Меламин неетично се използва в производството на вафли

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Меламин неетично се използва в производството на вафли

Мнение от Dinko »

Вафлите с меламин в българските магазини
В официалния сайт на Министерството на здравеопазването, публикувано на 6 април, 2009, се казва, че "във връзка с писмо от 3.04.2009 г. на Българска национална асоциация на потребителите до Столична РИОКОЗ, с информация за установено наднормено количество меламин в партида вафли, Министерството на здравеопазването е уведомило съответната РИОКОЗ, която веднага е разпоредила фирмата-производител да изтегли от пазара продуктите от посочената партида. Към момента са изтеглени всички количества от продукта. Извършена е проверка в предприятието-производител. Не са установени съставки, внос от трети страни. Взети са проби от съответната партида, както и от съставката на млечна основа, вложена в продукта, която е с произход от ЕС. Пробите ще бъдат изпратени за анализ в лабораторията в Германия и се очаква резултатите да бъдат получени до края на седмицата.

Ето и кратко интервю на главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, публикувано от dariknews.bg:

Производителят сам ли е изтеглил партидата?

Производителят е изтеглил партидата по разпореждане на РИОКОЗ – Софийска област.Проверено ли е дали всичко е изтеглено?

Не, защото за да се направи такава проверка, трябва да се опомене марката вафли и партидният номер, с което на практика ще излезе от анонимност производителят, но срокът на годност е до утре, така че не очакваме да се продават вафли с изтекъл срок на годност.Какъв е рискът, ако често консумира храни с меламин над нормата?

Специално за конкретния случай е открито количество малко над два пъти и малко над нормата. Специалистите коментират, че трябва да се изяде изключително голямо количество вафли, за да настъпят някакви увреждания на организма от меламина. Той уврежда основно отделителната функция, бъбреците. Едва ли някой си позволява да изяде 40-50 вафли на ден, за да получи такова увреждане. Пробите са изпратени в Германия и очакваме резултати до края на седмицата.Zdrave.log.bg пък иска да попита Здравното министерства защо укрива от населението марката вредна вафла с меламин и защо с това неупоменаване на производителя застрашава здравето на всички ни за сметка на икономически интереси? Ако аз съм си купила вафлата точно преди да бъде изтеглена от пазара, не трябва ли да знам, че тя съдържа меламин?

Припомняме, че китайското правителство осъди на смърт дузина и още толкова с доживотни присъди за разпространеното в Китай бебешко мляко с меламин, причинило смърт на кърмачета.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Меламин

Мнение от genata_fi »

Това е проблема, икономически интереси, както и за млечните продукти, така и за сладкарските изделия, а да не говорим и за престъпниците и убийците, там пък се съобщават само инициалите им. Това ли е демокрацията, да се защитават интересите на престъпниците, а не на хората и потребителите. Та ако излезе по телевизията кой е производителя, нали няма никой после да му купува продукцията. Шантава държава.
buci59
Мнения: 591
Регистриран на: Пет Яну 30, 2009 10:21 am
Местоположение: Силистра 50 бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Меламин

Мнение от buci59 »

Абе има ли все още някакъв хранителен продукт който да не е омаскарен?То маи и държавата ни вече е такава.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Меламин

Мнение от Dinko »

Шестима души са в затвора, а 41 са задържани в Китай по подозрение, че са продавали мляко на прах, заразено с меламин - същото, което уби шест бебета, увреди здравето на десетки хиляди други и предизвика огромен скандал през 2008 г., съобщава АФП.

Трима от шестимата в затвора са служители на завод в провинция Цинхай, Северозападен Китай, откъдето е дошло заразеното мляко на прах в съседната провинция Гансу, предава Синхуа.

Срещу другите трима има подозрения, че са укрили заразени млечни продукти, които е трябвало да бъдат унищожени през 2008 г., и след това са ги продали на завода в Цинхай.

Меламинът е отровно химическо вещество, използвано в индустрията, с помощта на което се симулира наличието на протеини и което позволява на производителите да мамят, като прибавят вода в млякото.

През 2008 г. меламин бе открит в продуктите на 22 китайски млекопроизводителни компании. Шест бебета починаха след консумацията на мляко на прах с меламин, а 300 000 се разболяха, както някои получиха сериозни бъбречни усложнения.

Скандалът, който дълго време бе премълчаван, предизвика психоза в Китай и стана причина за масово изтегляне от търговската мрежа в страната и чужбина на всички китайски продукти, съдържащи мляко, припомня БГНЕС.

Двадесет и един души бяха съдени за участието им в трафика, разкрит през септември 2008 г., малко след Олимпийските игри в Пекин. Двама получиха смъртни присъди и бяха екзекутирани.

Китайското правителство нееднократно е уверявало, че всички партиди заразено мляко са иззети и унищожени. В края на миналата година обаче количества, които би трябвало да са унищожени през 2008 г., се появиха в някои китайски провинции.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Меламин неетично се използва в производството на вафли

Мнение от Dinko »

Меламин e химично съединение — 1, 3, 5-триамино-2, 4, 6-триазин; безцветен кристал; тт 354°C (при разлагане); практически неразтворим в хладка вода и повечето органични разтворители. М. — основа, с киселините образува соли (C3H6N6×HCI и др.), които се разлагат при нагряване. Меламинът се получава от карбамид (урея) CO(NH2)2 при 350-450°С и налягане от 50-200 MPa; преди се е произвеждал също и от дициандиамид (NH2CN)2 при температура 180—500°С и налягане от 4-20 MPa(40-200 kg/sm²).

През 2007 г. производство на меламин в света надхвърля 1 млн. т.

Използва се при производството на меламин-формалдехидни смоли (пластмаси, лепила, лакове, суперпластификатори за бетон), йонообменни смоли, дъбилни вещества, хексахлормеламин, използван при производството на багрила и хербициди, в козметиката. Меламин се влага и при производство на ускорители на растежа на растения (растежни регулатори). Използва се и като небелтъчен източник на азот в храненето на домашния добитък. Обаче през 1978 г. е направен извод за неприемливост на меламина като небелтъчен източник на азот, поради по-бавното му и непълно хидролизиране в сравнение с други - например карбамид (Urea).

Меламинът неетично се използва в производството на хранителни продукти с цел повишаване на измерваната при анализ концентрация на белтъчини. При анализ по методите на Кьелдал (Kjeldahl) и на Дюма (Dumas) съдържанието на белтъчини се оценява по съдържанието на азот.

Меламинови смоли се произвеждат още от 1930 - 1940 г. от мултинационални компании като Ciba® и Henkel®, но без значителен търговски успех.

Поради изключителните му свойства като устойчивост на топлина, светлина, химически вещества, абразивност, и на запалимост, меламинът има успех непосредствено след Втората световна война.

Главното производно на меламин, повече известен под търговското наименование Formica®, в миналото е широко използвано за производство на плоскости в кухни, бистра и ресторанти поради лесната им поддръжка.

http://bg.wikipedia.org
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”