Дистанционен акустичен контрол

Proposals from beekeepers for beekeeping and our beekeeping portal.
ApiAnt
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2011 1:42 pm
Местоположение: Ст.Загора

Дистанционен акустичен контрол

Мнение от ApiAnt »

Добре е пчелина да бъде под непрекъснат контрол. Било за да не ни загине кошер през зимата, било за да не изпуснем рой, било за да проследим приемането на майката или да следим здравословното състояние и т.н. За съжаление кошерите на повечето от нас се намират на разстояние, което не ни позволява да ги посещаваме всеки ден, а и не е добре всеки ден да ровим из тях. Това ме наведе на мисълта за дистанционен контрол на състоянието, което при сегашното ниво на техниката сякаш не е трудно изпълнимо. Хардуерната част е проста и евтина за изпълнение - малък контролер с цена около 10лв. и прост стар компютър без монитор за около 50-60. Става дума за акустичен контрол с малки микрофончета. Ако темата е интересна, ако някой има опит в подобно нещо, може да я развием за да сме си взаимно полезни, като споделим натрупания си опит. Най-полезни ще бъдат пчеларите с опит в електрониката, акустиката и комп.специалисти. Но също така и други, които имат идеи и търсят сътрудничество за реализирането им. Нека темата се разглежда като некомерсиална - тип "Направи си сам", т.е.темата е неподходяща за разни специалисти, които искат да предложат нещо с цел материална изгода, а за хора които са готови да споделят безкористно идете си. Аз лично съм готов да споделя опита си.
И най-дългият път започва с една крачка.
bobi1
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Юни 30, 2011 9:04 pm
Местоположение: Варна

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от bobi1 »

аз мога да предложа схема на малко подслушвателно устройство което предава звука чрез радио вълни до 50 метра (незнам само дали радиовълните нчма да окажат някакво вличние на пчелите)
p4elar4e
Мнения: 476
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 7:46 am
Местоположение: Пловдив,4бр. Фарар,1бр. 7р. ДБ

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от p4elar4e »

50 метра са малко.Трябва предавател за километри.
Мой приятел си следеше рибите в аквариума от бачкането с помощта на камера и интернет.При разполагането на пчелина в повечето случаи единствения вариант е радиосигнал....
Сложна работа.
Иначе идеята за постоянен видео и звуков контрол е страхотна.Може да се монтират и термо датчици и изобщо всякакви сензори,които да позволят всеобхватен дистанционен контрол.
Трудността е предаването на сигнала на голямо разстояние.
"Само две неща са безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост.Но за първото не съм особено сигурен." Албърт Айнщайн
колменеро

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от колменеро »

Това е отлично. Но като живееш на 100 - 200 км, как ще реагираш на момента?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от dimitarbonev »

При съвременните методи за комуникации предаването на далечни разстояния въобще не е проблем дори и за постоянно видеонаблюдение през интернет. можеш срещу 20-30 лв на месец да наблюдаваш на телефона си какво става на пчелина във всеки един момент. Но пак опира до първоначални инвестиции - камера, компютър, интернет връзка, която може да е по кабел или 3G в зависимост от това къде ти се намира пчелина.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от valyo »

Става дума за акустично "следене" с цел да знаеш какво е състоянието на семейството а не дали е откранато. За това се иска много ясен звук много добри микрофони, добър интерфейс за пренос на данните без загуба на качество при компресията , т.е. по-голям обем на данните. Не като интернет телефонията. Не е евтино. За мен резултатите няма да оправдават средствата и усилията.
ApiAnt
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2011 1:42 pm
Местоположение: Ст.Загора

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от ApiAnt »

Идеята в следната:
Изображение
Взема се един супер прост компютър (без монитор, без видеокарта, без CD...) за около 50лв. Мултиплексора за 64 кошера излиза около 10 лв. Той е лесно управляем и дава произволен достъп. Микрофончетата са по 50ст. 3G щифта е 5лв на месец към Vivacom. По желание могат да се поставят управляеми камери( в eBay се продават за около $40 парчето). От това по-просто и евтино няма накъде. Останалото са идеи какви програми да се използуват за управление. Всички програми за целата вече са налични в НЕТа. Аз лично съм го пробвал с Team viewer, който за съжаление не предава звука и за целта използувам Skype и на отдалечения компютър, което никак не е елегантно. При ниска скорост на предаване на данните може да се използува и записване на звука на първия компютър и впоследствие пренасянето му на нашия. Идеята за усъвършенстване е да не използуваме купчини програми, а само една. Тук имат думата програмистите. Може да се преработят и обединят няколко програми с отворен код. Освен това не е лошо и да се следи автоматично сигнала(примерно при излъчване честота за роене) и да се изпраща примерно към джобно PDA или като SMS. Мисля че идеята да се направи такова просто устройство с цена под 100лв. не е лоша. Ako специалисти проявят интерес и са готови ей така за идеята да направим нещо, което да е достояние и на останалите пчелари ще е много добре - дано споделянето на идеите Направи си сам е още живо.
И най-дългият път започва с една крачка.
tsc
Мнения: 159
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 6:58 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от tsc »

