ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от dimitarbonev »

Не това е съюза за който мечтаехме.

Повода да напиша тези редове е зачестилите в последно време изявления на членове на УС на СБП в интернет пространството и „специалното“ отношение към мен и групата пчелари, които си направиха отвод от УС на съюза. По думите на г-жа Челебиева тези хора са се домогвали до власт. Не госпожо, същите тези хора бяха в основата на създаването на тази организация е не ревяха да им се заплащат командировъчни са участието им в заседанията на УС, опитваха да помагат нещата да се случват.
Тези хора си направиха отвод не заради това, че г-н Тодоров е загубил вота, той не го загуби, а заради това, че съюза се превърна във всичко друго, но не и в организация защитаваща пчеларите. Хората не виждат в лицето на Михайлов, Янков и във ваше лице способността да постигнете целите заради която бе създадена организацията . Симеон Тодоров никога не е ламтял за председателския пост. По-скоро беше много трудно да го убедим да се кандидатира. Симеон Тодоров напусна съюза, не защото бе покрусен от начина на провеждането на конференцията и всичките“екстри“ ,които Михайлов използва за да си запази креслото, в това число и нерегламентираните стимули, а за това, че властта, а не просперитета на пчеларите стана основен приоритет за някои хора от УС. Същите тези дето днес ни винят че сме се домогвали до власт.Същите тези, които са си вменили, че властта им се полага по право.За да не бъда голословен, ще цитирам едно изявление на г-жа Челебиева: „Аз смятам, че на този пост(става дума на поста председател на СБП) трябва да стои по право Председателят на Столичната пчеларска организация, както и че в УС и КС трябва да влизат по право председателите на областните пчеларски организации на СБП, така би било по-демократично.“ За каква демокрация става въпрос г-жо Челебиева. Никой не може да заема пост по право. Тези ваши изявления ни връщат във времето на тоталитаризма, което няма нищо общо с демокрацията. Самия факт, че създателите на съюза го напускат говори красноречиво, че целите, които бяха поставени при учредяването на СБП са тотално променени, така както бяха подменени и резултатите от вота за председател, а и участието на определени хора в управлението на тази организация е пагубно не само за самата организация, но и за пчеларството като цяло.
Какво имам предвид.
Още в първите дни от създаването си организацията трябваше да се противопостави на редица новосъздаващи се поднормативни актове, които бяха в ущърб на пчеларите. Нещо, което така и не се случи заради недалновидността или интересите на председателя Михайлов. Писмата подготвяни до МЗХ относно тези актове или отлежаваха прекалено дълго в бюрото му и бяха изпратени в момента, в който вече нямаха никаква стойност, или въобще не бяха изпращани, въпреки че за това имаше решение на УС и такива действия бяха явно нарушение на устава на организацията.
Ще се спра и на едно изявление на г-н Михайлов пред медии и пчелари в Добрич. „Пчеларите бързо да продават меда от новата реколта заради падащите изкупни цени.“ Такова изявление би приличало повече на председателя на асоциацията на фирмите преработватели и търговци на пчелен мед, но не и на председателя на съюз, който има претенциите да бъде защитник на производителите на пчелни продукти. С едно такова изявление г-н Михайлов развърза ръцете на преработватели и търговци да повлекат цените на долу и по този начин съсипа труда на хилядите пчелари хвърлили неимоверни усилия през и без това сравнително слабия сезон. За кого лобира г-н Михайлов? Защо вместо да си свърши задълженията като председател на пчеларска организация и да защити труда на пчеларите, той работи срещу тях? Това е или липса на потенциал и компетентност или най лошото - предателство спрямо пчеларската гилдия. След това изявление няма как да не бъде поискана оставката не само на председателя, но и на целия управителен съвет на СБП. А поводи дал господ. Един от тях е неадекватните и много закъснели действия през пролетта, когато бяха избити хиляди семейства, защото тези действия трябваше да са превантивни, но в този момент г-н Михайлов беше зает да гарантира преизбирането си за председател на СБП , а дори и действията на УС след трагедията бяха меко казано неадекватни и дори на моменти трагикомични. Най-голям принос в тази трагикомедия имаха заместника на Михайлов, трето поколение „пчелар“ г-н Янко Янков от Варна и г-жа Даниела Челебиева от Шумен. И двамата се надпреварваха да правят свои проекти за промени в наредба 15 като имаше предложения от типа, цитирам :
„Не се допуска използването на наземна и авиационна техника през светлата част на деня, когато има летеж на пчели в района на растителнозащитното мероприятие в радиус от 3 до 4 км до мястото на пчелите“, както и срокове за уведомяване от порядъка на 14-17 работни дни, нещо което е реално неизпълнимо и такива предложения няма как да минат.
Нямаше кой да им каже, че е сбъркана цялата концепция не само на тази наредба, но и в закона за пчеларството от където произтичат и последствията в прилагането и. Нямаше ги хората, които имат съответната компетенция, които познават много добре нормативната база и имат подготвени решения, но са инакомислещи и се „радват“ на „специално“ отношение от членовете на УС на съюза. В същност имаше внесени някои проекти от инакомислещите, но те бяха щателно изхвърлени в кошчето без дори да бъдат прочетени. В края на краищата те идват от врага.
