Подхранване

Модератор: nikoko

volodq
Мнения: 234
Регистриран на: Вто Юни 29, 2010 7:03 pm
Местоположение: Враца-70бр.ЛР и ДБ

Re: Подхранване

Мнение от volodq »

Тази година/пролет/ реших да подхранвам с твърда храна с тимол и да не ползвам никакви противоакарни хим.препарати-есента ще споделя с вас резултата.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
д-р Кючуков
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Авг 11, 2008 10:43 pm

Re: Подхранване

Мнение от д-р Кючуков »

volodq написа:Тази година/пролет/ реших да подхранвам с твърда храна с тимол и да не ползвам никакви противоакарни хим.препарати-есента ще споделя с вас резултата.
Що така бе хора,не съм коректив никому ,но до колкото виждам и мога да чета ,темата тук е ПОДХРАНВАНЕ.Може би не съм на фокус с този Тимол ,но доколкото ми е известно приложението му е по доста специфичен начин , а приложен с твърдата храна...Моля за по обстоятелствено пояснение.
По същата логика ,защо не ползвате Мента пиперита.Ефекта може и да е по-добър дори.
Знаете ли колега какво ще се случи с тази твърда храна днес, и какво е нейното предназначение ,като начин на подхранване в нужните срокове.Интересно ще е да разберем кое провокира тази ваша мисъл.И знаете ли как се правят контролите за вароа и кога.Есента не е ли твърде далеко и късно за изводи?
Колега знаете ли ,че вече има принос на нектар.И какъв вид подхранвания се прилагат когато зацъфтят дръвчетата и вечерните температури не падат под 10 градуса.
Не че всеки няма право да пише каквото си иска ,но уважаеми това е форум със доста смислена информация благодарение на хора които наистина разбират от това.
Как ми се иска да прочета нещо от сорта ,прилагам еди какъв си приом поради тази и тази причина ,и въпреки че чисто теоретично би било безсмислено ,то чисто практично мисля че има смисъл,подкрепено с ето тези положителни резултати.Какъвто например е парадоксалното при прилагането на лимонената киселина като декристализатор ,но и още нещо много важно макар теоретично да не би трябвало да се случва поради анатомични предпоставки.
Искам да прочитам мненията на истински мислещи колеги.
Прощавайте за емоционалният изблик.Извинявам се още веднъж.
С доста голямо неудовлетворение пускам това мое мнение,за това поднасям и извиненията си.
volodq
Мнения: 234
Регистриран на: Вто Юни 29, 2010 7:03 pm
Местоположение: Враца-70бр.ЛР и ДБ

Re: Подхранване

Мнение от volodq »

Искам да прочитам мненията на истински мислещи колеги.
Прощавайте за емоционалният изблик.Извинявам се още веднъж.
С доста голямо неудовлетворение пускам това мое мнение,за това поднасям и извиненията си.[/quote]
Може би неправилно се изразих и написах "подхранвам" вместо стимулирам и затова колегата се е объркал-но това не е оправдание за тази агресия!Може би прашеца е причината?И се извинявам ако не отговарям на интелектуалните изисквания на някой колеги във форума-но смятам че тук има място и за по-простички мнения.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
зуница
Мнения: 268
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 11:41 am
Местоположение: Перник

Re: Подхранване

Мнение от зуница »

д-р Кючуков :
Какъвто например е парадоксалното при прилагането на лимонената киселина като декристализатор ,но и още нещо много важно макар теоретично да не би трябвало да се случва поради анатомични предпоставки.
"Ако обаче се вари предварително воден разтвор на захароза в присъствие на минерална киселина (солна или сярна), която действа каталитично, разтворът проявява редукционни свойства. Причината е, че при тези условия захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза, които са добри редуктори. Този процес е известен още като инверсия:

C12H22O11 + H2O -> C6H12O6 (глюкоза) + C6H12O6 (фруктоза)

От тук може да се направи извода, че молекулата на захарозата може да се разгледа като получена от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза, свързани чрез отделяне на молекула вода между тях.

Захарозата може да се хидролизира не само в присъствие на киселина, но и под действието на ензима инвертаза. Сместа от равни количества глюкоза и фруктоза, която се получава при хидролиза на обикновената захар се нарича инвертна захар. Инвертната захар трудно кристализира, поради което се използва като заместител на пчелния мед, който е естествена инвертна захар."
http://bg.wikipedia.org/wiki/Захароза
А не научно още баба ми слагаше "лимонтузо" (винена киселина) в сладкото за да не се захаросва.
Пропорциите на "лимонтузото"или "оцета" ползвани от пчеларите са вече "фолклор".
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
д-р Кючуков
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Авг 11, 2008 10:43 pm

Re: Подхранване

Мнение от д-р Кючуков »

зуница написа:д-р Кючуков :
Какъвто например е парадоксалното при прилагането на лимонената киселина като декристализатор ,но и още нещо много важно макар теоретично да не би трябвало да се случва поради анатомични предпоставки.
"Ако обаче се вари предварително воден разтвор на захароза в присъствие на минерална киселина (солна или сярна), която действа каталитично, разтворът проявява редукционни свойства. Причината е, че при тези условия захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза, които са добри редуктори. Този процес е известен още като инверсия:

C12H22O11 + H2O -> C6H12O6 (глюкоза) + C6H12O6 (фруктоза)

От тук може да се направи извода, че молекулата на захарозата може да се разгледа като получена от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза, свързани чрез отделяне на молекула вода между тях.

Захарозата може да се хидролизира не само в присъствие на киселина, но и под действието на ензима инвертаза. Сместа от равни количества глюкоза и фруктоза, която се получава при хидролиза на обикновената захар се нарича инвертна захар. Инвертната захар трудно кристализира, поради което се използва като заместител на пчелния мед, който е естествена инвертна захар."
http://bg.wikipedia.org/wiki/Захароза
А не научно още баба ми слагаше "лимонтузо" (винена киселина) в сладкото за да не се захаросва.
Пропорциите на "лимонтузото"или "оцета" ползвани от пчеларите са вече "фолклор".
Много добре обобщено по отношение на декристализацията.Но прилагането на лимомена киселина касае най-малко два аспекта за живота на здрави пчелни семейства.Единият е свързан точно с този момент,а вторият има отношение към рН-то особено на твърдите храни прилагани през късната зима и ранната пролет,касаещи успешна профилактика на т.нар. пролетна диария.
От което става видно,че прилагането на захароза по определен начин не би трябвало да е табу всред активно пчеларстващите.Стига това да бъде направено по точно определеният начин.
Поради обаче чисто физиологично-анатомични причини,имах точно това в предвид,че има съществена разлика при прилагането на тези два момента ,а именно приема на твърди и течни храни съдържащи лимомена киселинаи и влиянието срещу нозематозата.
Фолклора е хубаво нещо,а и всяко ново е забравено добро старо.
Публикувай отговор

Обратно към “Биология на пчелите / Biology of bees”