Цеко Сифоня написа:Зарко това е устроиство или интегрална схема има няколко входа и позволява по една линия да се предават няколко сигнала,в случая микрофони,и с команди да си избираш произволен сигнал,нещо като ключ.Може да стане но е голяма играчка и няма да струва 100 лева ,само кабелите за тези 60 кошера ще струват повече а за отдалечени пчелини без ток е направо немислимо.Нека не ми се обижда колегата но на принципа направи си сам -няма да стане.
Независимо, че колегата ApiAnt не желае специалистите да си казват думата, все пак не се сдържам да кажа, че идеята му е обречена на неуспех. Три са причините:
1. Захранването на места без постоянно наличие на 220V.
2. Предаване на информацията (независимо в какъв вид) от места без постоянен достъп до Интернет.
3. Контрола на състоянието и формиране на алармен сигнал при някакъв проблем.
А това с "щифта" от Виваком съвсем не го разбрах. Какъв щифт, какви 5 лв?
http://www.tscommunication.com - GSM устройства за охрана и управление на отдалечени обекти.
http://www.tscommunication.com/index.ph ... cts&view=5 - Комплексна система за охрана на пчелини - BeeG 13
ApiAnt
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2011 1:42 pm
Местоположение: Ст.Загора

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от ApiAnt »

Бих предпочел да продължа дискусията с компетентни хора, които да дадат предложения как да стане. За специалистите скептици нека кажа, че в 21 век 220Вт има в 90% от пчелините. Постоянния достъп до Интернет се осигурява с щифт с мобилен нет на Виваком срещу 5 лв на месец, Кабелите(2 жила с оплетка) ги купих преди време по 10ст на метър. За моите 50 кошера ще отиде около 200м(20лв), като един кабел обслужва 2 кошера. Би могло да се измисли и някаква хитрост за намаляване броя на кабелите. Предполагам че може да се намери кабел на подобна цена примерно от eBay. При всички положения при мене цената ще под 100лв. Устройството е супер просто и лесно за изпълнение - Направи си сам. По големия му проблем е програмното осигуряване, което не че не може да стане със стандартни програми, но... Още веднъж искам да помоля - нека не продължаваме със спорове, скептичните мнения са излишни в тази тема. Нямам за цел да провеждаме спор. Поздрави и пожелания за успехи.
И най-дългият път започва с една крачка.
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от toko652003 »

Този 3G щифт за 5лв на месец към Vivacom за неограничен достъп ли е? Питам понеже, както го описваш
трабва да има постоянен нет. Освен да се активира телефона съответно и нета при позвъняване.
Възможно най-опростено според мен е да се случва механично примерно да се използва вибрацията на телефона.
toko6520035927(Skype)
ApiAnt
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2011 1:42 pm
Местоположение: Ст.Загора

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от ApiAnt »

Щифта има 500Мб бърз трафик(14.4 Mbps) и след това е с неограничен по-бавен (на 128 Kbps). Има и активация с GSM, но тя е с цел да мога да пускам и спирам компютъра за да не работи непрекъснато т.е. не е задължителна. Относно микрофоните - електретните(кондензаторни) микрофони имат в себе си усилвателен съгласуващ тразистор, така че въпроса с входното съпротивление е решен. Микрофончетата може да се види на снимката са 2 вида. И с двата работи много добре. Устройството е пробвано с 20 метра кабел. Работи добре, даже се чуват птичките по двора, иначе микрофончето е сложено на задната страна на кошера в отворче дълбоко 15мм. Сега правя кошера в който ще стои компютъра и тогава ще почна същинските изпитания. В този си вид към платката могат да се включат 32 кошера. За следващите ще има още една платка само с куплунзи.
Изображение
И най-дългият път започва с една крачка.
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от valyo »

Миналата година имахме проект за live voice recognition за управление на услугата business search (local search). Това е услуга която имате в колата си докато карате. Можете да кажете примерно "Покажи ми най-близкия Макдоналдс" и да получите на екрана на навигацията си инструкция как да стигнете до него. Та по този проект задачата беше точно да се предат данните от микрофона, през интернет, до отдалечен мощен сървър (трябва да се поддържат заявки за разпознаване от хиляди автомобили), където работи програмата за гласово разпознаване.
Искам да кажа че не е невъзможно да се спретне едно SW-рче да върши тая работа.
От гледна точка на разпознаването имаше слаби страни, които винаги бяха свързани с лошото качество на звука от микрофона - от там и скептицизма за полезността на начинанието. Едва ли са били много по-лоши микрофоните с които работехме.
Направете желязото и може да пробваме да скалъпим нещо , но не мога да обещая в съвсем близко бъдеще щото сега се очетава да съм доста натоварен.... Пък и с годините полека лека почва все по-малко да ми се програмира "за удоволствие" ... :) Има предвид че удоволствието го търся извън програмирането.
tsc
Мнения: 159
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 6:58 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от tsc »