Ще се спрем и на провала на всички пролетни проекти по мярка А на тригодишната програма. Заради липсата на управленски потенциал на г-н Михайлов пропаднаха най-големия проект по тази мярка- изложението в Плевен, пролетния фестивал в Пловдив и редица други по-малки проекти. Пълно фиаско претърпя и т.н седмица на меда в страната. Голяма част от одобрените проекти бяха отказани, заради нежеланието на местните организации да работят с Михайлов, друга поради невъзможност да бъдат реализирани, а някои се реализираха, но постигнаха целите си не благодарение на СБП .Като пример ще посочим проекта във Варна. Целта на тези изложения беше популяризирането на пчелните продукти. Няма как да не отбележим отношението на зам. Председателя на СБП Янко Янков спрямо мероприятието. Никаква заинтересованост. Въпроса е да се тупнат масите на една тясна алея и да се съберат парите на изложителите и толкова. Няма пресконференция, няма реклама, няма популяризиране на пчелни продукти. В крайна сметка изложителите повикали неволята и са свършили това за което Янков един път получава средства по мярка А и втори път е получил не малка сума от изложителите, нещо което е абсолютно недопустимо съгласно изискванията по програмата. Симеон Тодоров и Валери Пеев, тези мръсници дето ви опропастиха съюза, отиват в местните медии, правят предаване за пчелните продукти поканват жителите и гостите на Варна на демонстрация на вадене на пчелния мед, осигуряват необходимия инвентар и пити за собствена сметка и правят това, което трябваше да направи организатора Янков. И същия този вместо да благодари за това, че някой е свършил неговата работа отива да вдига скандал за това, че всичко е правено без да бъдат изтъкнати неговите заслуги.
Провали се и най-големия летен проект по програмата, този за фестивала в Несебър, който традиционно събира най-много изложители от цялата страна. Отказа на организатора е заради некоректното отношение от страна на Михайлов и искането на не малка част от средствата да останат за Съюза нещо като комисионна.
Организаторите на някои успешно реализирани проекти, като този в Царево например, бяха наказани от УС с „глоба“ за правото си да бъдат инакомислещи като им бе преведена само малка част от сумата по проекта.
Та като казахме комисионни ще се спрем и на начина по който Михайлов Янков и Челебиева се разправиха с бившия секретар на с сдружението г-н Илия Цонев и проекта за добри пчеларски практики. На заседанието на 26 юни Даниела Челебиева предлага 80% от средствата по проекта (16 000лв) да бъдат за заседателни и командировъчни на УС, който трябвало да одобри проекта на Колектива от 5 души. Цано Златев дори стига по-далеч като иска и авторските права на практиките, като мотивира искането си с това, че някъде плащали 1500лв за авторски права. Всичко това заради смелостта на г-н Цонев явно да заяви, че г-н Михайлов не става за председател.
Уважаеми членове на УС на СБП,
Средствата по мярка А на тригодишната програма се дават за изпълнението на проекти, а не за комисионни за съюза. Вие нямате право на това.И ако вашите адвокати са ви посъветвали да приберете тези пари, то вие трябваше да направите всичко, което беше направил г-н Цонев в продължение на няколко години.
И когато г-жа Челебиева ме обвинява, че отказахме проекта за Пловдив на стойност около 500лв по време на седмицата на меда, защото не желаехме да правим пазарлъци за някой лев комисионни, че това били загубени средства и че трябва да ни е срам за постъпката ни, то тя трябва да се зарине в земята от срам за проваления проект за ДПчП, заслугата за което е основно нейна, на Михайлов и Златев.
Няма да пропусна и начина по който се провеждат и заседанията на УС и как се фалшифицира кворум, как гласуват хора, които нямат право на глас и как се пишат фалшиви протоколи , как се оказва, че тези, които не са присъствали на заседанията са гласували чрез „конферентна връзка“, а те даже не знаят какво се е разглеждало на заседанието. Всичко това г-жа Челебиева, която е протоколчик, нарича лека неточност в протокола. Това, уважаема госпожо Челебиева съгласно българското законодателство не се нарича неточност, това се нарича ФАЛШИФИКАЦИЯ и се преследва от закона.
Всъщност фалшификацията не е нещо ново за Михайлов Челебиева и компания. Те по този начин започнаха от самото начало и така се домогнаха до председателския пост и управителния съвет. Поне така говорят фактите.
Когато преди две години ОПС „АКАЦИЯ 1899“ ПЛОВДИВ в лицето на дълбоко уважаваният от всички пчелари в страната бай Георги Тодоров, заедно с бай Киро от Несебър инициираха създаването на съюза, по някакъв начин Михайлов и Челебиева попаднаха в тази работна група, но тяхното присъствие там в последствие се оказа пагубно за новосъздаващата се организация. Идеята на пловдивските пчелари тази нова организация да се създаде отдолу на горе не се осъществи.
Още при подготовката на учредителното събрание Пловдивското сдружение АКАЦИЯ, в ролята си на домакин на събитието се беше постарало да наеме (за своя сметка) достатъчно голяма зала за да може да побере всички желаещи да участват в създаването на така наричаната тогава „НОВА ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ“, но всичко бе опорочено от правилата на работната група, като предварително заявяване на участие, квоти, недопускане до залата на други желаещи да станат учредители. Тези правила бяха в явно нарушение на законите на страната, но обслужваха много добре интересите на Михайлов и компания.Тогава много хора, които не присъстваха в списъците, си тръгнаха обидени, а това бяха все млади и мислещи хора, които трудно се подават на манипулация, нещо, което не устройваше нито Михайлов, нито Челебиева, нито Златев. Така тези, които биха могли да възпрепятстват избирането на г-н Михайлов за председател на съюза бяха щателно отстранени. Формираната група по избора, която имаше за задача да реши кого да предложи да стане председател беше върха на наглостта. Колко наглост се иска да се създаде специална група, която да реши, че г-н Михайлов трябва да бъде избран за председател и между другото да спомене, че има и други кандидати. Да тази група с председател Цано Златев излезе с точно такова заключение. Г-н Михайлов да бъде избран за председател на организацията. Другия кандидат Симеон Тодоров не получава подкрепата на членовете на групата по избора. Нещо недемократично,грозно и абсолютно противоречащо на всякакви етични и правни норми, поведение, което не подхожда на един юрист.
