Нека покажем какво можем

Proposals from beekeepers for beekeeping and our beekeeping portal.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Нека покажем какво можем

Мнение от dimitarbonev »

Колеги,
Тъй като отскоро посещавам форума реших да отделя повече време за разглеждането на теми,които са били дискутирани преди .
Виждам,че вече във форума има регистрирани близо 400 души. Нека да приемем, че една четвърт от тях не са пчелари. Предполагам, че има представители от почти всички краища от страната т.е. ние дефакто сме една нерегистрирана пчеларска организация с над 300 членове. Ами нека се легитимираме. Смятам, че няма да е трудно да постигнем покритие на 50% от общините.
Другото което ще попитам е Можем ли да направим реално една подписка с всички наши искания дискутирани във форума включително и предложения за законодателни промени :?:
Все пак нека отбележим и факта, че закона ни принуждава да бъдем в един браншови съюз заедно с преработвателите и търговците с което смятам, че са накърнени нашите граждански права.
Както наскоро КОКО писа "Не може в една стая котка и мишка"
Предлагам Да дискутираме предложения за някои промени в закона за пчеларството и наредбите които ни ограничават.
Ще се опитам да използвам някои връзки, тези наши искания и предложения да стигнат до парламента и да им се даде гласност. Но за целта точно и ясно трябва да ги формулираме и да имаме иширока подкрепа. Можем ли да направим всичко това.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Vikari
Мнения: 260
Регистриран на: Пет Апр 14, 2006 7:56 pm
Местоположение: KARLOVO

Мнение от Vikari »

Аз съм За......наистина тук са много хора ...е не всички но ако викнем ...сигурен съм че ще ни чуят .....и от карлово дори............ :oops:
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Хубава идея!!! Аз преди една година започнах да пиша тук и да се интересувам от пчеларство и у мен възникнаха много подобни идеи. Сега, година по-късно, направих обзор на форума, защото трябваше да представя проблемите ви . За съжаление докато препрочитах постовете ми направи много неприятно впечатление: почти винаги когато някой излезе с някаква идея веднага се намират поне двама, които да се изкажат песимистично. Разбирам, че много от вас са дългогодишни пчелари и са очукани доста от управляващите, но не разбирам защо са спрели да вярват в самите себе си!?!?
Постарах се да направя нещо за пчеларството и ще продължа да го правя. Моя ход засега е направен, на ход е "противника".
Vikari
Мнения: 260
Регистриран на: Пет Апр 14, 2006 7:56 pm
Местоположение: KARLOVO

Мнение от Vikari »

ттитто ...познавам само ника ти ...и това че си от Фелибе...откровено казано не ме интересува с какво се занимаваш ...и какви ходове правиш в интерес на пчеларството ...какви политически или икономически връзки имаш за да опитваш да правиш нещо ...но досегашния ми опит / житейски / не пчеларски ме кара да мисля, че сам човек е трудно и едва ли невъзможно да постига такива цели от регионално и национално естество....но аз съм готов да направя всичко което е възможно за да успееш в начинанието си ...защото успеха ти ще е от значение за всички ..............
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Не съм сам и не съм от фелибе. От сливен съм, но живея във фелибе.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Позволявам си да изкажа мнението, че от тези стотици регистрирани във форума едва 20-30 човека участват активно. Другите най-вероятно са изгубили интерес поради слаба активност от участващите или други причини. Ама така е, пчеларите са редки птици- още повече тези с компютри. За сравнение влизам в ловни и рибарски форуми, където са регистрирани хиляди потребители, а активно участват стотици. Но това не ме притеснява -дори в американските пчеларски форуми участват стотина човека, а те са професионалисти и въпреки това ги вълнуват подобни на нас теми. Освен това знам, че ние тука публикуваме мнения, които се четят и следят от всички в сферата на пчеларството- търговци, съюзни ръководители, министерски копои и т.н. Просто никой не пренебрегва информация ,която е снесена безплатно и е достоверна. Така, че бъдете сигурни- гласът ви се чува и всичко се има впредвид. Лошото е , че най-вероятно се вземат контрамерки срещу бъдещото евентуално забогатяване на пчеларите. :cry: :idea:
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

Държавата не ни помага, но не ни и пречи особенно по мое мнение.....
Закони по нашите мнения не може да се прокара, мисля че като за начало можем и трябва да се преборим с опитите на преработвателите да ни заколят, и после всичко останало.....щото ония в парламента и по върха не взимат решенията си самосиндикално, а за нечия изгода, и тя засега не е наша.....
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

drone написа: Освен това знам, че ние тука публикуваме мнения, които се четят и следят от всички в сферата на пчеларството- търговци, съюзни ръководители, министерски копои и т.н. Просто никой не пренебрегва информация ,която е снесена безплатно и е достоверна. Така, че бъдете сигурни- гласът ви се чува и всичко се има впредвид. Лошото е , че най-вероятно се вземат контрамерки срещу бъдещото евентуално забогатяване на пчеларите. :cry: :idea:
Четат и ни гледат сеира. Щото нищо не правим. Само се оплакваме как ни мачкат и нищо не предприемаме. Нека си зададем въпроса така :
Кой има интерес от сегашното ни положение :?: Естествено тези, които печелят на гърба на пчларя. За това като видят,че нещо се разшаваме вземат, че ни пуснат малко фандък та белким се поуспокоим.
Най фрапантното е че същите тези наши душмани ни казват какво можем да направим и пак ни гледат сеира, защото знаят, че нищо няма да стане и те пак ще са в ролята на котката, а ние ще си останем малки нещастни мишчици.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

