До Министъра наземеделието и горите

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

До Министъра наземеделието и горите

Мнение от Dinko »

До Министъра наземеделието и горите
До медиите

Уважаеми господин Министър,
С указанията на ДФ “Земеделие” за предоставяне на ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ за подпомагане на земеделските производители за произведен и продаден качествен пчелен мед на практика не се допускат пчеларите, произвели качествен мед.
Те са дискриминирани на следните основания:
1. Според това дали е реализиран или е наличен, произведения през 2005 г.
качествен мед.
2. Според купувачите- дали са преработвателни предприятия или не са такива.
3. Според преработвателните предприятия- дали са получили разрешение за
износ съгласно чл. 94 от ППЗВМД или са реализирали продукцията в страната.
4. Според преработвателните предприятия- дали са регистрирани в първа
категория в списъка на ГУ на НВМС. Този списък не е публичен и липсва в нормативната база.
5. Според датата на подаване на документите за кандидатстване, т.е. дали са подадени до 08.09.2006 г. Независимо, че определеният краен срок е 29.09.2006 г., от 11.09.2006 г.,,органите на ДФ „Земеделие” преустановиха прием на документи.
6. Според волята на преработвателните предприятия- набора от необходимите документи, които се изискват от земеделските производители зависят изцяло от преработвателните предприятия.
На практика излиза, че не държавата подпомага земеделските производители на качествен пчелен мед, а преработвателните предприятия подпомагат свои настоящи и потенциални клиенти с държавни средства.
Същите тези предприятия, които изкупуват качествената продукция на пчеларите на безценица, фалшифицират я и я изнасят или я пускат на вътрешния пазар с голяма печалба. Неоспоримо доказателство за незаконната дейност на тези предприятия са резултатите от извършените 2030 проверки от органите на ДВСК на пчелни продукти в търговските обекти на цялата страна за периода от 11.11.2005 до 30.11.2005г. Парадоксално е, че част от тези предприятия, реализирали некачествен мед вместо съответни санкции и ограничения са включени в списъка, цитиран по-горе, като предприятия от първа категория.
Ние произвеждаме висококачествена продукция с показатели много по-добри от БДС, който съответства на международно приетият CODEX ALIMENTARIUS, а получаваме жалката цена 2 лв за кг полифлорен мед. За сравнение средната изкупна цена на пчелния мед в Холандия, която внася 90% от необходимото й количество е 3.50 eвро/кг.
В резултат на тази дейност, или бездейност, днес БЪЛГАРСКИЯТ ПЧЕЛАР Е НЕПЛАТЕЖОСПОСОБЕН, СЪС СМАЧКАНО САМОЧУВСТВИЕ И НЯМА НИТО ВЪЗМОЖНОСТ, НИТО ЖЕЛАНИЕ ДА РАЗВИВА МОДЕРНО ПЧЕЛАРСТВО В КАЧЕСТВЕНО И В КОЛИЧЕСТВЕНО ОТНОШЕНИЕ.
В миналото и до настоящия момент, законодателят е предвидил при облагане доходите от пчеларство да се признават 70% нормативно признати разходи за дейността.
Като се имат предвид нарастналите цени на захарта, разрешените лекарства, материалите за поддържане и подновяване на инвентара и ниската изкупна цена на меда, можем със сигурност да твърдим, че в пчеларите не остава доход за възпроизводство и развитие. Да не говорим за необходимите инвестиции с оглед изискванията на ЕС.
Забраната да се изнася непреработен пчелен мед, и реализацията на непреработен мед на вътрешния пазар съществува само в България. За сведение един от най-големите специалисти по пчеларство в света – Жил Ратиа, който присъстваше на откриването на “Пчеларство Плевен 2006”, на въпрос на български пчелар, отговори, че е по-добре да се изнася непреработен мед, тъй като и при най-внимателната преработка качествата на меда се влошават.
Господин Министър,
Ние считаме, че Министерството, което управлявате е длъжник на родното пчеларство. За да се запази този отрасъл, който прехранва хиляди семейства апелираме за следното:
- Да се подпомагат всички регистрирани земеделски производители на качествен
непреработен пчелен мед. Няма пречки упълномощен представител на ДВСК да вземе проба, да окачестви произведената продукция и да издаде документ за количество и качество.
- За подпомагане да кандидатстват само земеделски производители, които имат
документ за произведена качествена продукция, независимо дали е реализирана.
- Средствата за подпомагане да се разпределят пропорционално на произведеното
количество качествен пчелен мед.
- Пчеларите да бъдат информирани по подходящ начин,а срокът за кандидатстване
да бъде разумен.
- Да не се поставят напълно излишни пречки. Например заверки с мокър печат на
документи от областна служба по земеделие и преработвателни предприятия, изкупили меда на производителя пчелар.