По същата схема въпросния г-н Михайлов си беше осигурил и преизбирането на този пост при годишното отчетно-изборно събрание проведено на 26.03.2011г. Наета малка зала за три часа, които предварително бе добре известно, че няма да са достатъчни за изчерпването на дневния ред, включването на приети в последния момент нови членове на организацията, които бяха уведомени чрез декларации за участие в общото събрание със задна дата и всичко само и само г-н Михайлов да си гарантира мнозинство. Пак с тази прословута комисия по избора, пак със същия председател , на която за мая беше допуснат и един от инакомислещите, на когото Цано Златев беше споменал нещо от рода, че тука има интереси мойто момче. Интересно е чии интереси защитава господин Златев. Тези на пчеларите или на определени кръгове свързани с пчеларството?
Циркът стана пълен при гласуването за председател. Наложено бе явно гласуване пак поради липса на време. Тогава определени хора имаха задачата да пречат на преброяването на гласовете и при обявяването на резултатите мимоходом Михайлов бе обявен за победител въпреки, че нещата не стояха така. Повторно преброяване беше отказано без никакви мотиви. Челебиева бързичко записа резултата в протокола и нещата приключиха. Така надеждите на повечето от хората чиято рожба бе този съюз бяха попарени и един по един си направиха отвод от Управителния съвет. А повечето от тях са авторитети в пчеларството хора практици, хора, които през тази една година се опитваха да направят нещо за пчеларите не с помощта на Михайлов, а въпреки това. Напуснаха Костадин Якофов, Симеон Тодоров, Манол Тодоров, инж.Илия Цонев, аз - Димитър Бонев, а малко по-късно това стори и бай Киро Киров, които е един от основните инициатори за създаването на съюза и дори предостави собствени средства за финансиране разходите за съдебната регистрация. Средства за които г-н Михайлов и до ден днешен не е представил отчет. Дори нещо повече. Получи строго мъмрене от г-жа Челебиева, че бил обещал да даде повече, но дал по-малко. Малко по-късно и пчеларско дружество „АКАЦИЯ 1899“ на своето общо събрание реши да замрази членството си в съюза, а от това дружество тръгна всичко.
Видно е, че хората, които в момента управляват СБП нямат нито силите, нито компетенцията нито авторитета да постигнат целите заложени при създаването на организацията.
Интересно е защо до ден днешен никой не е видял и съдебната регистрация на новия управителен съвет и въобще имали легитимност този управителен съвет. Съгласно регистъра на организациите с нестопанска цел легитимно е старото ръководство на съюза. Отговорът е много прост. Председателя Михайлов е толкова ангажиран, че за една година не му е стигнало времето да направи регистрацията на новия управителен съвет и новия устав в съда.
Питам тогава законни ли са решенията, които се взимат? Отговорът е не. И всеки, който е ощетен от тези решения спокойно може да потърси своите права.
Вероятно това е и причината да не се публикуват протоколите от заседанията на УС, а само някакви извадки, като в тези извадки много често се спестяват много от нещата, които не са за показване, въобще цялата работа, касаеща пчеларството е спряла. Единственото по което УС усърдно работи е усвояването на средства. Извинявайте, забравих новогодишното приветствие и предложенията за промяна в наредба 15, които така или иначе са мъртво родени поради противоречие с нормативната уредба на ЕС.
Въпроса не е само да се тупаме по гърдите, че сме лидери на национална организация.
Ръководителите се оценяват по постигнатите резултати, а за две години резултата е меко казано трагичен.
За това призовавам г-н Михайлов и членовете на УС и КС да превъзмогнат егото си и да подадат оставка. Това е единствения начин този съюз да не се превърне в поредната маргинална организация. Не ми се иска да вярвам, че точно това се цели, въпреки че вече нищо не е в състояние да ме изненада.
Управлението на съюза трябва да бъде поверено на млади, можещи и знаещи хора които са наясно с проблемите и имат компетенцията, познанията, възможностите и желанието да работят в защита на интересите на българските пчелари. Такива сред пчеларите има и то не малко, има ги във всеки един район, във всяка една организация. Дайте им път.
Призовавам всички пчелари , членове на СБП да потърсят отговорност за действията и нарушенията извършени от членовете на управителния съвет, както и за бездействието и безотговорността на контролния съвет, още повече, че членове на този орган, чиято задача е да следи за действията на управителния съвет са пряко замесени в нарушенията извършвани системно от ръководството на съюза. Призовавам местните, общинските и областните организации да поискат свикване на общо събрание на сдружението, в дневния ред на което да бъде включен избор на нов Управителен съвет и нов Председател.
Това ръководство доказа, че не може да му се има доверие.ПП
На всички български пчелари пожелавам през новата 2012 г здраве, късмет, по-малко несгоди и много берекет.

