Фестивал на мановия мед от 1 до 9 август - Царево

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
pdp
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 10:09 pm
Местоположение: софия

Фестивал на мановия мед от 1 до 9 август - Царево

Мнение от pdp »

Царево отново ще бъде домакин на традиционния Фестивал на мановия мед от 1 до 9 август. Събитието се организира от Световната комисия по меда, Сдружение за биологично пчеларство и Пчеларска кооперация "Странджа манов мед" - Царево.Официалното откриване ще е на 3 август от 9.00 часа.

По време на симпозиума, миналата година, всички гости, пчелари и участници в традиционния фестивал имаха възможността да дегустират над 70 вида манов мед от всички райони на света. За първия по рода си форум от такъв мащаб през 2008 бе избран град Царево, тъй като именно най-южната община произвежда основните количества манов мед у нас.
:lol: :lol: :lol:
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: Фестивал на мановия мед от 1 до 9 август - Царево

Мнение от ттитто »

20-годишна производителка стана царица на мановия мед в Царево
03 август 2009 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Царево. За шеста поредна година в Царево се провежда Фестивал на мановия мед, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". В изложението участват 19 производители от цялата страна съобщи председателят на странджанската кооперация „Манов мед” Манол Тодоров. Вече е известно и кой тази година е носител на титлата „Царица на мановия мед”. Това е 20-годишната Теодора Симеонова Тодорова от София, която работи със 100 пчелни семейства и това е нейният начин да си вади хляба. "Тя е регистриран земеделски производител. Участвала е в национална тригодишна програма по пчеларство и е ползвала 50 кошера. Тя бе избрана, за да поощрим младите хора, тъй като пчеларството е труден занаят и с него обикновено се занимават повече възрастни хора”, каза Манол Тодоров.
Тодоров каза, че участниците са провели дискусия на тема "Пчеларите и преките плащания". Производителите на мед от страната са възмутени от наредба №5, подписана от бившия земеделски министър, в която пчеларите са изолиране от субсидиране, а е написано, че субсидия ще получат собствениците на пасищни животни като говеда, кози и овце. "По този начин пчеларството отпадна от субсидиране на единно плащане на площ. За това взехме решение и подписахме декларация до новия министър, с която настояваме да бъде отменен този член от наредбата и пчелите да бъдат признати за пасищни животни. Това е в синхрон и с резолюцията, приета от Европейския парламент, в която се призовават всички правителства незабавно да подпомогнат сектор пчерларство. Надяваме се новия министър да вземе присърце нашето желание, защото усвояването на еврофондовете е животоспасяващо за българското пчераство”, каза Манол Тодоров. Той допълни, че в световен мащаб пчелите изчезват. Например в Канада и САЩ 80 % от пчелите са изчезнали, а най- тревожно е че учените не могат да открият причина за това. Икономическата криза се отразила и върху пчеларството. Продажбите на мед и пчелни продукти са спаднали драстично. Добивът тази година е 25 килограма от кошер, като в добри години са добивани по 45 килограма, каза Тодоров. Утре вечер предстои да бъде направена нестандартна реклама на меда, каза Тодоров. Вечерта пред очите на туристите и местните жители пчеларите ще центруфугират пити с монофлорен мед от мана, липа, акация, бодил и липа. Добития мед ще бъде раздаден на хората на площада. Целта е това да стане атракция на фестивала и да се повишат продажбите. Фестивалът на мановия мед ще продължи в Царево до девети август.
Катя НИКОЛОВА

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”