С уважение и надежда:
Гинка Йорданова - Балчик
Инж. Сава Дончев - Плевен
Последно промяна от Dinko на Съб Окт 21, 2006 6:33 pm, променено общо 1 път.
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

:roll:
Много добре!
Ще видим дали ще има отговор :wink:
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Ще има отговор само ако хванеш директно министъра за гушата и го стиснеш колкото трябва да си обели очите. :idea: . Всичко друго е вятър и мъгла. Къде е имало пример в историята ни турчин да милее за земя и продукция от нея. Само ако има ягма/ плячка/. Та така и със сегашния бушон на Доган. Ако има някой турчин във форума да знае, че нямам нищо против тях като народ, даже напротив- уважавам ги за трудолюбието, ама цялата върхушка на ДПС е най-долната измет дето е възможно да излезе от шалварите. :!:
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Напълно те поткрепям с мението !
Ние нямаме министерство на земеделието а министерство на ''Тютюна''
именно затова нещата куцат , забележи колко е смешно за отрова тютюн(да ме извинят пушачите) какво внимание се обръща ,а за МЕД--> здраве никакво :?: :!: Трява да си ходят в най скоро време всичките горе интересно ще ми бъде като влезем в Еропейския как ще има приоритет Тютюна ;)))
vensi
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Юли 31, 2004 3:20 pm

Мнение от vensi »

Дали все пак да не се присъединим към това мнение?Мисля, че трябва да поумуваме и да решим нещо. Смятам, че трябва да се подпомага регистриран кошер, а не количествата мед. Поне на първо време. Продукцията от кошер не е само мед! Какво мислят други???
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Браво колеги !
Подкрепям ви.
Ако желаете ще включа и асоциацията в която членувам.
Може да подготвим писмо и от всички участници във форума.
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Да има логика искането да не е за Мед а за пчелно семейство , така посредниците преработватели ще лапат мухите !
Ама само ще си останем с искането май , нищо не ни пречи да се опита
според мен искането не трябва да е за пари а за нещо(закон) което ще донесе пари в последствие .
Нека се замислим кое най много ни пречи за реализацията на продукцията си? (оставяме настрана безпаричието на хората)

Според мен е ЗАкона за храните спрямо меда
ПРЕРАБОТен(претоплен и разреден) да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в магазините това е Абсурд и само май в нашата държава го има :idea:
нека да го има и такъв , но истинския мед и той да присъства , те хората сами ще преценят кой е по качествен и по истински
Така поставени пчеларите не могат да се развиват никак .
Само за РАЗФАСОВАНЕ на меда при строга хигиена не се изискват коизнае какви помещение и средства ;)) всеки среден или едър пчелар може да си го позволи , но когато става дума за преработка и то задължителна нещата се видоизменят и определени кръгове от хора , фирми държат позиции и то спомогнати със ЗАКОН . Те веднага ще се извъртят проби... контрол нямало да го има и т.н
Ами ще се правят проби ,не са кои знае колко скъпи това ако е проблема здраве му кажи .

