Лешник

Модератор: korradi

Публикувай отговор
pdp
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 10:09 pm
Местоположение: софия

Лешник

Мнение от pdp »

Лешникът е най-рано цъфтящият овощен вид, формиращ отделно мъжки и женски цветове на едно растение, които имат голяма продължителност на цъфтеж. Опрашването се извършва от вятъра. Повечето сортове лешници са самостерилни и изискват чуждо опрашване. При храстовидните форми плододаването започва на 5-6-ата година от засаждането, а при присадените върху дървовиден лешник - на 2-3-ата година. При подходящи условия на отглеждане лешникът дава оптимални добиви в продължение на 10-15 години
Разликата в началото на цъфтежа на женските и мъжките цветове е около 1,5 месец. Така се предизвиква самоопрашването. Периодът на цъфтеж е достатъчно дълъг - до три седмици. Завръзите не започват да растат веднага. Нужни са около 1,5-2 месеца.
Лешникът се отглежда повече като храстовидно растение, но може да се формира и като дървовидно и то когато е присадено на дървовиден лешник.
Лешниковите сортове се размножават предимно чрез вкореняване на издънки.
Лешникът е сравнително студоустойчиво растение. При нашите климатични условия не се наблюдават повреди от зимни студове, както и измръзване на цветове.
Както при другите овощни видове, есенното засаждане на лешниковите растения е най-добро. Лешникът има къс почивен период и ако засаждането се извърши през пролетта, голяма част от растенията не се прихващат.
Най-добре позната е обикновената леска – Corylus avellana. Този листопаден храст достига височина от два до 5 м, като понякога може да добие и хабитуса на ниско дръвче, високо към 7 м. Формата му е красива, с овална корона. Листата са големи, с ширина около 10 см. По периферията си са назъбени, като някои от зъбците са по-удължени от другите. Горната повърхност на листната петура е гладка, а отдолу е окосмена. Цъфтежът настъпва преди разлистването още през февруари и март и точно тогава се появяват характерните пухкави съцветия, наричани “котенца”.
pdp
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 10:09 pm
Местоположение: софия

Re: Лешник

Мнение от pdp »

Днес лешника ми жужеше от пчели, които събираха прашец.
Засадете си лешник , той е първата паша за пчелите.
bari03
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Мар 25, 2021 10:33 pm

Re: Лешник

Мнение от bari03 »

не знаех
Публикувай отговор

Обратно към “Медоносна растителност / Honey vegetation”