Димитър Бонев - зам. Председател на ОПС“Акация 1899“ гр. Пловдив
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Зарко
Мнения: 105
Регистриран на: Сря Ное 09, 2011 10:14 pm
Местоположение: Ямбол

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от Зарко »

dimitarbonev написа:....За да не бъда голословен, ще цитирам едно изявление на г-жа Челебиева: „Аз смятам, че на този пост(става дума на поста председател на СБП) трябва да стои по право Председателят на Столичната пчеларска организация, както и че в УС и КС трябва да влизат по право председателите на областните пчеларски организации на СБП, така би било по-демократично.“ ...
Доста малоумно изказване.
vankogos
Мнения: 12
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 8:17 pm
Местоположение: Силистра

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от vankogos »

Много интересна новина.От Силистра съм ,почти всеки ден се събираме и кворумът ни е по голям от този на проведеното събрание.Но повечето от нас по разбираеми причини не вярват че СБП би им помогнал.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИЙ

Мнение от Dinko »

Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

Мнение от Dinko »

Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

Мнение от Dinko »

Членове на работната група за създаването на новата
национално представителна пчеларска организация НППО

1. Михаил Михайлов - СБП;
2. Младен Котларски - НАПП;
3. Ганчо Ганев - НБО "БПС";
4. Стефан Стефанов - БПС-1898;
5. Димо Димо - "Сдружение за биологично пчеларство" (СБП);
6. Пламен Петров - НРАП;
7. Георги Цанков - ННАП;
8. Петя Иванова - НСЖП;
9. Юлиян Станчев - ОБС-Плевен;
10. Борис Стефанов - СБПС-София;
11. Георги Бодуров - ОБС-Ямбол;
12. Иван Кожухаров;
13. Росимир Матеев - ОБС-Ловеч, Габрово;
14. Вячеслав Коврайский - ОБС-Варна.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”