8)
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

vensi написа:Дали все пак да не се присъединим към това мнение?Мисля, че трябва да поумуваме и да решим нещо. Смятам, че трябва да се подпомага регистриран кошер, а не количествата мед. Поне на първо време. Продукцията от кошер не е само мед! Какво мислят други???
Страхотна идея. Радвам се, че мислитне конкретно и нестандартно, което отприщва фантазията и в същото време, позитивни и полезни предложения. ПРИЗОВАВАМ да се помисли, по-сериозно и задълбочено в/у това предложение и да се доразработи.
p4elar
Мнения: 188
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 2:11 pm
Местоположение: Генерал Тошево Добричко

Мнение от p4elar »

Писмото което са написали колежката от Балчик и инж.Сава Дончев от Плевен е много хубаво и наистина отразява проблемите,но се съмнявам ,че някой в министерството ще си направи "кушия" да си развали "рахата".
Субсидия на кошер е трудно да се даде,поради факта ,че тогава и Сульо и Пульо ще се пишат пчелари.Много трудно ще се установи кой реално има пчелни семейства и кой не.
За мен на всеки редовно регистриран пчелар,който има предаден пчелен мед или пък пчеларска продукция и има документ от фирмата която му е изкупила продукцията следва да му бъде предоставена субсидия.Иначе едни ще взимат а другите ще лапат мухите.....
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

p4elar написа:Писмото което са написали колежката от Балчик и инж.Сава Дончев от Плевен е много хубаво и наистина отразява проблемите,но се съмнявам ,че някой в министерството ще си направи "кушия" да си развали "рахата".
Субсидия на кошер е трудно да се даде,поради факта ,че тогава и Сульо и Пульо ще се пишат пчелари.Много трудно ще се установи кой реално има пчелни семейства и кой не.
За мен на всеки редовно регистриран пчелар,който има предаден пчелен мед или пък пчеларска продукция и има документ от фирмата която му е изкупила продукцията следва да му бъде предоставена субсидия.Иначе едни ще взимат а другите ще лапат мухите.....
Защо не? Всеки, който е регистриран като земеделски производител и който има примерно, определен минимален брой семейства, които се предполага , че опрашват определена културна и диворастяща растителност, който е регистрирал кошерите си по закона, според мен трябва да бъде субсидиран. /каква еретична мисъл - надали ще стане/
Да, именно чрез пчелните семейства, а не чрез меда.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Аз мисля, че ако се дава субсидия тя трябва да е за кошер с нормално семейство. Не нуклеус или мининуклеус. :idea: А за количество предаден мед нека си има отделна субсидия. Така, ще има нещо и за тези, дето не продават на търговците, но принасят полза на всички с опрашването. Нека да се помни , че в света навсякъде ползата от опрашването е 10 пъти повече от добива на меда. Само, че знам - няма да ни огрее тая благина при сегашните алчни, нагли и тъй нататък управници.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

drone написа:Аз мисля, че ако се дава субсидия тя трябва да е за кошер с нормално семейство. Не нуклеус или мининуклеус. :idea: А за количество предаден мед нека си има отделна субсидия. Така, ще има нещо и за тези, дето не продават на търговците, но принасят полза на всички с опрашването. Нека да се помни , че в света навсякъде ползата от опрашването е 10 пъти повече от добива на меда. Само, че знам - няма да ни огрее тая благина при сегашните алчни, нагли и тъй нататък управници.
Ние сме като, "кон на празна ясла".
Vikari
Мнения: 260
Регистриран на: Пет Апр 14, 2006 7:56 pm
Местоположение: KARLOVO

Мнение от Vikari »

