Направих спиртна проба за манов мед, но не знам как да интерпретирам резултатите.
Първо за самата проба. Цитирам по памет от "Календарен справочник на пчеларя". В епруветка се слага 1 част мед, 2 части дестилирана вода и 10 части спирт 95 градуса. Съдържанието се разклаща за да се разтвори меда. Ако разтворът е бистър и няма утайка - няма манов мед. Ако разтворът стане млечнобял и се получи утайка - има манов мед.
Направих две проби - с мед от пчелин в район с ливадна паша и от пчелин, където на 500 метра започва гора. На цвят първият мед е светло жълто-кафяв, вторият - кафяв. И от двата разтворът леко помътня, но не толкова, че да не се вижда задната стена на епруветката. И от двата след час се получи малка утайка. Тези ефекти бяха малко по-силни при втория мед.
Резултатите показват, че и в двата има някаква манова съставка. Може ли обаче някой да ме посъветва как по тази проба да разбера дали медът е годен за зазимяване на пчелите? Доколко мътен трябва да е разтворът и до колко голяма трябва да е утайката?
Само да вметна, че с мед като първия, по-малко мановия, миналата година са зазимявани кошери и всичко беше нормално.
Спиртна проба за манов мед?
Re: Спиртна проба за манов мед?
Миналата година беше мека зимата и нямаше проблеми с маната.Втория ти мед има мана , но не много /поне по това което описваш /. Смятам, че няма да имаш проблеми, ако пчелина ти е на надморска височина 300-500м.One написа:Направих спиртна проба за манов мед, но не знам как да интерпретирам резултатите.
Първо за самата проба. Цитирам по памет от "Календарен справочник на пчеларя". В епруветка се слага 1 част мед, 2 части дестилирана вода и 10 части спирт 95 градуса. Съдържанието се разклаща за да се разтвори меда. Ако разтворът е бистър и няма утайка - няма манов мед. Ако разтворът стане млечнобял и се получи утайка - има манов мед.
Направих две проби - с мед от пчелин в район с ливадна паша и от пчелин, където на 500 метра започва гора. На цвят първият мед е светло жълто-кафяв, вторият - кафяв. И от двата разтворът леко помътня, но не толкова, че да не се вижда задната стена на епруветката. И от двата след час се получи малка утайка. Тези ефекти бяха малко по-силни при втория мед.
Резултатите показват, че и в двата има някаква манова съставка. Може ли обаче някой да ме посъветва как по тази проба да разбера дали медът е годен за зазимяване на пчелите? Доколко мътен трябва да е разтворът и до колко голяма трябва да е утайката?
Само да вметна, че с мед като първия, по-малко мановия, миналата година са зазимявани кошери и всичко беше нормално.