Мед и вино

Модератор: Gojyto

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мед и вино

Мнение от Dinko »

Ако пиете мед с вино няма да се напиете.
На 200 мл вино се слага 1 супена лъжица мед.
Питие за богове .
Наздраве!
Гост

Мнение от Гост »

А случайно някой да знае как се прави медовина.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Медовината е слабоалкохолно питие, приготвяно от мед, вода и различни ароматни подправки.
В 10 л мека вода се разтварят при бъркане 3,6 кг мед, загрява се до кипеие и се вари 1—2 часа,
за да се унищожат съдържащите се в меда ензими.
Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре)
или емайлиран съд с плътно прилягащ капак
(ако се налее в стъклена съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително
с 3—4 л по-голяма от количеството на приготвения
разтвор. Прибавят се корите на 1—2 лимона,
2 г карамфил, 10—12 г канела и
накрая 3—4 лъжици пресен мед за подкваса.
На съда се прикрепя ферментационна тапа (фермента-тор)
и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15—20°С). Приблизително след
около 7—8 се дмици медовината става прозрачна
(избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре.
Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамзджанат а и след 3—4 месеца готовата
медовина се пълни в бутилки.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

мед
вода
мая (за предпочитане бирена,
но може и обикновена хлебна)
подправки (Задължително е в тях да
има нещо кисело или горчиво, в противен
случай няма да се получи качествена
ферментация. Различни са в зависимост от
времето и мястото на написването - в немските
са хмел, градински
чай и други подобни "билкови" подправки,
докато южните френски рецепти използват
джинджифил, канела,
карамфил и други подобни "сладникави" подправки,
но там се използва задължително и лимон.)
Взима се една част мед и четири части вода
и се довеждат до кипене, обира се и се изхвърля
пяната, добавят се подправките и се оттегля от огъня.
Като изстине "колкото да можеш да потопиш
ръка вътре" добавя се мая (в зависимост от
количеството , но обикновено за 4 литра вода и
1 кило мед
е "половин орехова черупка". След това се
слага в съда за ферментация (препоръчително с ферментационна тапа) и се оставя да ферментира.
Когато се избистри и спре да ферментира е готово,
но колкото по отлежава, толкова по-добре.
Публикувай отговор

Обратно към “Апикулинария / Apiculinary”