Загиване на пчелите от капки растителен сок от царевица

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
Margarita Dikova
Мнения: 70
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:25 am
Местоположение: София и Предбалкана

Загиване на пчелите от капки растителен сок от царевица

Мнение от Margarita Dikova »

Преведох този материал от сръбски сайт, най-вече заради посоченото филмче. Но пък и темата изобщо не е за пренебрегване.
Отравяне на пчелите чрез отделяне на инсектицид през листата.
Под това заглавие са изложени най-новите резултати от изследванията на проф. Vincenc Girorami от университета в Падуа на 25-ия конгрес на италианските професионални пчелари, състоял се на 21 януари 2009 г. в Соренто до Неапол. Става дума за появата на „изпотяване” по листата на царевицата, респективно за отделянето на растителен сок.
Капките върху листата на царевицата наподобяват много на роса, но са растителен сок. Този сок частично се отделя от водната система на царевицата или друго растение. За пчелите и останалите насекоми тези капки са скъпоценен източник на вода, която те събират в сутрешните часове, преди да ги пресуши слънцето. Ако семената на царевицата са били третирани с един от неоникотиноидите (гаучо, пончо и др.), в капките има толкова много отрова, че пчелите загиват за 2-10 минути., ако са погълнали капка от този отделен растителен сок. В случаите, когато пчелата само вкусва от тази капка, загива за 20-40 минути. Проф. Андреа Тапиро от Химическия университет в Падуа е направил анализ на тези капки и е установил концентрация на инсектицида в капките от 10 микрограма на литър растителен сок. Концентрациите, които са достатъчни за загиване на пчелите, са много по-малки.
Франческо Панела, председател на сдружението на професионалните пчелари в Италия твърди, че досегашните анализи за влиянието на инсектицидите върху пчелите са твърде слаби. Въз основа на тези анализи са издадени разрешителни за употреба на тези системни химикали. Проблемът със загиването на пчелите няма да бъде решен нито с по-добри машини за засяване на царевицата, нито с подобряването на инсектицида, по който полепва прашецът на царевицата. Трябва да се намери друго решение, докато не е станало прекалено късно.
Като доказателство колко бързо загива пчелата, след като е погълнала отделената „роса” от царевичните растения, проф. Джиролами е заснел видеофилмче, което може да се види на сайта http://firenze.repubblica.it/multimedia ... f=rephpsp4
Експериментът е направен с италианска раса пчели.
_________________________________
Пестицидите от групата на неоникотиноидите са системни химикали, които въздействат чрез растенията и влияят на нервната система при инсектите, които влизат в контакт с тях. Тези субстанции попадат в полена и в нектара и по този начин имат вредно въздействие върху пчелите.
Тези пестициди са известни под следните наименования:
klotianidin - Bayer UK978, Derer, Modesto, Poncho, Poncho 250, Poncho Beta, Raxil Deter, Redigo Deter (sve proizvodi Bayer CropScience).
imidakloprid - Admire, Bayer uk 720, Baytan Secur, Bug free extra, Chinook, Chinook blue, Chinook colourless, Couraze, Gaucho, Imadasect, Intercept, Merit turf, Mido 70%, Neptune, Nuprid, Provado ultimate bug killer, Raxil secur, Tipod plus.
fipronil - Regent IGR, Vi-Nil
tiametoksam - Actara, Bug attack granules / liquid / quicksticks, Centric, Cruiser sb
Неоникотиноидите са забранени и спрени от производство в Италия, Германия, Словения и Франция.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Загиване на пчелите от капки растителен сок от царевица

Мнение от dimitarbonev »

То какво ли има тука. Научната асоциация почти не се занимава с научна дейност. Един два проекта на няколко години-за каква научна дейност говорим. Закони има и те не са чак толкова лоши, но проблема е, че няма санкции за виновните или по-точно казано когато се определят в един закон строги санкции за нарушителите и когато няколко изгорят със сериозни суми и като санкция и като обезщетения за нанесените щети тогава и останалите ще имат респект към закона и ще го прилагат. До тогава бития си е бит .....
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Христо Христов
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 6:52 am

Re: Загиване на пчелите от капки растителен сок от царевица

Мнение от Христо Христов »

В случая нарушители няма.Мнозинството от горе изброените препарати са разрешени за употреба в РБ и масово се използват в практиката.Органът разрешаващ ползването е Национална служба за растителна защита към Министерство на земеделието и храните.Така, че ако имате някакви необясними аномалии и неблагополучия с пчелни семейства не се чудете много.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”