КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ АНАЛИЗ НА ПЧЕЛЕН МЕД?
КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ АНАЛИЗ НА ПЧЕЛЕН МЕД?
КЪДЕ ПОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ПЧЕЛЕН МЕД ЗА АНАЛИЗ?
Re: КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ АНАЛИЗ НА ПЧЕЛЕН МЕД?
Ветеринарно-медицинските лаборатории в София, Пловдив, Бургас, Варна, Ст. Загора, и т.н.SASHA написа:КЪДЕ ПОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ПЧЕЛЕН МЕД ЗА АНАЛИЗ?
-
- Мнения: 99
- Регистриран на: Пон Дек 05, 2005 11:11 pm
- Местоположение: Стара Загора / София
- Обратна връзка:
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
В новия брой на списание пчелар има една статия "Къде ще изследваме меда през 2007 година" Статията представлява интервю с Директора на Централната лаборатория към НВМС д-р Кирил Киров. От интервюто става ясно, че България вече разполага с лаборатория за пълни изследвания на меда и в момента тя вече е акредитирана по стандарта ISO17025 в българската служба по акредитации. За съжаление изследванията за сега са валидни само за България. Очаква се до средата на годината Да бъде акредитирана и от германска акредитационна служба, с което изследванията вече ще са валидни за целия свят.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Централна Лаборатория по Ветеринарно Санитарна Експертиза и Екология
гр. София на ул. Искърско шосе № 5, тел 9791034.
България вече има AOAC международен референтен метод за установяване на подправянето на пчелния мед със захари.
Методът се основава на определянето на С13 въглерод в пчелния мед и определяне на С13 въглерод в естрахираният протеин от съответния пчелен мед. И последващо изчисление на % С4 захари. Процентното съдържание на С4 захари е достоверен показател за чистотата на пчелният мед (автентичност, неподправен продект)Допустимото количество на С4 захари е < 7 %, съобразно директивите на EC. Методът се използва във всички лаборатории на ЕС, работещи за контрола на качеството на пчелния мед и пчелните продукти. Апаратурата и обучението на персонала е осъществено с помоща на Германското правителство по проект за насърчаване на пчеларството в България, със съдействието на GTZ. Апаратът на който се извършва анализа на пчелния мед е уникален за България – Мас спектрометър измерващ изотопно съотношение. Обучението на специалиста е проведено в Люман Институт, град Бремен, Германия. Методът е валидиран съобразно действащата Система за Управление на Качеството в Лабораторията и Стандарт ISO 17025.
гр. София на ул. Искърско шосе № 5, тел 9791034.
България вече има AOAC международен референтен метод за установяване на подправянето на пчелния мед със захари.
Методът се основава на определянето на С13 въглерод в пчелния мед и определяне на С13 въглерод в естрахираният протеин от съответния пчелен мед. И последващо изчисление на % С4 захари. Процентното съдържание на С4 захари е достоверен показател за чистотата на пчелният мед (автентичност, неподправен продект)Допустимото количество на С4 захари е < 7 %, съобразно директивите на EC. Методът се използва във всички лаборатории на ЕС, работещи за контрола на качеството на пчелния мед и пчелните продукти. Апаратурата и обучението на персонала е осъществено с помоща на Германското правителство по проект за насърчаване на пчеларството в България, със съдействието на GTZ. Апаратът на който се извършва анализа на пчелния мед е уникален за България – Мас спектрометър измерващ изотопно съотношение. Обучението на специалиста е проведено в Люман Институт, град Бремен, Германия. Методът е валидиран съобразно действащата Система за Управление на Качеството в Лабораторията и Стандарт ISO 17025.