвания на специалисти по храненето показват, че хора, които консумират най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За съжаление, тези, които консумират най-много захар са децата и тийнейджърите – точно хората, които най-много се нуждаят от тези хранителни вещества.

Може би, запознавайки се с тези десет причини да не консумирате захар (или поне не в такива големи количества), ще се опитате да сте по-внимателни в избора на храни. Първата стъпка обаче е да се запознаете къде се “крие” захарта – вярвате или не, но една храна не е задължително дори да има сладък вкус, за да е “тъпкана” със захар.

Когато става въпрос за удобството на пакетираните храни, оставете етикетът да ви каже какво съдържат, и знайте, че само защото нещо “парадира”, че е с ниско съдържание на въглехидрати или “диетично”, не означава “диетично”, не означава, че не съдържа захар.

Източник: Здраве.BG
http://www.zdrave.bg
Mariana
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 8:08 pm
Местоположение: Vratza

Re: Защо захарта е вредна за здравето?

Мнение от Mariana »

Много интересно... и много се замислих :( "Бялата отрова" (нали така се наричаше захарта или бъркам).
А ако заместим захарта с мед :?:
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Защо захарта е вредна за здравето?

Мнение от genata_fi »

Това е истината, да се яде мед, аз от пролетта всичко си подслаждам с мед. Както за пчелите, така и за хората е вредна захарта. Сложна захар, това е, докато се разгради до прости захари, организма се товари с тази дейност. По принцип захарта навлиза веднага в кръвта и се вдига кръвната захар, вследствие на което се отделя огромно количество инсулин, което пък води до рязко намаляване на кръвното, вследствие на което пък организма се стреми да намали това количество инсулин и става един омагьосан кръг. По принцип всички въглехидрати действат по този начин и когато са в повече, организма не може да ги усвои и започва да ги трупа като мазнини в тялото.
Особено за пчелите не е препоръчително да се хранят със захарен сироп, защото това адски много ги изтощава, може само през август месец, пчелите които така или иначе ще загинат до зимата - те да преработят захарта. Или когато се прави захарен сироп - да се добавя и мед, защото меда по някакъв начи инвертира сиропа. Така четох.
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”