Ами така ще бъде докато ни управлявят шалварите....с извинение но и не за тия които ги носят и се пишат за такива ..защото кой ги знае колко милиони са потрошили и хапнали за 100-200 кошера по разни програми Сапарди и какви ли не ...нали за това сме на това дередже..ми само си говориме ..и нищо не правиме...така си е и тези преработватели ...това си е жив грабеж ..и от горе на това хранят хората с варена фруктоза ....и от къде на къде е този монопол ..меда може да се продаде само през таково предприятие....да ти го взема за 2 лева ...докато навън цените например в Испания са 15 евро на кг...Гърция .10-12 евро ..за какво говорим ...и какво прави в крайна сметка НПС...събира чл.внос и кой знае какво още Според мен само организирано чрез местните ПД може да се защитават правата на пчеларите ..и нека го заринем този сайт на министерството на ЗГ с такива писма ..нека дружествата по места да излезнат от нелегалност и чрез местните медии / радио телевизии / навсякъде ги има ..а има и национални ..да се обяснява на хората какво става...какво им се предлага ...ееее направо се олях но не мога да се въздържа ...като виждам че това положение няма да се поромени най-малко през следващите 5 години ....
osata
Мнения: 10
Регистриран на: Пон Сеп 11, 2006 7:02 am
Местоположение: Балчик

Мнение от osata »

От отговорите по темата лъха само песимизъм. Ако се оставим на него и не се вземем в ръце- ще ни остане само да споделяме взаимно еднаквите си проблеми. Да, за сега сме само на празна ясла, но дали тя ще се напълни зависи и малко от нас.
Голяма е ролята на медиите. Аз лично се уверих като миналата година предизвиках предаване по "Частен случай" , което доведе до положителен резултат. Защо да не опитаме публични дискусии по нашите болни теми?
Колкото до субсидиите, моето мнение е да се определят според регистрираните пчелни семейства. Не след дълго ще започнем да заплащаме ветиринарни такси, застраховки и др. подобни на база регистрарани пчелни семейства. Освен това, тези които не са успели да реализират меда си към определен момент, също ще бъдат подпомагани.
Разбира се можем да бъдем подпомагани и по двете линии. По- важното е да има справедливо разпределение на средствата, независимо колко е размерът им. Условията по отпуснатата субсидия бяха подигравка с пчеларите.
Сега се подготвят изменения в нормативната база, касаеща пчеларството. Ако не бъдем своевременно информирани и чакаме да видим какво ще се случи- очакат ни нови неприятни изненади.
Питам се- има ли Национален орган да отстоява нашите интереси?
Vikari
Мнения: 260
Регистриран на: Пет Апр 14, 2006 7:56 pm
Местоположение: KARLOVO

Мнение от Vikari »

osata написа:От отговорите по темата лъха само песимизъм. Ако се оставим на него и не се вземем в ръце- ще ни остане само да споделяме взаимно еднаквите си проблеми. Да, за сега сме само на празна ясла, но дали тя ще се напълни зависи и малко от нас.
Голяма е ролята на медиите. Аз лично се уверих като миналата година предизвиках предаване по "Частен случай" , което доведе до положителен резултат. Защо да не опитаме публични дискусии по нашите болни теми?
Колкото до субсидиите, моето мнение е да се определят според регистрираните пчелни семейства. Не след дълго ще започнем да заплащаме ветиринарни такси, застраховки и др. подобни на база регистрарани пчелни семейства. Освен това, тези които не са успели да реализират меда си към определен момент, също ще бъдат подпомагани.
Разбира се можем да бъдем подпомагани и по двете линии. По- важното е да има справедливо разпределение на средствата, независимо колко е размерът им. Условията по отпуснатата субсидия бяха подигравка с пчеларите.
Сега се подготвят изменения в нормативната база, касаеща пчеларството. Ако не бъдем своевременно информирани и чакаме да видим какво ще се случи- очакат ни нови неприятни изненади.
Питам се- има ли Национален орган да отстоява нашите интереси?
Има разбира се ...за папкане обаче...лапкат парички по различни програми и т.н. организиране ма международни срещи и т.н. не че това не носи полза ....но обикновенните хора до сега какво са получили от тези срещи на ....само разните му там председатели и т.н. ...и с какви пари ходят по тези командировки ...колкко пъти са дошли из областите ....да видят хала на обикновените пчелари ...както и да е тях ги интересуват тези с по 500- 2000 семейства с които перат парите по Сапардите, а сега и от предприсъединителните фондове....само че аз мисля , че хората с 20-30 или 50-100 семейства са далеч повече от тях .....
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”