Medenki
Модератор: Gojyto
Medenki
Zdraveite!Znaete li recepta za medenki?
Продукти (получават се около 600 грама меденки):
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио (или смесено - олио и размекнато краве масло)
2 чаени лъжички сода бикарбонат
2 ч. лъжички канела
6 супени лъжици мед
брашно за замесване на меко тесто
За пълнежа:
Трохите от издълбаните меденки
125 грама краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2 супени лъжици пудра захар
1/2 чаена чаша прясно мляко
От продуктите за меденките се омесва меко тесто - трябва да не се разлива и да не лепне прекалено. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 20-30 мин в хладилника. След това от него се оформят малки топчета и се пекат на разстояние в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готови са, когато краищата им порозовеят. Изваждат се и долната им част се издълбава с лъжичка така, че да се получи дупчица за пълнежа. Трохите и останалите продукти се смесват и с тях се пълнят меденките, като се слепват по две. Отгоре може да се украсят с разтопен шоколад. На хладно имат трайност от няколко дни, но е задължително да престоят поне една нощ, преди да се ядат, иначе са сухи и трошливи.
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио (или смесено - олио и размекнато краве масло)
2 чаени лъжички сода бикарбонат
2 ч. лъжички канела
6 супени лъжици мед
брашно за замесване на меко тесто
За пълнежа:
Трохите от издълбаните меденки
125 грама краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2 супени лъжици пудра захар
1/2 чаена чаша прясно мляко
От продуктите за меденките се омесва меко тесто - трябва да не се разлива и да не лепне прекалено. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 20-30 мин в хладилника. След това от него се оформят малки топчета и се пекат на разстояние в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готови са, когато краищата им порозовеят. Изваждат се и долната им част се издълбава с лъжичка така, че да се получи дупчица за пълнежа. Трохите и останалите продукти се смесват и с тях се пълнят меденките, като се слепват по две. Отгоре може да се украсят с разтопен шоколад. На хладно имат трайност от няколко дни, но е задължително да престоят поне една нощ, преди да се ядат, иначе са сухи и трошливи.