Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Кънев
Мнения: 57
Регистриран на: Вто Яну 16, 2007 10:28 am

Мнение от Кънев »

Как да бъдат спасени пчелите в Европа?

За половин век броят на пчелите е намалял три пъти

26-07-2007 г. Този въпрос занимава не само хората, които ги отглеждат, тъй като през последните години броят на пчелите драстично намалява. Според едни причината за това е в широкоизползваните пестициди, а според други в стреса и електромагнитните полета. Втората теза е подкрепена от изследвания в Белгия и Германия, но според пчеларите зад тези резултати стоят самите производители на пестициди.

За половин век броят на пчелите е намалял три пъти. Днес в Германия има едва 800 000 колонии, като пчеларите са 80 000. Един кошер с една пчелна колония струва между 150 и 200 евро. От германската федерация на пчеларите алармират за огромните щети, които нанасят пестицидите. В САЩ измирането на пчелите е достигнало заплашителни размери, а това оказва влияние върху естественото опрашване.

В Испания ветеринарен лекар решил да използва пчелите като маркери за замърсяването в град Корду. Резултатите може би ще помогнат да бъдат установени причините за изчезването на пчелите. На територията на общината предстои да бъдат изградени четири наблюдателни станции, където ще се изчислява нивото на замърсяване на въздуха. Мобилизирани са пчели работнички от подбрани кошери. Всеки ден те излизат от кошерите си в търсене на цветен прашец и когато се завръщат, носят със себе си миниатюрни проби прашец, т.е. осъществяват нещо като радиография на атмосферата. Покритото с малки косъмчета тяло на пчелите поглъща също и вещества от въздуха. По този начин насекомите ще могат да доставят ценна информация за наличието на тежки метали, радиоактивност или пестициди в атмосферата. Пробите ще се събират и замразяват, а след това всяка седмица ще се изпращат за изследване в Университета в Болоня, Италия. Първите резултати се очакват след около три месеца.
MockoB
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 8:13 pm

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от MockoB »

Здравейте.
Първо да се представя, казвам се Васил Москов, родителите ми имат пчелин в едно село между Каварна и Шабла, често им помагам и съм изчел доста литература, но не претендирам да съм пчелар. Просто желая да споделя и да искам вашето мнение относно въпрос свързан пряко с тази тема.
Пчелина ни се състоеше от 38 кошера, поне до миналата година, докато по неизвестни причини по време на медосбор, една част от пчелните семеиства не започнаха буквално да изчезват. Не става въпрос за нападение, роене, измиране на семействата поради липса на паша или каквито и да е други познати причини. Кошерите се преглеждат регуларно и не беше забелязан никакъв проблем, семейството се развива съвсем нормално има мед, прашец, майката снася пило, няма маточници или каквито и да е признаци семейството да се рои. Докато един слънчев ден от семейството не е останала нито една пчела, плодника е непокътнат, всичко е наред в гнездото, няма нито една умряла пчела на прелката или пред кошера. Просто пчелите са си отишли !
Стана ми интересно на какво да се дължи това и потърсих информация в интернет като попаднах на една статия относно Colony Collapse Disorder или както прочетох тук - "Неочакван крах на колониите".
Ще опитам да преведа част от статията :
"Пчелите в Щатите измират поради непознати причини - милиони напускат кошерите си и не се завръщат. Какво се случва? Проблемът си има име Неочакван крах на колониите - но не и явна причина.
...............
Според статий които е чел пишещия това явление се дължало на вероятното измиране на пчелите в полето от изтощение, дизориентация или евентуално от излагане на студ, или просто можело да бъде от стресиране на пчелите !!!
Буквално превеждам следващите му думи : Уморени пчели? Умиращи от излагане на студ? Стресирани пчели? Дезориентирани?
Просто си представете уморена пчела за момент. Кога за последно сте виждали уморена пчела?
Умрели от студ? Време достатъчно студено да убие пчелите в техните кошери също би унищожило популацията на други насекоми. Никакви сведения за това.
Стресирани пчели? Как пък всички пчели се стрсираха."
И тук идва въпроса за дезориентацията, и на какво се дължи тя. Статията е доста интересна, и ако някой има желание да я прочете може да я намери тук - http://www.newmediaexplorer.org/sepp/20 ... _blame.htm
Нека се върна на моя проблем. След прочетеното тук си спомних че миналата пролет ако не се лъжа, точно преди да ни сполети странния феномен монтираха антена на някой от мобилните оператори в близост до нашият пчелин, може би на около 150 метра. За съжеление от другата срана на пчелина има антена на друг мобилен оператор, която е на около 300 до 400 метра. И така пчелина попада в "чудна" среда. Интересно е че преди да сложат втората антена подобен проблем е нямало. Чувам че и други пчелари от селото се оплакват от същата участ с техните кошери.
Та въпроса ми е, дали можем да си потърсим правата по някакъв начин, дали евентуално може да има решение на този проблем, или трябва да се мести пчелина, както и местожителството на родителите ми на друго място където няма "комуникаций"? Има ли смисъл изобщо да си правим труда, може ли да се докаже вината, това ще продължава ли докато останем само с празни кошери? Или както всичко в наща мила Татковина е безнадеждно за обикновения човек, препитаващ се с честен труд?
Ако сте прочели всичко дотук, значи имате железни нерви :)
Бих бил благодарен, ако ми дадете някаква насока какво може да се направи.
Благодаря ви предварително.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от DAN »

