ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор

КАК МИСЛИТЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЛИ ПЧЕЛАРСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДПИСКАТА

ЩЕ Я ПОДКРЕПЯТ БЕЗУСЛОВНО
91
34%
ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ И ЩЕ СИ ПРИПИШАТ ИНИЦИАТИВАТА
140
52%
ЩЕ СЕ ДИНСТАНЦИРАТ ОТ НАЧИНАНИЕТО
25
9%
ЩЕ НИ НАПЛЮЯТ
12
4%
 
Общо гласове: 268

dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Мнение от dimitarbonev »

Текста на подписката в Doc формат може да изтеглите от тук http://donboneti.1000mb.ru/file/?fileid=1619 а таблицата към пиодписката от тук http://donboneti.1000mb.ru/file/?fileid=1617. Моля не попълвайте първата колона - № по ред. Тя ще се попълни при окончателното обработване на подписката.
А ето и текста:

ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Ние българските пчелари сме крайно разтревожени, че пчеларството в България изпада в дълбока рецесия, което до известна степен е следствие от издаваните в последните години разпоредби на МЗГ, принуждаващи пчеларите да продават продукцията си на търговците преработватели. Това води до ниски изкупни цени на пчелните продукти. Вследствие на това българският пчелар реално не може да се издържа с доходите от пчеларство, както и да инвестира в подновяване и разширяване на пчелина, подновяване на инвентара, изграждане на помещения съобразени с новите изисквания свързани с членството ни в Европейския Съюз, за ежегодна подмяна на пчелните майки . Не се правят, инвестиции и за подвижно пчеларство. Поради тези причини много от пчеларите бяха принудени да ограничат броя на отглежданите пчелните семейства до любителско ниво.
По начина, по който ДФ “Земеделие” предоставя ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ за произведен и продаден качествен пчелен мед на практика излиза, че не държавата подпомага земеделските производители на качествен пчелен мед, а преработвателните предприятия подпомагат свои настоящи и потенциални клиенти с държавни средства. По този начин изкуствено се създава монопол на определен кръг от фирми, което е противозаконно. Същите тези фирми се облагодетелстват и от забраната за износ и реализацията на вътрешния пазар на непреработен пчелен мед, която съществува само в България.
Сериозно сме обезпокоени и от неколкократното увеличение на цените на лабораторния анализ на пчелни продукти. Според нас този акт е неоснователен и не е подкрепен с никакви сериозни аргументи.
Ние, пчеларите, считаме, че нормативните актове относно пчеларството първо трябва да се дискутират с пчеларите и тогава да влизат в сила. Липсата на дискусии и информация създават впечатление, че същите се правят в защита на определени бизнес интереси.
Според нас е абсолютно недопустимо производителите, търговците и преработвателите на пчелни продукти да членуват в един и същи браншови съюз, тъй като се получава сблъсък на интереси. Със закона за пчеларство се създава монопол на една организация, а така е нарушено и конституционното право на пчеларите свободно да се сдружават.
Силно сме обезпокоени от липсата на какъвто и да било контрол за спазването на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Факта, че не са предвидени санкции за нарушителите и отговорните за спазването на наредбата лица води до пълна безотговорност от страна на провеждащите тези мероприятия. Така годишно биват унищожавани хиляди пчелни семейства. Виновни няма. Потърпевши са пчеларите.
Невъзможността на НВМС и нейните подразделения да гарантират извършването на предвидените в закона прегледи на пчелните семейства създава опасност от разпространяване на тежки заразни заболявания заболявания по пчелните семейства.

Ние българските пчелари категорично настояваме:
1.В проектонаредбата за специфичните изисквания при първичното производство и директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, да се премахне ограничението от 2 тона пчелен мед и да се добави и възможността да се продава непреработен пчелен мед и в местните обекти за търговия на дребно.
2.Незабавна отмяна на забраната за износ и реализацията на вътрешния пазар на непреработен пчелен мед
3.Субсидиите, за пчеларство да се разпределят на всички пчелари за всяко регистрирано пчелно семейство.
4.Преразглеждане на таксите за лабораторен анализ на пчелни продукти.
5.Подпомагане на дейността на лицензираните стопанства за производство на пчелни майки, като субсидията за реализирана качествена пчелна майка да бъде 1/2 от стойността и.
6.Промяна на закона за пчеларство така, че да бъде премахнат монопола на Националната Браншова Организация
7.Гарантиране на стриктен контрол по спазване на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и въвеждането на строги санкции за нарушителите и отговорните за контрола лица.
8.Всички нормативни актове свързани с пчеларството да се подлагат на широка дискусия преди да влязат в сила.
9.НВМС да изготви програма и съответното финансиране, с която да се гарантира провеждането на предвидените в закона за ветеринарно медицинската дейност прегледи на пчелните семейства.
Ние българските пчелари сме готови да защитим правата си с всички позволени от закона средства и се надяваме, че отговорните държавни органи ще подпомогнат усилията ни да спасим пчеларството в България като сектор от българското земеделие.

БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

подкрепа за пчеларството

Мнение от коко »

Пловдив подкрепя изцяло и застава зад подписката.
medun4o33
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 11:51 pm
Местоположение: pleven

Мнение от medun4o33 »

на 100% съгласен
tihomir
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Местоположение: Vidin

Re: ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Мнение от tihomir »

[Само бих искал да допълня че, би било добре като предложение да се премахнат и таксите за изследване на вече загинали или болни семейства от лабораторийте в НВМС. Това според мен ще бъде съществено за ограничаване на болестите по пчелните семейства
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Дайте да решим какво ще правим с подписката. Къде ще се събират листовете и според мен трябва да изберем инициативен комитет, който да я внесе и да преговаря с министерството.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
tihomir
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Мар 26, 2007 2:05 pm
Местоположение: Vidin

Мнение от tihomir »

Сам разбираш че, събиране на подписка по мрежата е практически невъзмжна в този вид който аз разбирам на хартиен носител / лични данни, подпис и др. / Според мен по добрия вариант е събирането на мнения, гласуването в сайта за подкрепа на подписката от вече регистрирани потребители и т.н това по своему ще има същата тежест, зависи само как ще бъде представено и защитено, иначе казано да се избере подходящ инициативен кометет.
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Мнение от ivan raynov »

Имаме ли представа колко подписа са събрани до момента. Аз лично малко се разочеровах мислех ,че ще събера много но времето се оправи и задачите по пчелините и зем. работа ..... абе стана по сложно . Имам събрани за сега 7 на два листа.
itzo
Мнения: 5
Регистриран на: Пон Яну 22, 2007 3:02 pm
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от itzo »

Подкрепяме подписката напълно!!! Предлагам да се обърнем към медиите и да им представим плачевното състояние на българските пчелари и по този начин подписката ще стане по - известна.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Пуснах текста на всички пчеларски вестници, както и на всички национални пчеларски организации. Никакво внимание. Само Димо Димов се позаинтересува кои сме ние и толкова. Вместо това на страниците на последния брой Пчела и кошер беше публикувал плача на НБО че все по-малко пчелари си плащат членския внос. Вместо да реват нека се позамислят защо е така и да вземат да подкрепят подписката. Да ама не защото нямат интерес. Първо ние искаме да им се отнеме монопола и второ ще им секне кранчето от преработвателите, защото на места областните председатели на НБО са и представители на една или друга преработвателна фирма. Така че няма какво друго да направим освен да съберем колкото се може повече подписи, да излъчим инициативен комитет и да се тръгне по министерства, медии и т. н.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Penko
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:29 pm
Местоположение: гр. Казанлък

Мнение от Penko »

Извинявам се за допуснатото от мен невежество. Във форума съм отскоро и не съм разбрал точно как ще става това със подписите. Трябва да събера подписи от колеги и да ги испратя на някого от вас ли? Ще бъда благодарен ако ми бъде разяснено и ще направя всичко което е посилите ми за да помогна със каквото мога.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

Penko написа:Извинявам се за допуснатото от мен невежество. Във форума съм отскоро и не съм разбрал точно как ще става това със подписите. Трябва да събера подписи от колеги и да ги испратя на някого от вас ли? Ще бъда благодарен ако ми бъде разяснено и ще направя всичко което е посилите ми за да помогна със каквото мога.
Върни се малко назад и ще разбереш откъде да свалиш матерялите за подписите и как да го напровиш. За изпращането - по-късно ще стане ясно къде и как. Въпроса е да ги съберем.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Днес попрегледах сайта си и видях, че подписката е изтеглена 81 пъти. Няма да е лошо да обменим информация за това горе долу колко подписа са събрани досега и дали има пчеларски дружества и организации, които застават зад нея. Другото което трябва да решим е къде ще е сборния пункт на събраните подписи, както и да излъчим инициативен комитет, който ще движи нещата след като съберем достатъчно подписи. Това е важно и не трябва да отлагаме повече.
Мое мнение е че хората които ще излъчим трябва да са авторитети в пчеларските среди. Така цялата кампания ще има повече тежест.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
medun
Мнения: 6
Регистриран на: Съб Окт 13, 2007 7:51 pm

Re: ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Мнение от medun »

Подкрепям подписката. Въпреки скептицизма на повечето, подобни начинания имат смисъл.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Мнение от dimitarbonev »

За съжаление тази подписка отлежава вече година и половина. Много неща се промениха оттогава. Много хора тръгнаха да действатсамосиндикално,някои от организациите се посъбудиха и като резултат се получи промяна в наредба 27 за маркирането на кошерите. Работи се и по промяна на наредба 15. Остана само дасе промени и начина на субсидиране на пчеларите и може да се каже, че голяма част от исканията ще са постигнати. Въпреки всичко все пак таси подписка имаше своя ефект. Макар и след година .
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ПОДПИСКА В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ПЧЕЛАРСТВО

Мнение от Dinko »

Ако някой държавен служител е прочел подписката
то аз съм "трамвай"
По тези въпроси за животновъдите и журналистите не пишат .
Дай им да се занимават с Азис.
А на нас кой ще ни плати за опрашването ?
Да отпуснат по 20 лева на кошер поне. /2 милиона лева/
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”