П Р И З И В към всички пчелари в Република България

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от dimitarbonev »

П Р И З И В
към всички пчелари в Република България


Многоуважаеми колеги,

Три месеца очаквахме, ръководителите на „нароилите” се пчеларски Съюзи и Асоциации, да се „обединят” и вземат разумно решение за Национално честване на 110 годишния юбилей от основаването на Първото пчеларско дружество в България.
За съжаление те не можаха да се отърсят от личните недоразумения и болни, не реални амбиции, че „ представляват и защитават”интересите на пчеларите. На кои пчелари? Един Бог знае!!
Постъпката им е непростима и дава лош пример на младите и бъдещи поколения-пчелари.
В резултат на това нехайно отношение към историческите пчеларски събития, Пловдивските пчелари взехме решение и организирахме честването на 110 годишния юбилей на 09.12.2009г. в гр.Пловдив.
Покани отправихме към всички пчелари и към ръководителите на многото Съюзи и Асоциации на малка България.С присъствието си ни удостоиха много колеги и 3-4 ръководители, за което най-сърдечно им благодарим.
В тържествената част се отправиха много хвалебствени думи на благодарност, признателност и уважение към делото на 38-те пчелари- пионери на това историческо събитие.
След тържествената част се премина към изказвания на присъстващите, повечето от които – редови пчелари.Всички с болка и тревога споделиха за неуредиците и аномалиите, които съпътстват ежедневието на българския пчелар.Основно в изказванията бяха от необходимостта за единна национална организация, за правилното разпределение средствата от Евро фондове и фонд”Земеделие”, за прозрачност и контрол по различните програми за развитието на пчеларството, за разпадането на пчеларските дружества, за фиктивните профилактични прегледи и много други нерешени проблеми.
От направените изказвания може да се направи извода, че ръководителите на многото Съюзи и Асоциации, не са готови за разумно компромисно решение за Единна пчеларска организация, а това значи за обединяване повече да не се говори и пише.Може някой да е готов за компромис, но няма смелостта да предложи при какви условия ще стане.
Националните пчеларски организации на тоз етап ще останат да съществуват, като вината на техните ръководители е „условна”, вината е в законодателството, че дава възможност да се регистрират без изисквания за норматив на броя и начина на доказване на желаещите пчелари да членуват в някоя организация.
Ръководството на Министерството на земеделието, трябва да направи предложение за допълнение закона на пчеларството и предстоящото подготвяне на закона за браншовите организации.
След изказванията се предложи и се взе решение да се избере работна група, която да подготви и информира всички пчелари за създаване на Национална пчеларска организация, която да се изгради от долу на горе по предложения на редовите пчеларски дружества.
Вашите одобрения и предложения може да направите чрез пресата и долу посочения адрес. Ще бъдем много радостни и удовлетворени, ако Вие вземете присърце идеята и заедно с младите колеги, отворим нова страница в историята на Българското пчеларство в началото на 21 век.
Всички предложения ще се разгледат от работната група и ще се докладват на срещата, която ще се състои от 12.02.2010г. в гр. Плевен.
Предлагам да се поканят да присъстват Председателите на всички Съюзи и Асоциации, като им се даде възможност да преосмислят решенията си, и ако са съгласни с нашите предложения, ще останат, ако не са съгласни трябва да напуснат залата.
На тази среща ще се обсъдят предложенията, от работната група, а така също и предложенията на присъстващите пчелари от страната.
Ще се избере нова Национална работна група с представители на млади пчелари и възрастни с организационен опит, която да подготви проекто устава и определи датата на Националната конференция, като делегатите ще се избират с протоколи от събранията по места.
Предлагам на тази Национална конференция да се поканят да присъстват Министъра на Земеделието, Министъра на Околната среда, Председателя на Законодателната комисия на Земеделието и всички медии.
Работната група, която се избра е в състав:
Георги Тодоров - гр.Пловдив , Кирил Киров – гр. Несебър, Михаил Михайлов – гр. София , Петър Петров – гр. Димитровград , Симеон Тодоров – гр. София, Проф. Петър Ненчев – гр. Стара Загора, Доц. Пламен Петров – гр. Пловдив, Иван Терзийски – гр. Пазарджик, Костадин Якофов- гр. Пловдив
Отправяйки настоящият призив, към всички пчелари, ратуващи за Единна мощна организация, трябва да знаят, че в борбата побеждава смелия, разчитайки на собствените си сили и не пада духом.
Една организация за всички, всички пчелари за една организация!!
Честита 2010 година с пожелание за много здраве, дълголетие и богат меден уражай!!