Трябва да се даде гластност на проблема, чрез пчеларските организации и дружествата за защита на животните. Това е много опасен проблем, който касае и живота на хората по земята. Необходимо е да се обсъди със специалисти - доказуема ли е вредата. След всичко това следва една агонизираща съдебна сага, която предполагам ще завърши с обезщетение в полза на потърпевшия. В случая е необходима и намесата на правителството за компенсиране на вредите от дейността на мобилните оператори.
MockoB
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 8:13 pm

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от MockoB »

Трябва да се даде гласност, съгласен съм. Но затова трябва да имаш здрав гръб, защото ще се напишат две статий във вестник фермер, 30 секунден репортаж в новините на турски по националната телевизия и с това ще се размине всичко. Все пак лобито на мобилните оператори е доста по-сериозно отколкото на пчеларските дружества или ако щеш дребните земеделски производители и животновъди. В държава като САЩ където са с много по-сериозно отношение и политика относно пчеларството, където проблема е осъзнат и е напълно ясно какви вреди нанася "измирането" на пчелните семейства, та там все още не е доказана вредата на микровълните които са най-вероятният причинител за феномена. Какво остава за "правова" Република България. Май е най-добре проблема да се реши в белите държави, и основавайки се на това да си търсим правата, ако дотогава все още засегнатите пчелари имат надежда и желание, че нещо може да се промени. Правителството да компенсира засегнатите от дейността на мобилните оператори, звучи толкова безнадеждно колкото да престанат да се возят в последен модел BMW.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от DAN »

Здравейте колеги !
И аз имам един изчезнал кошер. Интересно, че няма останали следи, по които да мога да разбера каква е причината. Няма нито една умряла пчела в кошера. Няма и разпечатки от кражба по пода. Не е вароатоза, защото си ги третирам редовно. Няма следи от заболяване. Изчезнали са, като са оставили съвсем малко пило неизлюпено. Като отворих капачетата нямаше следи от гнилец или някакви други заболявания. Не мога да си обесня, каква може да е причината да няма пчели в кошера.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от drone »

В бр.230 но "Пчела и кошер" е публикувана анкета на Тракийския университет, Стара Загора , Ветеринарномедицински факултет и доц.Първанов , с която се надяват , че данни от засегнати пчелини у нас ще помогнат за установяване на причините и набелязване на мерки за превенция и контрол в България. Има зададени 20 въпроса с възможни отговори. Ако някой иска да изпрати анкетата относно изчезнали негови семейства , да я изреже от вестника и да я изпрати. Само не мога да разбера, понеже това явно е държавна анкета, що не се сетят да я пуснат като линк в някое издание и хората да си я попълват лесно и бързо. Ама в нашата държава явно още държат да се използуват пликове и пощенски марки, дето заетите хора едва ли ще си направят труда да използуват.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от dimitarbonev »

тези дни по National Geographic Channel имаше интересен филм за изчезването на пчелите "МЪЛЧАНИЕТО НА ПЧЕЛИТЕ" За съжаление бях на работа и не можах да го гледам. Хванах само откъси и това което разбрах е че този феномен наречен "РАЗПАДАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ КОЛОНИИ" вероятно се причинява от вирус с произход Китай или Австралия или някъде другаде. Интересно е че опразнените кошери не ги ядат молци и тем подобните му там бубулечки. Анализите отричат това да се дължи на комуникациите, а се предполага че засегнатите от вируса или заболяването пчели напускат кошера за да умрат извън него и така накрая остава само шепа пчели заедно с майката. Понеже National Geographic Channel много често повтарят филмите през известен период от време се надявам да успея да хвана някое от повторенията
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от DAN »

Това ме притесни.
И на мен ми направи впечатление, че питите не са нападнати от мулец. Дори и други пчели не влизаха. Просто ги извадих и ги сложих за претопяване.
Scutellator
Мнения: 757
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от Scutellator »

всъщност канала е Nature , а това е пълния епизод
http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes ... isode/251/
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
tsc
Мнения: 159
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 6:58 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от tsc »

Днес попаднах на тази статия във вестник "Капитал" и ми направи силно впечатление сериозността на проблема. Не съм сигурен дали е правилното място тук, но я пускам. Предполагам, ще е интересна за повечето от Вас.

Цената на меда
Изчезването на пчелите може да изправи планетата пред екологична катастрофа с невиждани досега размери.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=555489
http://www.tscommunication.com - GSM устройства за охрана и управление на отдалечени обекти.
http://www.tscommunication.com/index.ph ... cts&view=5 - Комплексна система за охрана на пчелини - BeeG 13
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от dimitarbonev »

не Collony Collapse Disorder (CCD) ще довърши пчелите в БГ, а чиновническата глупост и простотия
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
toty
Мнения: 68
Регистриран на: Вто Май 12, 2009 12:57 pm
Местоположение: Силистра - 6 бр. ДБ 12

Re: Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от toty »

Моля ви, спрете земятааа... - искам да слязааа! Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”