ОТВРАТ !
ЩЕ СЕ ОТКАЖА ОТ ВСЯКАКВА ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ.
ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩА ОТ .......................................................... :twisted: РЪКОВОДИТЕЛИ.
ПРЕДСТАВЯМ ВИ ЦИТАТ НА Г. ГАНЕВ ОТ В. ПЧЕЛА И КОШЕР:
"От проекта отпадна възможноста пчеларите да продават директно в търговските обекти /честито колеги/, основната причина е заниженият контрол при директните продажби и все още ниското съзнание и самоконтрол на нашите пчелари. Това е факт и ние трудно бихме оборили административните органи."
Защо го държим тоя. Той със сигурност не защитава интересите на пчеларите.
Защо, ако докажеш пред съответните органи /ДВСК и други/, че всичко е ОК, да не можеш да реализираш продукцията си директно ? Защо ?
Swet
Мнения: 8
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 3:47 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от Swet »

Колеги искам да успокоя нещата. Значи от тази статия, която забележете има продължение, на този етап не става ясно всичко по наредбата, която всеки момент ще се приеме. По принцип в наредбата е залегнало, че няма да можем да продаваме директно (без преработвателно предприятие)в големите търговси вериги.Просто тук редактора на вестника е пропуснал това уточнение. А за малките магазини, базари и пазари няма да има проблем да се предлага директно до 2 тона мед от регистриран пчелин.Предполагам ,че в следващия брой в продължението на статията ще се изясни това.
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

DAN написа:ОТВРАТ !
ЩЕ СЕ ОТКАЖА ОТ ВСЯКАКВА ОБЩЕСТВЕНА ДЕЙНОСТ.
ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩА ОТ .......................................................... :twisted: РЪКОВОДИТЕЛИ.
ПРЕДСТАВЯМ ВИ ЦИТАТ НА Г. ГАНЕВ ОТ В. ПЧЕЛА И КОШЕР:
"От проекта отпадна възможноста пчеларите да продават директно в търговските обекти
Ние например не даваме пет пари за някакви наредби, изхабихме малко подметки, намерихме няколко обекта който не е задължително да са Била, Метро или прочее, и варират от квартално магазинче, до голямо квартално магазинче, но все пак парите който те ни дават не се различават от тия който евентуално биха ни дали Била или Метро, пък и когато стоката е придружена с един елементарен етикет с име адрес и прочее, се създават редовни клиенти, който почват и да ти званят по телефона.........това като перо в доходите ни е недостатъчно да живеем само от него, но перце тук, перце там, и така не ти дреме за наредбите......Не е нужно Била или Метро да почукат на вратата ви, те тоя зор нямат, нито пък преработвателите.......който лежат на кълката че ние нямаме подметки за самосиндикарно спасяване.....и са напълно прави според мен.....
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Четейки мненията във форума оставам с впечатлението, че болшинството пчелари са се примирили с положението си. Това всеки да се спасява както може не е решение за пчеларството, защото обръча постепенно се затяга и ако продължаваме да си мълчим утре могат да ни резнат и тази възможност. Дори и да се приеме тази наредба тя пак налага ограничение от 2 тона. Още не е напълно ясно какви ще са изискванията за условията при които тя ще може да се прилага. Нека не си мислим, че преработвателите не ги боли за пропуснатите ползи и че те няма да се борят всичко да минава през тях. Нека не си мислим, че от ЕС някой ще дойде ей така тука и ще каже отворете пазара за не преработен мед. Е това може и да стане , но ние ще трябва някак си да си го извоюваме. Защито за да ни чуят ние трябва най-напред да викнем и то така, че викът ни да се чуе където трябва. Пчеларите в европа добре са си научили урока и ни дават готови решения на тепсия. За нас остава само да ги приложим. Няма защо да чакаме браншовите организации да свършат тази работа зашото няма да стане.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Това с двата тона е смешно наистина все едно да оставим всепак малко мед за преработвателите , някакси като сделка изглежда да им дадем и на пчеларите дан мрънкат и а на преработвателите останалото
невиждам къде е разликата дали ще продадеш два или четири тона
на дребно?
Единствено виждам спирачка поставена за развитието на пчеларите . но си мисля че ще им излязат криви сметките
след месец границите се отварят има голяма вероятност пазара малко да живне ,ако това не се случи и остане при сегашното положение сектора ще замре постепенно :idea:
помислете малко коло са два тона при добра цена средно от 5лв за килограм , като приспаднем всички разходи остават около 4-5 хиляди лева, за едно семейство препитаващо се само от пчеларство излиза че двама души едвам ще си скърпят по една минимална заплата това ако не е подигравка здраве му кажи! недай си боже годината да е слаба или пък ако се заредят две поредни такива , какво се случва фалит . И не виждам каква е разликата между голяма верига от магазини и по дребни магазини все хора влизат там или в дребните магазини може да има всякакъв мед дори от пчели а във големите супермаркетите само разреден ,;)) това с контрола е истъркано че нямало да има контрол просто нямат друг аргумет , все нещо трябва да се каже за да има запазена територия само за преработвателите
:roll: (ако има текст в закона че навсякъде да може да се продава непреработен мед и той да е с приоритет като по здравословен проблемите на всички пчелари е решен)
:idea:
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Нека покажем какво можем