Адрес: Георги Тодоров –ОПС”Акация-1899”
Ул. Весела № 31, 4000 гр. Пловдив
pcheli.akacia_plovdiv@abv.bg
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от tatu »

Направете някаква програма,която да е добра за всички пчелари,за да се присъедим към вас.Ганьо вече ни излъга,дадохме пари да се регистрираме в съда,плащаме му членски внос а после програма за пчелари които имат до 100 кошера и пари за майкопроизводители.Струва ми се,че с доцента в групата нямате големи шансове в Североизточна България където е най голямата армия пчелари.
midis69
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 6:37 pm
Местоположение: Варна

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от midis69 »

Писна ми от тоя ПЛАМЕН(пчелар,дето ни подканваше за протести,сега успя и при вас да се намърда)Тоя човек не е пчелар,той иска да е в управата нищо друго ,какво е написал във форума за пчели,само за протести.Дано не съм прав,но докато той се бута навсякъде нищо няма да стане.Поне аз няма да членувам никъде докато чета имената на Пламен и още двама трима дето издават парцали (а не пчеларски издания).
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от Scutellator »

Смятам че другаря Павлов Петров си е показъл потенциала . Положението и при него е усрано .
Нищо . Като ви завлече на дъното след това пътя е само нагоре .
Вкарайте само пчелари и независими експерти , щото след това музиката няма да я поръчвате вие .
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от dimitarbonev »

Това не е група около която ще се структурира организация. Това е работна група, която трябва да организира срещата през февруари. А за да се прави нещо добро за всички пчелари трябва да участват всички пчелари. Това че една или друга личност участват в подготовката на този събор, не означава нищо. Целта на тази среща или събор е повече да се начертаят целите и задачите, които след това да бъдат подложени на широка дискусия. Не се тревожете идеята е всички тези съпътстващи асоциации да не участват при вземането на решения, а само да изразят мнение или да имат само съвещателен глас. Техните интереси да си ги защитават чрез техните асоциации. А на tatu ще кажа, че ако не иска Ганчо и компания да продължава да го лъже най добре да вземе нещата в свои ръце и да участва. Защото идеята този път е организацията да се структурира от долу на горе и не шепа самозвани лидери да вземат решения на тъмно, а всичко да се поставя на широко обсъждане и решенията да се взимат с консенсус. Идеята е сегашните лидери да излязат в заслужена пенсия, а нещата да се поемат от млади и почтенни хора с интелект и авторитет, които да извадят сектора от батака.
Вярно е че няма да е лесно, но някой трябваше да постави началото, защото нещата излязоха от контрол. И не ка да благодарим на Бай Георги Тодоров един наистина себеотдаен човек, който въпреки възрастта си Се нае със тази сложна задача да организира срещата в пловдив и да постави това ново начало.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от Scutellator »

Вярвам , че никой от нас няма полза да си пречим . С каквото мога ще допринеса за общия прогрес .
Дано този път не се провалим , че това е наистина последния шанс
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от Gojyto »

Дам и аз съм съгласен с Бонев.Нека комунисти4еските номенклатури да ги пенсионираме ве4е.И без това нищо не правят,а само пречат.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от drone »

midis69 написа:Писна ми от тоя ПЛАМЕН(пчелар,дето ни подканваше за протести,сега успя и при вас да се намърда)Тоя човек не е пчелар,той иска да е в управата нищо друго ,какво е написал във форума за пчели,само за протести.Дано не съм прав,но докато той се бута навсякъде нищо няма да стане.Поне аз няма да членувам никъде докато чета имената на Пламен и още двама трима дето издават парцали (а не пчеларски издания).
Малко си в грешка колега . Тоя Пламен за който си мислиш и те канеше на протести е от Алдомировци и издава жълтия пчеларски местник. Мнението ти за него е абсолютно коректно и актуално. :lol: Тука са предложени Пламен Петров от ВСИ-Пловдив - шеф на НРАП и Петър Ненчев от Тракийския университет - Ст.Загора. Те са от научните среди - няма да ги коментирам, щото не ги познавам задълбочено.Според мен те не трябва да влизат в никакви ръководни позиции, щото са на държавен щат и ще са склонни да защитават държавния интерес , което за една доброволна организация е недопустимо- тя трябва да си гледа собствения интерес, който в преобладаващите случаи е срещу държавните интереси. Все едно да си вкараш троянски кон. За Пламен Петров съм сигурен, че освен от държавната ясла хапва и доста частен зоб ,но кой ли е напълно праведен.Останалите са сериозни доказани пчелари. Като за начало групата е добра и може би ще свърши работата.
Димкис
Мнения: 168
Регистриран на: Вто Фев 07, 2006 3:45 pm
Местоположение: Русе

