С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
potrebitel

С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от potrebitel »

В тази статия ще ви запознаем с консервантите, които се добавят към хранителните продукти. За които пише на етикетите, а ние не знаем какво означават.

http://www.potrebitel.bg


E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.
nikeca_k
Мнения: 66
Регистриран на: Чет Апр 03, 2008 9:45 pm
Местоположение: гр Чепеларе

Re: С какви консерванти се храним

Мнение от nikeca_k »

В магазина видях буркан с мед, на който е изписано "чист пчелен продукт", а отзад пише видовете консерванти.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: С какви консерванти се храним

Мнение от dimitarbonev »

Сезирай комисията за защита на потребителя. Това е нарушение на закона. Тази комисия ще направи проверка и ще предприеме съответните действия
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: С какви консерванти се храним

Мнение от Dinko »

Само за ден поглъщаме повече от 40 различни Е-та
Някои от тях канцерогенни. Особено опасни за децата
Добавки увеличават с 50% риска от инфаркт и инсулт

Изкуствените добавки в храните рязко покачват риска от фатални здравословни проблеми като инфаркт и инсулт и изискват те да бъдат напълно забранени за употреба.

Вместо това обаче от Европейския орган за безопасност на храните увеличиха позволените добавки от 1520 на 1990.

Така в България почти всяка втора храна в супермаркета е тъпкана със законни отрови, които бавно, но сигурно увреждат здравето ни, алармират учени.
експеримент на "Досие", консултиран с национални специалисти, доказа, че

само за един ден може да приемем над 40 различни добавки,

някои от които изключително опасни.

Избрахме произволно сред най-продаваните пакетирани храни от популярна търговска верига - такива, каквито мнозина българи консумират всекидневно. Ето каква е равносметката от етикетите им. Ако дори само един ден ядем предимно пакетирана храна и полуфабрикати, ще си набавим над 40 различни Е-та, някои от които повече от веднъж, рискувайки да превишим минималната безопасна дневна доза.

Сред тях има добавки, считани за канцерогенни, криещи риск от образуване на тумори.

или особено опасни за децата. Примерното меню включва за закуска пакетиран сандвич с шунка, кроасан и разтворимо кафе, за обяд – разтворима супа, пица за микровълнова фурна и сладолед; за следобедна закуска – хот-дог, сок в кутия и вафла, а за вечеря - печена наденица с гарнитура картофено пюре на прах и крекери.

Равносметката от това меню е прием на 40 различни добавки, сред които Е 100, Е 120, Е 141, Е 150, Е 160, Е 471, Е 621, Е 635 – с висок риск от алергични реакции; Е 300, Е 322, Е 330, Е 414 – провокиращи стомашни проблеми; Е 340 – провокиращ метаболитни проблеми; Е 301, Е 316, Е 320, Е 407 – криещи риск от образуване на тумори; Е 250 и Е 950 – канцерогени и Е 951 – една от най-опасните добавки. Ако към това меню консуматорите добавят и няколко чаши газирани напитки, бонбони, шоколади, бисквити и дъвки, вредните Е-та се увеличават в пъти.

Затова учени от цял свят алармират, че изследванията за безопасност на някои от адитивите не са адекватни, защото се вземат предвид веществата поотделно, в минимална доза и без да се отчита как се променя действието ми при неизбежното всекидневно комбиниране с други Е-та.

Учени от Щатския университет на Айова настояват някои добавки да бъдат напълно забранени за употреба, защото рязко покачват риска от фатални здравословни проблеми като инфаркт и инсулт.

За най-новите български изследвания, доказващи, че някои добавки увреждат ДНК-то, четете в новия брой на в. "Досие"

http://www.24chasa.bg/
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: С какви консерванти се храним

Мнение от Майка »

Вярно е, че всички тези неща, влагани в преработените храни не са безобидни, и че е възможно да предизвикват рак и други заболявания. Но има друг фактор, който е съществен и определящ при развитето на заболяванията, известни като болести на охолството /рак , сърдечно-съдови болести, диабет и др./, за който не се говори.

Това е откъс от книгата Китайското проучване, автор Т. Колин Кемпбъл, Ph.D И Томас М. Кемпбъл
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... 1946813547 - от тук
"След като напуснах МТИ (Масачучески технологичен институт) и взех работа във факултета на техническия университет във Вирджиния, започнах да координирам техническата помощ за голям национален проект във Филипините за недохранени деца. Част от проекта беше разследване за необикновено високата заболеваемост от рак на черния дроб, обикновено болест на възрастните, но често срещана при филипинските деца. Предполагаше се, че голямата консумация на афлатоксин, намиращ се във фъстъците и царевицата, е причината за проблема. Афлатоксинът се считаше за един от най-силните канцерогени, откривани някога.

За 10 години нашата цел във Филипините беше да се подобри детското хранене на по-бедните фамилии, проект спонсориран от Агенцията на САЩ за международно развитие. Ние отворихме над 110 центъра за самопомощ и обучение по хранене в цялата страна.

Целта на тези усилия във Филипините беше проста: да направим така, че децата да приемат колкото се може повече протеини. Тогава беше прието че недохранването на децата по света се дължи на липса на протеин, особено на храни от животински произход. Университети и правителства по целия свят работеха, за да се избегне предполагаемият недостиг на протеини.

