хидроксиметилфурфурола в пчелния мед

Information, articles and everything for bee honey.
Публикувай отговор
нина
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юли 02, 2007 3:04 pm
Местоположение: Търговище

хидроксиметилфурфурола в пчелния мед

Мнение от нина »

Какво представлява ХМФ в меда, защо се контролира? Как действа на хората и в какви дози?
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: хидроксиметилфурфурола в пчелния мед

Мнение от коко »

нина написа:Какво представлява ХМФ в меда, защо се контролира? Как действа на хората и в какви дози?
ХМФ-то е в-во, продукт или по-скоро съединение, което се натрупва или получава вследствие на висока темпелатура, при нагряване, вследствие на продължително съхранение /част от съставките в меда се "преобразуват" в ХМФ/. Някои източници съобщават за увеличаване на ХМФ-то следствие на подлагане продължително време на слънчева светлина/което за мен е равносилно на нагряване/.
Затова, вече има и срокове - "най-добър до..". ХМФ-то е канцерогенно в по-големи к-ва, въпреки че, според мен западняците издребняват, меко казано при поставяне на определени норми, което важи и за ХМФ. Доказано е, че след втората третата година ХМФ-то започва да се увеличава в меда. Някои търговци го използват като показател, показващ дали меда е нагряван , а също дали е тазгодишен или по-стар.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

ттитто написа:ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
Ето и едно напълно професионално обяснение от химик.
нина
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юли 02, 2007 3:04 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от нина »

ттитто написа:ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни

това къде мога да го прочета има ли повече литература за това в как ви дози е опасно за хората
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

И какво излиза в крайна сметка, че медът след третата година е канцерогенен и негоден за консумация ???
Това истина ли е ???
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Много хора в България слагат катран в кацата с мед .
Нина май си от тях ????
С две думи медът има неограничен срок на годност ,
и не се разваля.
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

Достатъчно ли е наличието на 18-20% вода в меда за да протече хидролизата и се натрупа ХМФ над пределно допустимите норми.Повишенете и високата температури за фактор в този процес.Съхранение при температури до 20-25 градуса са препоръчваните.На дядовия зимник
Вярните пътища са най-къси!
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

34038 написа:Достатъчно ли е наличието на 18-20% вода в меда за да протече хидролизата и се натрупа ХМФ над пределно допустимите норми.Повишенете и високата температури за фактор в този процес.Съхранение при температури до 20-25 градуса са препоръчваните.На дядовия зимник
Всъщност съдържанието на вода няма значение, защото образуването на ХМФ става от фруктозата. А нея я има колкото искаш в меда.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »



това къде мога да го прочета има ли повече литература за това в как ви дози е опасно за хората
Нина, пусни на google да тьрси за HMF honey и ще намериш впечатляващи неща, ако се справяш с английския разбира се
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

Фруктозата се хидролизира в присъствие на вода,струва ми се.Но спора не е по същество.Просто за протокола.
Вярните пътища са най-къси!
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

34038 написа:Фруктозата се хидролизира в присъствие на вода,струва ми се.Но спора не е по същество.Просто за протокола.
Ами, всъщност съм заинтригуван от подробностите и коментарите на двама Ви са интересни, защото ако водата играе някаква роля, то изводите ще са важни.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural

Ето тук се вижда че при процеса от фруктоза до ХМФ не е необходима вода. Необходима е само кисела среда и не много ниски температури. Това не е хидролиза. Хидролиза е получаването на фруктозата от захароза, но тя в случая няма отношение към обарзуването на ХМФ.
Освен това пише че карциногенният ефект на ХМФ не е окончателно доказан, а се предполага за такъв за някои от членовете на това семейство.
За един от представителите дори се предполага, че помага при сърповидна анемия - тежко генетично заболяване.
така че дали става отровен меда след като се нагрява или се съхранява на топло няма кой да каже със сигурност. Моето лично мнение е, че огромна част от веществата, дори такива които се синтезират в живите организми могат да имат вредно влияние. Много от психоактивните вещества (наркотици) например се синтезират в човека, но както се вижда не е фатално. Най-добре да оставим природата сама да си върши работата. Щом тя е решила да се получава ХМФ в меда, значи там му е мястото.
Публикувай отговор

Обратно към “Мед / Honey”