Нека оставим настрана техническата реализация и цената на техниката и преноса. Да речем че е реализирана идеята и парите са платени за техниката.
Въпроса е в друго:
Как и от кого ще се обработва информацията и ще се формират сигнали за тревога или нещо необичайно, което да иска човешка намеса? Ако звуковия сигнал се предава непрекъснато, това означава някой да стои по цял ден със слушалките на ушите и да слуша и анализира. Това е абсурдно!
Ако звуковата картина се записва, то пак трябва толкова време за прослушване, колкото е времето на записа. А ако има събитие, за него ще се разбере ден или два по-късно при прослушването, когата вече намесата ще е безсмислена.
Значи трябва система за анализ в реално време и разпознаване на "събитие" по зададени критерии.
Бих искал да попитам колегата следното:
1. Раполага ли с такъв специализиран софтуер?
2. Има ли макар и минимална представа за сложността за създаването на софтуер за анализ на звукова картина в реално време и неговата цена?
3. На ясно ли е с какъв хардуер се прави това и какъв е математическия апарат, който се ползва за обработка на звук? Чувал ли е някога за DSP и Фурие анализ?
Продължавам да бъда силно скептичен относно не само реализуемостта на нещата, но и от тяхната реална полза.
PS. Виждам, че колега е писал заедно с мен и той загатва за тези трудности със софтуера.
http://www.tscommunication.com - GSM устройства за охрана и управление на отдалечени обекти.
http://www.tscommunication.com/index.ph ... cts&view=5 - Комплексна система за охрана на пчелини - BeeG 13
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от valyo »

DSP ( дискрет сигнал процессинг предполагам) и Фурие.... :)
Разбира се че сме чували. Тук има доста инженери все пак. :oops:
Има и библиотеки дето предлагат някаква обработка. Но идеята не е автоматично разпознаване на звуk. Така изглежда една хостограма на човешка реч на фона на музика :

Изображение

След получаване на достатъчна статистическа информация, МОЖЕ БИ, ще е възможно всеки потребител да дефинира нива на "включване" при които да се активира алармата някак си - СМС (много скъпо заради фалшивите задействания), мейл или известие на месенгер или месаге във фейсбук. Може да се помисли за някакво филтриране не на основата на Фурие а на предварително направена табличка. Сега, не казвам че е идеално и 100% сигурно, напротив, ще има доста фалшиви включвания, но може и да стане нещо на любителско ниво.
За по-истинско трябва много работа.
По-ценна може да бъде опцията да се включиш когато ти искаш и да ги чуеш как са ... Това трябва да е достатъчно.

Абсурдно е да се предава непрекъснато и заради обема на информация - няма да може да си плати човек трафиак :)

Всичко това и за мен е просто по-скоро забавление без особена практическа полза. И да ги чуя че се роят в Германия или от София, какво да ги правя. Овен това ако почнеш да записваш случайно минаващи и говорещи хора може да те осъдят :).
Последно промяна от valyo на Пон Сеп 19, 2011 10:57 am, променено общо 7 пъти.
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Дистанционен акустичен контрол

Мнение от valyo »

позволявам си да направя едно контрапредложение .
Индиректен метод за оценка на работата на семейството. :)
Всеки кошер му се пробразува прелката като на една вертикална ос се монтира въртяща се врата. Всяка пчела при излизане или влизане върти вратата. Броя обороти на вратата се брои и е индикация за броя на излитащите пчели. От това колко летят се прави косвен извод за това как се чувстват :). Вратата мрежеста, за да се проветряват :)
Както казва Коцето Калки "Найсе, а?" :)

А по-сериозно ето какво:
Слага се всеки кошер на кантарче (не само контролния) Може да се използва пригодена долна страна на дъното + елементарно кантарчр за мерене на тегло на човек. Показанията на кантарчето може да се предават ежедневно или при поискване чрез интернет и човек да знае какво става горе долу.
Инфрачервена камера вътре в кошера, преди да я заклеят е още по-добро. Всъщност това е най-доброто май.


Инак за оригиналното предложение от темата. Няма да се налага да се разпознава наистина какво си "говорят" пчелите. Вместо това може да се използват след адаптация съществъващи алгоритми, част от така наречения "voice activity detection" (откриване на гласова активност) за откриване на начало на говорене/край на говорене. Това присъства при всички програми за гласово разпознаване и е задължително за да се дфинира отрязъка от звукови данни който да се пордлага на обработка за разпознаване. Това са участъците в които данните са рязко различни от средните. При кошер ще има ужасно много фалшиви включвание разбира се, но кой знае - може и да сработи някой пък ако кажат по-рязко Bzzz
Публикувай отговор

Обратно към “Предложения / Proposals”