хидроксиметилфурфурола в пчелния мед
хидроксиметилфурфурола в пчелния мед
Какво представлява ХМФ в меда, защо се контролира? Как действа на хората и в какви дози?
Re: хидроксиметилфурфурола в пчелния мед
ХМФ-то е в-во, продукт или по-скоро съединение, което се натрупва или получава вследствие на висока темпелатура, при нагряване, вследствие на продължително съхранение /част от съставките в меда се "преобразуват" в ХМФ/. Някои източници съобщават за увеличаване на ХМФ-то следствие на подлагане продължително време на слънчева светлина/което за мен е равносилно на нагряване/.нина написа:Какво представлява ХМФ в меда, защо се контролира? Как действа на хората и в какви дози?
Затова, вече има и срокове - "най-добър до..". ХМФ-то е канцерогенно в по-големи к-ва, въпреки че, според мен западняците издребняват, меко казано при поставяне на определени норми, което важи и за ХМФ. Доказано е, че след втората третата година ХМФ-то започва да се увеличава в меда. Някои търговци го използват като показател, показващ дали меда е нагряван , а също дали е тазгодишен или по-стар.
ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
Ето и едно напълно професионално обяснение от химик.ттитто написа:ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
ттитто написа:ХМФ се получава при хидролизата на захарозата (кристална захар) до фруктоза и глюкоза. Този процес може да протече чрез ензим инвертаза, както го правят пчелите или при подкисляване на средата. Второто изисква доста сериозни условия (нагряване) и при него се получава ХМФ. По-точно ХМФ се получава от фруктозата когато температурата е висока.
Той действително е канцерогенен и именно заради това инвертния сироп не се прави по втория начин набързо, а се използва стар мед. В световен мащаб границите за откриването му в меда ваират между 40 и 80 мг/кг мед. за сведение 30 мг/кг ХМФ се натрупват в меда при следните условия
30°C - 100-300 дни
40°C - 20-50 дни
50°C - 4-10 дни
60°C - 1-2.5 дни
70°C - 3-5 дни
80°C < 2 дни
това къде мога да го прочета има ли повече литература за това в как ви дози е опасно за хората
Всъщност съдържанието на вода няма значение, защото образуването на ХМФ става от фруктозата. А нея я има колкото искаш в меда.34038 написа:Достатъчно ли е наличието на 18-20% вода в меда за да протече хидролизата и се натрупа ХМФ над пределно допустимите норми.Повишенете и високата температури за фактор в този процес.Съхранение при температури до 20-25 градуса са препоръчваните.На дядовия зимник
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural
Ето тук се вижда че при процеса от фруктоза до ХМФ не е необходима вода. Необходима е само кисела среда и не много ниски температури. Това не е хидролиза. Хидролиза е получаването на фруктозата от захароза, но тя в случая няма отношение към обарзуването на ХМФ.
Освен това пише че карциногенният ефект на ХМФ не е окончателно доказан, а се предполага за такъв за някои от членовете на това семейство.
За един от представителите дори се предполага, че помага при сърповидна анемия - тежко генетично заболяване.
така че дали става отровен меда след като се нагрява или се съхранява на топло няма кой да каже със сигурност. Моето лично мнение е, че огромна част от веществата, дори такива които се синтезират в живите организми могат да имат вредно влияние. Много от психоактивните вещества (наркотици) например се синтезират в човека, но както се вижда не е фатално. Най-добре да оставим природата сама да си върши работата. Щом тя е решила да се получава ХМФ в меда, значи там му е мястото.
Ето тук се вижда че при процеса от фруктоза до ХМФ не е необходима вода. Необходима е само кисела среда и не много ниски температури. Това не е хидролиза. Хидролиза е получаването на фруктозата от захароза, но тя в случая няма отношение към обарзуването на ХМФ.
Освен това пише че карциногенният ефект на ХМФ не е окончателно доказан, а се предполага за такъв за някои от членовете на това семейство.
За един от представителите дори се предполага, че помага при сърповидна анемия - тежко генетично заболяване.
така че дали става отровен меда след като се нагрява или се съхранява на топло няма кой да каже със сигурност. Моето лично мнение е, че огромна част от веществата, дори такива които се синтезират в живите организми могат да имат вредно влияние. Много от психоактивните вещества (наркотици) например се синтезират в човека, но както се вижда не е фатално. Най-добре да оставим природата сама да си върши работата. Щом тя е решила да се получава ХМФ в меда, значи там му е мястото.