Мнение от коко »

dimitarbonev написа:Колеги,
Тъй като отскоро посещавам форума реших да отделя повече време за разглеждането на теми,които са били дискутирани преди .
Виждам,че вече във форума има регистрирани близо 400 души. Нека да приемем, че една четвърт от тях не са пчелари. Предполагам, че има представители от почти всички краища от страната т.е. ние дефакто сме една нерегистрирана пчеларска организация с над 300 членове. Ами нека се легитимираме. Смятам, че няма да е трудно да постигнем покритие на 50% от общините.
Другото което ще попитам е Можем ли да направим реално една подписка с всички наши искания дискутирани във форума включително и предложения за законодателни промени :?:
Все пак нека отбележим и факта, че закона ни принуждава да бъдем в един браншови съюз заедно с преработвателите и търговците с което смятам, че са накърнени нашите граждански права.
Както наскоро КОКО писа "Не може в една стая котка и мишка"
Предлагам Да дискутираме предложения за някои промени в закона за пчеларството и наредбите които ни ограничават.
Ще се опитам да използвам някои връзки, тези наши искания и предложения да стигнат до парламента и да им се даде гласност. Но за целта точно и ясно трябва да ги формулираме и да имаме иширока подкрепа. Можем ли да направим всичко това.
Имаше една изтъркана, но вярна фраза. "За да настъпят качествени изменения, е необходимо да има количествени натрупвания".
Според мене, наблюдавайки форума и визирайки мненията в него, такива натрупвания май вече има. Добре и да има хора като тито, които да направят една ретроспекция и съответните изводи. Преди 3-4 месеца си мислех да предложа това , което сега ще кажа, но като че ли бе рано. Вероятно и сега е рано, но... нека да помислим в/у това.
Във форума има доста колеги които си изкарват хляба от пчеларството и доста млади момчета с хъс да променят нещо. Ако успеем да направим една "сплав" от това съчетание, с подходящо насочване и добри идеи, можем да постигнем нещо. Така че, ето какво мисля:
Защо не помислим за една неформална среща на всички заинтересовани /на живо/, в някой подходящ град, не сега, не и утре, но скоро. Среща на която да обменим мнения, без да е необходимо да сме под шапката на някаква организация, без да е необходимо да се ангажираме с някакви решения и нещо подобно. Среща на коята всеки
/а може и предварително да се подчертаят темите/, ще изкаже своето мнение по въпросите, които смята че са важни за пчеларството.
Естествено, че ще е необходима известна подготовка, но това ще се реши в движение. Засега - само идеята
Що се отнася до това дали някой следи форума? Следят го, много внимателно го следят, повярвайте и въобще не са очаровани от мненията които се изказват в него, но засега са спокойни. Защо ли? Вие ще си отговорите.
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Re: Нека покажем какво можем

Мнение от toko652003 »

коко написа: Що се отнася до това дали някой следи форума? Следят го, много внимателно го следят, повярвайте и въобще не са очаровани от мненията които се изказват в него, но засега са спокойни. Защо ли? Вие ще си отговорите.
Поткрепям идеята ти за виждане на живо
тя понякога се случва в по големите градове когато има пчеларски изложения няма да е лошо на някое такова да има компютър и той да отразява какво се пише тук във форума така и по лесно ще се разпознаем
// а това дали следят какво се случва тук какво пишем естествено е че Да ,то оставаше по солидните фирми да нямат интернет ;))
идеята ми за комуникиране с някой пчеларски вестник беше в тази насока да направим диалог с преработвателите(казвам с тях защото) и разните там ''организациики'' защото явно се вижда че вестниците са на страната на преработвателите и търговците
по простата причина че от тях идват парите за издържането на един вестник макар и по косвен начин реклами и т.н :wink:
Спокойни са защото всеоще има балъци да си дават меда евтино(макар и притиснати от нуждата си остават прекарани) и закона засега мачка пчеларите 8)
Публикувай отговор

Обратно към “Предложения / Proposals”