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от Димкис »

Необходимо е на сегашните нарекли се браншови пчеларски съюзи да се отнеме възможността да представляват пчеларите пред Министерството на земеделието и храните.Това се налага защото със своите закостенели възгледи и действия те повече вредят на пчеларството.Какви са тези фиктивни проверители.Каква е тази отживелица.Тази дейност трябда де се изпълнява от лекари ветеринари със специалност пчеларство.Те да работят с лабораториите и институтите в Европа.Да ръководят лечебната дейност по пчелините.А не бай "Иван"проверителя.
Много много неща трябва да се променят.Тезе сегашни съюзи не могат ,защото са последните казионни организации в България.
midis69
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 6:37 pm
Местоположение: Варна

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от midis69 »

Благодаря на Дроне за уточнението с имената на Пламеновците и се извинявам за грешката си,но подкрепям мнението му, тъй като знам какво стана в нашата фирма когато в синдиката влязоха в изпълнителния съвет я началник снабдяване,я началник транспорт и накрая я докарахме до никъде.
georgi_an64
Мнения: 166
Регистриран на: Съб Мар 07, 2009 2:11 pm
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от georgi_an64 »

[3.За да протече технически по-лесно учредителното събрание е желателно да не е от много хора.
Това е извадка от инструкцията за избор на учередители на " СЪЮЗА НА БЪЛГЪРСКИТЕ ПЧЕЛАР[/u]И"
Струва ми се много "демократично" - този лозунг колкото по малко толкова по добре (за да има по-голям комат)
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от dimitarbonev »

Идеята е да може всички местни дружества да се включат на квотен принцип. Ако всеки който желае да стане учредител отиде на 27 е много вероятно да се наложи конференцията да се състои на площада а не в зала. За това работната група е взела такова решение.
Освен това е добре всички предложения относно устава да се направят в писмен вид. Така делегатите ще представят вижданията на дружествата, които представляват относно устава.
Не се тревожете за комата, той и без това е толкова малък.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
georgi_an64
Мнения: 166
Регистриран на: Съб Мар 07, 2009 2:11 pm
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от georgi_an64 »

Г-н Бонев , а как ще определите кои делегати са легитимни ? Тримата господа от гр. Перник които ще се представят от името на пчеларското дружество в града не са избрани , а самопредложили се и самоизбрали се, може би ги подкрепя една малка група пчелари , но болшинството от нас не са съгласни да ни представляват .
georgi_an64
Мнения: 166
Регистриран на: Съб Мар 07, 2009 2:11 pm
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от georgi_an64 »

36. набира средства в отделни банкови сметки от целеви помощи, дарения и завещания и част от печалбата от допълнителната стопанска дейност за изграждане на дом на пчеларя[quote] Къде са средствата събирани преди време за пчеларски дом и кой ще ползва новия - управителния съвет ли?
Чл.10. (1) За набиране на средства за осъществяване на своите идеални цели сдружението и неговите клонове ще извършват следната допълнителна стопанска дейност свързана с пчеларството: рекламна и издателска дейност; информационна и консултантска дейност; разработване на бизнес планове, на инвестиционни и технологични проекти; участие в конкурси и програми и разработване на проекти свързани с дейността на сдружението; маркетингова дейност; производство и продажба на пчеларски инвентар; Нали щеще да бъде организащия само на пчелари тук се явява и нотка за производство на пчеларски инвентар. Или аз съм много тъп или господа учередителите ни имат за тъпи за да се хванем на новата въдица . По нататък устава ми напомня за краткото съществуване на РМДетата чрез които ограбиха оскъдните парици на хората.
georgi_an64
Мнения: 166
Регистриран на: Съб Мар 07, 2009 2:11 pm
Обратна връзка:

Re: П Р И З И В към всички пчелари в Република България

Мнение от georgi_an64 »

ИНСТРУКЦИИ ЗА ИЗБОР НА УЧРЕДИТЕЛИ НА „СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ”
ЗА ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ – ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ


УСТАВ
НА СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ"

I. Общи разпоредби
Чл.1.(1) Сдружението с нестопанска цел “Съюз на българските пчелари”, наричано за краткост в устава “сдружение”, е доброволно сдружение на физически и юридически лица произвеждащи пчелни продукти, които под общо наименование и с общи средства ще работят за развитие на пчеларството в страната.

Подробности на www.nectar.hit.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”