7 ползи от меда за здравето

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

7 ползи от меда за здравето

Мнение от Dinko »

Пчелният мед е всепризнат за лековит още в древността. Ползвали го като чудодейно средство за здраве и дълголетие. И днес той е сред храните, носещи ценни съставки за организма ни. Научно доказано е, че медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. В тази връзка е хубаво да знаем най-ценните му качества.

"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед... и това са две гърненца с мед", казва Мечо Пух. Медът е източник и на витамини (С и В), минерали (калций, желязо, калий, цинк, мед, манган, селен), протеин и фибри, което го прави незаменима част от балансираното хранене. Ето няколко негови полезни ефекта върху здравето ни, подбрани от Farmhopping:

БОГАТ НА АНТИОКСИДАНТИ

Феноли, ензими, флавоноиди, пептиди и други съставки правят меда коктейл от изключително полезни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулти и някои видове рак, а освен това се грижат и за здравето на очите.

НАМАЛЯВА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Високото кръвно налягане е един от основните фактори за повишения риск от сърдечни болести, а медът може да е един от естествените начини за регулирането му, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти.

СПОМАГА ЗА ПОДОБРЯВАНЕТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА

Високите нива на LDL холестерола също са важен фактор за повишения риск от сърдечни заболявания и атеросклероза. Няколко изследвания заключават, че консумацията на мед може да доведе до намаляването на нивата на LDL холестерола и повишаването на HDL ("добрия") холестерол. Едно от изследванията например, проведено сред 55 участника, сравнява консумацията на мед и бяла захар, и открива че медът е довел до 5.8% по-ниски нива на LDL и 3.3% по-високи нива на HDL холестерола.

НАМАЛЯВА НИВАТА НА ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ

Още един от факторите за проблеми, свързани със сърцето – високите нива на триглицеридите, които освен това могат да са причина и за появата на диабет тип 2, може да се повлияе положително от меда. Замяната на захарта в храната с мед може да намали нивото им с 11-19% според проведени изследвания по темата.

ПОДОБРЯВА РАБОТАТА НА СЪРЦЕТО

Освен че може да намали риска от различни заболявания, медът качествено подобрява функцията на този орган, отново поради причина на богатото си съдържание на феноли и други антиоксиданти. Те подобряват кръвопотока и могат да предотвратят образуванията на съсиреци, като освен това намялават нивата на оксидативния стрес и възстановяват увредените от свободните радикали клетки.

ПОЛЕЗЕН ПРИ РАНИ И ИЗГАРЯНИЯ

Още от древен Египет медът е бил употребяван като помощно средство в лечението на рани и изгаряния, а днес полезният му ефект в това отношение е доказан и от съвременните научни изследвания. Смята се, че ключова роля играят антибактериалните и противовъзпалителни качества на меда, както и способността му да подхранва тъканите. Освен за лечение на инфектирани рани, медът може да помогне и за подобряването на кожни състояния като псориазис, хемороиди и херпес.

НАМАЛЯВА КАШЛИЦАТА

Според изследванията медът може не само да помогне при лечението на дразнещата кашлица, но и дори да е по-ефективен от стандартните лекарствени средства, без да има никакви странични ефекти, което го прави особено подходящ за деца (над 1 година).


http://www.standartnews.com/
редактор Ваня Гъркова
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”