В този проект, обаче, аз открих една черна тайна. Децата с най-много животински протеин в диетата бяха тези с най-голяма вероятност да имат рак на черния дроб! Те бяха децата на най-богатите фамилии. След това аз забелязах изследване от Индия с някои доста провокативни резултати. Индийските изследователи са изучавали 2 групи мишки. В едната група те са давали канцерогенния афлатоксин и са хранили мишките с диета, съставена от 20% протеин, ниво което е близо до нивото, което много от нас консумират на Запад. На другата група те са давали същите количества афлатоксин, но храната е съдържала само 5% протеин. Невероятно, но всяко животно, консумирало 20%, имало следи от рак на черния дроб, а всяко животно, консумирало 5% протеин, е избегнало рака на черния дроб. Това е бил резултат 100:0, неоставящ никакво съмнение, че храненето е било решаващият фактор, спрял канцерогенния химикал (и то не какъв да е, а изключително силен канцерогенен химикал!) и способствало за контрола на рака."В книгата има много полезна информация включително и за манипулиране на научни изследвания. Но дебело се подчертава, че храната - дали е от растителен или от животински произход и дали е преработена - е определяща за това дали ще се развие или не едно заболяване /рак и другите изброени по-горе болести на излишеството/ дори при наличие на канцерогени в нея.
Аватар
Dinko
Мнения: 1802
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от Dinko »

Оцветените сладоледи са с най-голямо количество на опасни Е-та.

Това показват данните на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, оповестени на специална пресконференция. Вредните добавки има още в цветните бонбони и множество от шарените торти, любими на деца и възрастни. Прекалената им консумация може може да доведе до рак след години.

Техен екип направи подробно изследване на добавките в храните.

Доц. д-р Георги Милошев, ръководител на лабораторията, обяснява, че екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката, който е 10 хил. пъти по-чувствителен.

"Изпробвахме го с различни вещества, които доказано увреждат ДНК. Добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни, в много високи концентрации увреждат клетката", каза той, цитиран от ТВ 7.

Експерти от лабораторията са изследвали 14 Е-та в храните, от които шест са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК. Това са оцветителите – еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консерванта натриев нитрит (Е250), добавката кофеин и 4-аминоантипирин (4ААР), който често се използва във фармацевтичната промишленост.

Доц. д-р Милошев алармира, че след прекомерна употреба на тези вредни неща, Е-тата могат да се интегрират и предават в поколенията.

Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, отбеляза специалистът.


standartnews.com
зуница
Мнения: 268
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от зуница »

Вместо сладолед, студен пъпеш с мед. Дори и рима се получи. :D
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от Майка »

Преработените храни са опасни не само заради Е-тата.
Опасни са и заради хидрогенираните мазнини, които влагат в тях. Наскоро се чудех каква халва да си купя и трябваше да избирам от три вида в магазина. По тази причина започнах да чета съдържанието. И ... какво прочетох - хидрогенирана мазнина. Викам си - добре, няма да е халва, друго ще си купя. Да, обаче не, не си купих нищо. Всичко, което си избрах, съдържаше хидрогенирана мазнина.
Започват да скриват съдържанието на вида мазнина, като пишат само растителна мазнина, без да уточняват дали е хидрогенирана или нехидрогенирана.

Според този материал, в сладоледите също влагат хидрогенирани мазнини!!!, в шоколада, дори в киселото мляко, което считаме за много полезно заради лакто бактериите!!! Не знам в какво не слагат.

http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1% ... 0%BD%D0%B0

Та както казва Зуница, вместо сладолед - пъпеш с мед, тоест непреработени храни, а и нетретирани с БОВ /старото име на пестициди/, по възможност! :D
зуница
Мнения: 268
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от зуница »

Майка написа:... Наскоро се чудех каква халва да си купя и трябваше да избирам от три вида в магазина....
Горещо препоръчвам суров тахан с мед.Правя го 1/1 за да не се изморя от бъркане.Получава се нещо като мека тахан халва.Учудващо бързо се яде и не втръсва. :wink:
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от Майка »

зуница написа:
Майка написа:... Наскоро се чудех каква халва да си купя и трябваше да избирам от три вида в магазина....
Горещо препоръчвам суров тахан с мед.Правя го 1/1 за да не се изморя от бъркане.Получава се нещо като мека тахан халва.Учудващо бързо се яде и не втръсва. :wink:
Със суровия тахан пак опираме до преработените храни, така че не знам...
зуница
Мнения: 268
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от зуница »

От написаното в страницата на производителя не намирам нещо обезпокоително.
http://balcho.bg/bg/Начало/
Ще чета и на бурканчетата.Стресна ме.От години имам доверие на суровия тахан.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Майка
Мнения: 672
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 12:31 pm

Re: С какви консерванти - опасни Е-та се храним ?

Мнение от Майка »

Направили са и петиция, в която се обяснява проблемът с Е-тата и защо е важен проблемът. Над 3000 души вече са се подписали.

http://news.ibox.bg/news/id_87242916
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”